Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

''Blackhawks'' triumfē pēc 49 gadu pārtraukuma

© Scanpix

Nacionālās hokeja līgas (NHL) finālsērijas sestajā spēlē Čikāgas ''Blackawks'' papildlaikā ar 4:3 apspēlēja Filadelfijas ''Flyers'', uzvarot arī sērijā un iegūstot Stenlija kausu pēc 49 gadu pārtraukuma. Uzvaras ripu iemeta jaunais amerikāņu talants Patriks Keins. Latviešu aizsargs Oskars Bārtulis ''Flyers'' rindās spēlēja nepilnas četras minūtes (3:47).

Cīņas pirmās 20 minūtes noritēja ātra un aizraujoša hokeja pavadībā. Abas komandas pamanījās nopelnīt daudz noraidījumu, - kopsummā 10 minūtes, katrā komandā viens spēlētājs ar četrām soda minūtēm: ''Flyers'' rindās Kriss Prongers, savukārt viesu sastāvā Brents Sopels. Pirmā trešdaļa noslēdzās ar rezultātu 1:1, turklāt vārti tika gūti vairākumā. Pirmā labā iespēja atklāt rezultātu bija ''Blackhawks'' kapteinim Džonatanam Tēvzam, kurš vairākuma laikā netrāpīja pa ripu tukšu vārtu priekšā, turklāt tā atleca no vārtu staba. Tomēr tieši viesi izvirzījās vadībā, 17. minūtes izskaņā vairākumu realizējot uzbrucējam Dastinam Baflinam, kuram šie bija 11. vārti play-off. ''Flyers'' atspēlējās 27 sekundes pirms trešdaļas beigām, atlēkušo ripu vārtos raidot Skotam Hārtnelam, kurš to paveica, stāvot ar muguru pret vārtiem. Pēc 20 minūtēm neizšķirts, neliels ''Blackhawks'' pārsvars, tomēr ļoti aktīvi pretuzbrukumi mājinieku izpildījumā.

Otrās trešdaļas pirmajā minūtē ''Blackhawks'' slovāku uzbrucējam Marianam Hosam ripu nozaga Simons Gaņjē, tomēr viņa izrāvienu apturēja viesu vārtsargs Anti Niemi, atvairīdams ripu. Visai drīz līdzīgu gājienu, tikai uz pretējiem vārtiem īstenoja Endrū Leds, taču arī viņš tika apturēts. Pārsvars joprojām piederēja ''Blackhawks'' hokejistiem, tomēr viņi nonāca iedzinējos. Lielisku sologājienu īstenoja Ville Leino, kurš pēcāk ripu piespēlēja Denijam Briēram, un uzbrucējs raidīja ripu tukšos vārtos, - 2:1 ''Flyers'' labā. Mājinieku prieki gan ilga nepilnas divas minūtes, līdz Patriks Šārps līdzsvaroja rezultātu uz tablo, Maiklu Leitonu pārspēdams pēc lieliskas izspēles. Jāpiebilst, ka arī Šārpam šie bija 11. vārti play-off, kamēr Briērs ar precīzo metienu šķērsoja šo atzīmi. 18. minūtē ''Flyers'' atkal nonāca iedzinējos, - zviedru aizsarga Niklasa Hjalmarsona metienu pielaboja Leds, un 3:2. Līdz trešdaļas beigām rezultāts nemainījās, tādēļ bija sagaidāmas interesantas un intriģējošas pamatlaika pēdējās 20 minūtes. ''Flyers'' obligāti bija jāatspēlējas.

Trešās trešdaļas sākums mājiniekiem neizvērtās patīkams, - pirmajās septiņās minūtēs pa ''Blackhawks'' vārtiem tika izdarīts tikai viens metiens. Lielākoties spēle risinājās viesu aizsardzības zonā, taču visi ceļi uz Niemi sargātajiem vārtiem bija noslēgti, turklāt čikāgieši allaž atbildēja ar bīstamiem pretuzbrukumiem. Jāsaka, ''Flyers'' nebija reālu iespēju panākt izlīdzinājumu, - līdz 17. minūtei... Atkal veiksmīgu uzbrukumu noorganizēja Briērs un Leino, un otros vārtus mačā guva Hārtnels, tomēr pamanoties pielikt nūju gar vārtiem slīdošajai ripai un liekot uzgavilēt sanākušajiem līdzjutējiem, - 3:3, kad jāspēlē trīs minūtes un 59 sekundes. Tagad psiholoģiskais pārsvars jau bija ''Flyers'' pusē, turklāt lieliska iespēja izraut uzvaru radās Džefam Kārteram, taču ''Blackhawks'' glāba somu vārtsargs. Pamatlaiks noslēdzās ar rezultātu 3:3, un otro reizi finālsērijā bija jāspēlē papildlaiks. Pirmajā, kas arī notika Filadelfijā, uzvaru izrāva mājinieki...

Toreiz ''Flyers'' uzvaru guva visai ātri, un šoreiz tas atkārtojās, tikai veiksme uzsmaidīja ''Blackhawks''. Abas komandas vairāk domāja par aizsardzību, uzbrukumā dodoties reti. Tiesa, viens no šādiem mēģinājumiem tomēr izrādījās rezultatīvs, - Patriks Keins ielauzās ''Flyers'' zonā un izdarīja metienu. Vairākas sekundes visi uz laukuma esošie nespēja saskatīt ripu, tikmēr Keins jau pretējā laukuma galā atzīmēja uzvaru un Stenlija kausa iegūšanu. Tiesneši devās skatīt videoatkārtojumu, kurā skaidri bija saskatāms, - ripa ir vārtos, un ''Blackahawks'' var atzīmēt uzvaru. Play-off vērtīgākā spēlētāja trofeju saņēma čikāgiešu kapteinis Džonatans Teivzs, kurš arī pirmais virs galvas cēla leģendāro trofeju. ''Blackhawks'' triumfs pēc 49 gadu jeb 17951 dienas pārtraukuma.

Latviešu aizsargs Oskars Bārtulis spēlēja trīs minūtes un 47 sekundes (sešas maiņas), kuru laikā izcēlās ar vienu spēka paņēmienu un bloķētu metienu, kā arī veiksmīgām darbībām aizsardzībā, piemēram, ripas izsišanu Hosam.