Bostonas "Bruins" iegūst pirmo Stenlija kausu 39 gadu laikā

© Scanpix

Šonakt notika izšķirošā Nacionālās Hokeja Līgas (NHL) cīņa par Stenlija kausu. Lai arī pirmajās sešās sērijas spēlēs bija uzvarējuši mājinieki, septītajā tradīcija tika lauzta - Bostonas "Bruins" sakāva Vankūveras "Canucks" ar 4:0 un ieguva kluba pirmo Stenlija kausu 39 gadu laikā. "Play-off" vērtīgākā spēlētāja balva - vārtsargam Timam Tomasam.

Rezultāts tika atklāts nedaudz vairāk nekā piecas minūtes pirms pirmā perioda beigām – pēc Breda Marčarda piespēles no malas 1:0 panāca Patrīss Beržerons. Kopumā pirmajās 20 minūtēs "Bruins" pa Roberto Luongo sargātajiem vārtiem izdarīja tikai piecus metienus, taču viens bija rezultatīvs – Vankūvera toties nespēja pārspēt Timu Tomasu, lai arī izdarīja par trim metieniem vairāk. Šī tendence turpinājās arī atlikušajās divās trešdaļās.

Otrajā periodā "Bruins" atkal izcēlās jau tuvāk tā beigām – vispirms Marčards pēc aktīva uzbrukuma apslidoja vārtus un paspēja apsteigt Luongo, iebīdot ripu pāri līnijai, bet divarpus minūtes pirms sirēnas Bostona iemeta mazākumā. Beržerons izrāvās pret Luongo un diviem un aizsargiem, jau pie pašiem vārtiem tika klupināts, tomēr arī kritienā pamanījās izdarīt metienu – 3:0 pēc divām trešdaļām un praktiski viss jau skaidrs. Pēdējās 20 minūtēs "Canucks" pilnībā dominēja, kopumā izdarīja 16 metienus, taču tā arī nespēja pārspēt Timu Tomasu, pat spēlējot sešatā – Luongo beigās tika nomainīts pret sesto laukuma spēlētāju. Tukšajos Vankūveras vārtos "Bruins" iemeta arī ceturto reizi – pārķerta ripa pie savas zonas un Marčards bija precīzs. 4:0 un "Bruins" var līksmot.

Jāpiebilst, ka pirmo reizi visā sērijā uzvarēja mājinieki – pirmajās sešās spēlēs vienmēr bija triumfējusi laukuma saimnieku komanda, taču izšķirošajā cīņā šī tradīcija tomēr tika lauzta. Viens no galvenajiem uzvaras kaldinātājiem bija "Bruins" vārtsargs Tims Tomass. Tieši šis 37 gadus vecais hokejists arī saņēma Kona Smita trofeju kā "play-off" vērtīgākais spēlētājs. Septītajā spēlē viņam kopumā 37 atvairīti metieni. Viņa kolēģis Luongo tika galā ar 17 no 20 metieniem.

Stenlija kausā "Bruins" nebija uzvarējuši kopš 1972. gada, taču kopumā viņi to izcīna sesto reizi – trīs reizes vēl 20. gadsimta pirmajā pusē, tāpat arī 1970. un jau pieminētajā 1972. gadā. Toties Zdeno Hāra kļuva par otro Eiropā dzimušo hokejist, kas kausu iegūst kā kapteinis – pirmais bija Niklass Lindstroms ar Detroitas "Red-Wings".

Sports

Latvijas bobslejisti un skeletonisti turpina sagatavošanās posmu pirms gaidāmās sezonas. Šobrīd treniņnometne rit Rīgā, jaunuzceltajā vieglatlētikas manēžā "Daugava", kur tapusi bezledus starta estakāde ledus trašu sporta veidu pārstāvjiem. Šodien "Daugavas" vieglatlētikas manēžā bobslejisti un skeletonisti bija sarīkojuši estakādes svinīgo atklāšanu un atvērto treniņu, lai pirms ikgadējās pirmssezonas preses konferences sarīkotu mediju tikšanos ar sportistiem un treneriem.