Hokeja leģenda Espozito: Kāpēc lai es gribētu braukt uz smirdīgo Krieviju?

Rudens ieskaņā apritēs 40 gadi kopš pirmās PSRS un Kanādas hokeja izlašu cīņas astoņu abu komandu spēļu Supersērijā.

Par godu šim pasākumam krievi nolēmusi sarīkot leģendu spēli, un jau izsūtīti vairāki ielūgumi tā laika spēļu dalībniekiem. Tomēr ne visi Kanādas puses pārstāvji ir sajūsmā par iespēju atgriezties Krievijā...

Izcilais kanādiešu centra uzbrucējs Fils Espozito bija viens no Supersērijas dalībniekiem, taču par piedāvāto iespēju atgriezties Krievijā, lai atcerētos šo pasākumu, bijušais "Rangers", "Bruins" un "Black Hawks" (līdz 1986. gadam nosaukumu rakstīja divos atsevišķos vārdos) uzbrucējs nebūt nav sajūsmā. "Man nav vēlmes doties uz Krieviju. Pilnīgi nekādas. Ja vien man nepiedāvās 100 tūkstošus par to," konkrētu attieksmi pauž Espozito.

"Kāpēc lai jūs gribētu, lai es dodos uz Krieviju? Kāpēc? Tāpēc, ka smirdīgie krievi grib, lai es braucu? Lai pierunā kādu citu, bet neviens nebrauks, ticiet man," pavisam tiešs ir Slavas zāles iemītnieks. "Varbūt Pols Hendersons aizbrauks. Viņš varētu būt vienīgais."

Lai gan Supersērijas pirmais mačs 1972. gadā notika 2. septembrī, krievi plāno atcerēties šo pasākumu jau 26. februārī. 30 spēlētājiem esot izsūtīti ielūgumu un vairāki jau piekrituši, tai skaitā arī Espozito minētais Hendersons, kurs toreiz astoņos mačos izcēlās ar septiņiem vārtiem un trim rezultatīvām piespēlēm. Ielūgtas gan esot arī vairākas citas zvaigznes, kuras tolaik nepiedalījās Supersērijā. Acīmredzot, krievi jau paredzējusi, ka ne visi dalībnieki pieņems uzaicinājumu.

Pēc septiņām aizvadītām spēlēm 1972. gadā rezultāts sērijā bija 3-3-1, proti, katrai no komandām pa trim uzvarām un vienu reizi fiksēts neizšķirts. Astotajā mačā, rezultātam esot 5:5, kāds no krievu puses paziņojis, ka ja spēle tā arī noslēgsies, PSRS pasludinās sevi par Supersērijas uzvarētāju vārtu attiecības dēļ, kas, acīmredzot, pirms tam nav bijis zināms. Pēdējā spēles minūtē Espozito nemainījās brīdī, kad tas bija jādara, vēlāk norādot "Nebija nekādu iespēju, ka es tanī brīdī nokāptu no ledus". Tieši pēc Espozito metiena Hendersons bija pirmais pie atlēkušās ripas un 34 sekundes līdz beigu sirēnai atnesa uzvaru spēlē un visā Supersērijā kanādiešiem.

Astoņi hokeja mači pret PSRS 1972. gada septembrī tiek uzskatīti par lielāko Kanādas sporta notikumu vēsturē. Sākotnēji par "Draudzības sēriju" dēvētās spēles gan piedāvāja ko ļoti tālu no sirsnīgam attiecībām - tika peltas gan tiesāšanas metodes, gan netīrā abu komandu spēle. Sestajā mačā Bobijs Klārks tīšām salauza potīti Valērijam Harlamovam, vienai no krievu spožākajām zvaigznēm, kurš šī iemesla dēļ nevarēja turpināt sēriju. Tiesa, Harlamovs, kurš vēlāk 33 gadu vecumā gāja bojā autoavārijā, varonīgi pabeidza iesākto spēli...