Vai ''Dinamo'' priekšnieki skalpēs Šupleru?

© Romāns Kokšarovs F64

Tūdaļ pēc dinamiešu 2:4 zaudējuma Jekaterinburgā apritē aizgāja vēsts, ka tas nu ir ''pārāk'' un jāskalpē ''Dinamo'' galvenais treneris Jūliuss Šuplers.

Mediju vidē (lielākoties interneta atsauksmēs) baumu pameta ''Dinamo'' tuvi ļaudis. Nepagāja i ne diena, un kopā nāca a/s ''Dinamo Rīga'' valde un padome, uzklausot ģenerālmenedžera Normunda Sējēja un ģenerāldirektora Zigmāra Priedes ziņojumus par komandas startu KHL čempionātā.

Ticis analizēts ne tikai komandas sniegums, bet vērtēta arī katra spēlētāja gatavība un spēles kvalitāte, arīdzan treneru darbs komandas sagatavošanā un mobilizēšanā KHL čempionātā. Kā ziņo ''Dinamo'' oficiozs - kluba mājas lapa internetā: ''Pēc atgriešanās no pēdējām izbraukuma spēlēm valde tiksies ar komandas galveno treneri un spēlētājiem, lai analizētu (?! - J. M.) komandas līdzšinējo sniegumu. Padomes locekļi izvērtēja arī iespējamos risinājumus, kas varētu tikt īstenoti, ja komandas sniegums neuzlabosies jau tuvākajā laikā..''

Vai Latvijas hokeja sabiedrībai un tiem, kas pērk biļetes uz ''Dinamo'' spēlēm, vajag Šuplera skalpu? Jā un nē. Ja ir kāds spēcīgāks pretendents uz galvenā trenera amatu, kāpēc gan nedot viņam iespēju pacelt Latvijas hokeju. Un nebūs jau Jūlis pirmais, kurš šoruden padzīts. Netiekot galā ar komandas veterāniem-miljonāriem, atkāpās Maskavas ''Dinamo'' virsvadonis Sergejs Kotovs, bet pagājušās nedēļas beigās Habarovskas ''Amur'' naudas devēji brīvbiļeti iedeva Anatolijam Jemeļinam.

Kas tad noticis kopš fantastiskās 4:2 uzvaras pār ''Atlant''? Kā teiktu Slaktera kungs: ''Nekas sevišķs!'' Trīs zaudējumi ar 2:4 Maskavā pret turienes ''Dinamo'', tas pats Jekaterinburgā pret ''Automobilist'' un 2:4 arīdzan pret visas KHL līdervienību ''Metallurg''. Jā, man arī riebās pirmā trešdaļa Maskavā, 35 sekunžu vājuma brīdis Jekaterinburgā un vairākumā zaudēti vārti pret Magņitku. Taču nevajag aizmirst, ka Magņitogorska ir ne tikai Krievijas superklubs, bet varbūt pat labākais Eiropā. Maskavas ''Dinamo'' viens pats uzbrucējs Hudlers saņem gandrīz tikpat, cik viss Rīgas ''Dinamo'', proti, piecus miljonus dolāru. Un simtprocentīga taisnība ir Šupleram, kad viņš sāk savu maļamo par komandu budžetiem un spēlētāju soliņa garumiem vai īsumiem. Bieži šo meldiņu nevajag vilkt, jo, vasarā turpinot darbu, Julo taču zināja, ka naudas ir tikpat daudz (maz!) kā pērn, un, ja pareizi esmu visu sapratis, jaunos spēlētājus uz ''Dinamo'' Šuplers aicinājis kopā ar Sējēju, turklāt konkrētu spēlētāju uz konkrētu pozīciju. Nav jābūt baigam ekspertam, lai pamanītu, ka trīs starpsezonā iegūtie - Karija, Svets un Iguldens ir t. s. mīkstā hokeja spēlētāji un nevis sitēji, ja vajag. Kā pērn Novāks, Vestkots, Elisons, Hartigans un jo sevišķi Petrovickis. Šis piecnieks pagājušajā sezonā sabalansēja Latvijas izlases maigumu ar vīru cienīgiem darbiem, plus Hosa arī labprāt ''spēlē'' hokeju bez cimdiem. Taču es nepiekritīšu ''Dinamo'' eksprezidentam Viesturam Koziolam, ka šī rudens sastāvs ir šķidrāks par pērno. Novāks un Vestkots Ozoliņam var pienest tikai ūdeni, Sprukts ir Latvijas izlases labākais centra uzbrucējs (Vasiļjevs Vācijā sen jau nav centrs), Jēkabs Rēdlihs varbūt vēl nav Vestkots, bet operācijas dēļ viņam vēl nav bijusi iespēja sevi pilnībā parādīt. Andris Džeriņš centra uzbrucēju deficīta apstākļos vajadzīgs ne tikai ''Dinamo'' vien, bet Cibuļskis un Bukarts ir ''Dinamo'' nākotne. Jā, man arī, Viestur, tīk, kā spēlē Cinks, un Rolandam varbūt potenciāls ir lielāks, taču Karija pagaidām ir labāks. Ar pareizajiem partneriem.

