Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

Lundkvists un zviedri bullīšos gāž Kanādu no troņa

© Scanpix

Par pasaules čempioni hokejā pēc četru gadu pārtraukuma kļuvusi Zviedrijas izlase, kas Ķelnē ar 2:1 pēcspēles metienu sērijā pieveica kanādiešus. Henriks Lundkvists atvairīja četrus bullīšus, bet ar precīziem metieniem izcēlās Niklass Bekstrems un Olivers Ekmans-Lāšons.

Lai gan spēles ievadā iniciatīva piederēja pēdējo divu gadu čempionei Kanādai, Eliasa Lindholma reids pa labo malu deva zviedriem skaitlisko vairākumu. Rezultatīvākajam spēlētājam Viljamam Nīlanderam bija divas iespējas desmit sekunžu laikā, taču pirmais metiens lidoja secen, bet otrā ripa triecās vārtsargā.

Pēc izturētā mazākuma kanādiešiem bija iespēja izvirzīties vadībā - centra uzbrucējs Marks Šaiflī pretuzbrukumā saņēma ripu labajā malā un nekavējoties izdarīja zibenīgu plaukstas metienu. Ripa lidoja virs Henrika Lundkvista cimda, bet atdūrās pret zviedru vārtu stabu.

Otrajā trešdaļā konstrukcija vēlreiz glāba skandināvus. Vairākumā no distances šāva raženais aizsargs Koltons Paraiko, un ripa vispirms atdūrās pret stabu, bet otrajā piegājienā ielidoja vārtu tīklā no ārpuses. Iespēja bija arī Raienam O'Railijam, taču viņa metiens no trim metriem pēdējā brīdī tika iztraucēts.

Neilgi pirms pārtraukuma kanādieši tika pie vēl vienas iespējas spēlēt vairākumā, taču tas noveda pie nonākšanas iedzinējos. Pazaudēta ripa beidzās ar pretuzbrukumu, kurā pie metiena tomēr netika zviedru kapteinis Jūels Lundkvists.

Taču ripa nonāca līdz aizsargam Viktoram Hedmanam, kurš no zilās līnijas un no neērtā satvēriena to raidīja vārtu virzienā. Ripa atsitās pret ledu un kuriozā veidā atrada ceļu starp Kanādas vārtsarga Kalvina Pikārda kājsargiem - 1:0 pašās otrās trešdaļas beigās.

42. minūtē Zviedrijas valstsvienība vēlreiz palika mazākumā - Treviss Koneknijs nodemonstrēja, ka saņēmis sitienu ar nūju pa seju no Lindholma, kaut patiesībā tā nebija. Tiesneši uzķērās, kanādieši pasmaidīja un panāca izlīdzinājumu. Pēc Miča Mārnera metiena no distances pirmais pie atlēkušās ripas bija O'Railijs, kurš to raidīja pret Lundkvista nūju un vārtos - 1:1.

Lai gan pamatlaika pēdējās četrās minūtēs abas komandas apmainījās ar noraidījumiem, noskaidrot uzvarētāju 60 minūšu laikā neizdevās. Tādējādi pirmo reizi kopš 2008. gada, kad kanādieši piekāpās krieviem, pasaules čempionu noskaidrošanai bija nepieciešams pagarinājums.

Tā pirmā daļa aizritēja vienmuļā hokejā, Zviedrijas izlasei izniekojot vēl vienu vairākumu un Aleksam Kilornam atlēkušo ripu raidot garām pustukšiem vārtiem. Toties otrās desmit minūtes aizskrēja vienā elpas vilcienā. Neitans Makinons bija pirmais pie atlēkušās ripas pēc sava metiena, trāpīja no gaisa, bet raidīja to garām vārtiem. Pēcāk Makinons izcēlās ar solo reidu. Mets Dušeins centās trāpīt starp Lundkvista kājsargiem. Iespējas bija arī zviedru nometnei jeb Markusam Krīgeram un Jūnasam Brodīnam.

Taču arī ar 80 minūtēm bija par maz, un tikai otro reizi vēsturē - 1994. gadā Kanāda pieveica somus - zelta medaļu liktenis tika lemts pēcspēles metienu sērijā. Zviedriem izdevās izcelties pirmajiem, jo Niklass Bekstrems otrajā sērijā trāpīja tālajā stūrī. Viņa piemēram sekoja Olivers Ekmans-Lāšons, kurš dubultoja pārsvaru.

Lundkvists vārtos bija nepārspējams, tiekot galā ar četriem Kanādas metieniem un priekšlaikus pieliekot punktu sērijai. Zviedrija ņēma virsroku ar 2:1 un pirmo reizi kopš 2013. gada un otro reizi pēdējos desmit gados kļuva par pasaules labāko komandu hokejā!

Kanāda - Zviedrija 1:2 (0:0, 0:1, 1:0, 0:1)

Vārti: 39:39 Hedmans (maz.) 0:1, 41:58 O'Railijs (Mārners, Makinons, vair.) 1:1, 80:00 Bekstrems 1:2
Soda minūtes: 10:8
Metieni: 43:41
Vārtsargi: Kalvins Pikārds - Henriks Lundkvists

Pēdējo 10 gadu PČ hokejā medaļnieki

Gads Zelts Sudrabs Bronza Norises vieta
2008. Krievija Kanāda Somija Helifeksa (Kanāda)
2009. Krievija Kanāda Zviedrija Berne (Šveice)
2010. Čehija Krievija Zviedrija Manheima (Vācija)
2011. Somija Zviedrija Čehija Bratislava (Slovākija)
2012. Krievija Slovākija Čehija Helsinki (Somija)
2013. Zviedrija Šveice ASV Stokholma (Zviedrija)
2014. Krievija Somija Zviedrija Minska (Baltkrievija)
2015. Kanāda Krievija ASV Prāga (Čehija)
2016. Kanāda Somija Krievija Maskava (Krievija)
2017. Zviedrija Kanāda Krievija Ķelne (Vācija)