Vai ''Dinamo'' būtu vairāk punktu, ja arī šogad pie mums būtu Vestkots, Novāks, Elisons un Hartigans? Iespējams. Visa četrotne savās jaunajās mājās ir līderu vidū: Hartigans trešais labākais metējs CSKA (10 spēlēs 4+5, +5 lietderība, 10 soda min), Elisons - otrais MVD pie Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa (11, 3+5, -3, 2), Novāks - turpat MVD trešais rezultatīvākais aizsargs (11, 0+4, 0, 76), bet Vestkots - pirmais aizsargs Minskā (11, 1+3, 0, 35). Šuplers šur tur bez aplinkiem saka, ka būtu gribējis, lai ''Dinamo'' patur visus ārzemniekus, bet Sējējs tikai noplāta rokas, jo pēc vienas sezonas KHL visiem cena esot krietni pieaugusi. Novāks gan stāsta, ka Balašihā saņemot tikpat, cik Rīgā... Un neoficiāla informācija liecina, ka vēl divi saņemot tikpat, cik Rīgā. Taču Šupleram arī nevajadzētu izsamist, jo Iguldens pēc cipariem ir šerpāks par Elisonu un Hartiganu. Dabūts ir Hosa un nu jau gandrīz tikpat labs kā pērn ap šo laiku. Karijam trauma (kam negadās?), Fosters tikai sāk iejusties komandā, taču diezin vai būtu atstājams, kad atgriezīsies Karija un Džeriņš. Ja kāds pārsteidz, tad varbūt Svets, kurš pamanījies būt laukumā, kad dinamieši zaudējuši 18 (!) vārtus, bet izslavēto metienu izmantojis tikai pirmajā mačā ar ''Salavat Julajev''... Negribu noniecināt nevienu leģionāru un vēl jo mazāk Latvijas izlases spēlētājus, taču man šķiet, ka ''Dinamo'' šobrīd ir tikai trīs ekstraklases spēlētāji - Ozoliņš, Ņiživijs un Hosa. Pārējie? Nav slikti, it sevišķi mūsu izlasē, bet ne jau kā Ūmarks, Veinhandls, Hudlers un Kaļužnijs Maskavas ''Dinamo'' vai gandrīz jebkurš Magņitogorskas ''Metallurg''. Un ne jau no labas dzīves Šuplers vairākuma realizācijai laukumā mēdz sūtīt Sprukta trijnieku, Hosu un Ozoliņu. Ņiživijs, Ozoliņš un Sprukts var uztaisīt momentu ne no kā, Hosa var uzšaut, Cipulis aizskriet un pacīnīties. Bet Cipulim laikam jāiet pie kādas zīlnieces, lai noņem vārtu nemešanas lāstu. Diemžēl kaut kur pazuduši Dārziņš un Miķelis Rēdlihs, un ne jau Bērziņš vien vainīgs, ka trijnieks buksē. Armandam diemžēl ir tā pati kaite, kas daudziem dinamiešiem, - nenospēlēt momentu līdz galam. Un, ja tas ir savu vārtu tuvumā, skumji skatīties.

Ja Šupleru vajadzēja skalpēt, tas bija jādara pavasarī pēc play-off ar Maskavas ''Dinamo'', bet šobrīd, runājot slovāku speciālista vārdiem, es cienu šīs četras uzvaras pār ''Spartak'' (4:1), ''Vitjaz'' (5:3), ''Severstaļ'' (3:2) un ''Atlant'' (4:2).

Visu rakstu lasiet 13. oktobra izdevumā Sporta Avīze

Svarīgākais