Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

Ar četriem mačiem Ķelnē un Parīzē sākas PČH izslēgšanas spēles

© SCANPIX

Ar četriem mačiem Ķelnē un Parīzē šodien uzsāksies 81. pasaules hokeja čempionāta izslēgšanas spēles. B grupā jau kādu laiku pirms pēdējās dienas bija skaidras visas "play-off" komandas, savukārt A grupā pēdējās ceļazīmes liktenis tika izšķirts A grupas noslēdzošajā spēlē starp Latviju un Vāciju. Ceturtdaļfināla spēles notiks paralēli plkst. 17:15 un 21:15

Pasaules hokeja čempionāta elites divīzijā piedalījās 16 komandas, no kurām astoņas turpinās ceļu pēc kausa. Grupu turnīrā visas izlases aizvadījušas pa septiņām spēlēm. Nevienai no valstsvienībām nav izdevies aizvadīt pirmo posmu bez zaudējumiem, bet lai iekļūtu "play-off", šogad pietika ar 11 punktiem - tieši ar šādu bilanci regulāro turnīru pabeidza abu grupu ceturtajā vietā esošās Somija un Vācija. Divām komandām grupu piektajās vietās pietrūka pavisam nedaudz - Latvija un Francija čempionātu noslēdza 10 punktiem.

Parīzes pirmajā ceturtdaļfinālā plkst. 17:15 tiksies Krievija un Čehija. Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa vadītā komanda regulāro turnīru pabeidza otrajā vietā, bet līdz ar Vācijas izlases iekļūšanu izslēgšanas spēlēs bija spiesta doties uz Parīzi. Ceļojums neiztika bez piedzīvojumiem, jo vilcienam bijušas tehniskās problēmas un komanda devās uz Francijas galvaspilsētu vēlāk, nekā bija plānots. Atšķirībā no saviem kaimiņiem slovākiem, Čehijas izlase katru reizi kopš 1992. gada iekļuvusi "play-off", tomēr pēdējie četri čempionāti nav bijuši veiksmīgi - divi zaudējumi ceturtdaļfinālos un divi zaudējumi "bronzas" spēlēs. Jozefa Kandača vienībā ir viena no labākajām turnīra komandām vairākumā (7 no 22) un mazākumā (2 no 17).

Pretī stāsies labākā vairākuma (13 no 24) un rezultatīvākā (35 vārti septiņās spēlēs) komanda, pēdējo trīs čempionātu medaļniece - Krievijas izlase. Tomēr iedziļinoties kļūst skaidrs, ka pretinieks nemaz nav tik briesmīgs - no 35 vārtiem 15 ir gūti divās spēlēs pret Latviju un Itāliju, bet mačos ar citām laba līmeņa komandām no A grupas ir arī punktu zaudējumi - ja turnīra pirmajā dienā Zviedrija tika uzveikta tikai papildlaikā, tad ASV komanda regulārā turnīra pēdējā dienā izrādījās neņemama. Tomēr daudz grūtāks uzdevums krievu pretiniekiem bijis nevis neielaist, bet iesist - komanda zaudējusi desmit vārtus, piecus no kuriem - pēdējā spēlē, bet trīs spēles noslēgušās sausā. Tomēr regulārais čempionāts ir viena lieta, bet jau pirmā "play-off" spēle parādīs, kura no komandām labāk sagatavojusies izslēgšanas cīņām.

SCANPIX

Vakars Parīzē turpināsies ar Šveices un Zviedrijas spēli plkst. 21:15. Tre kronor vienība pēdējo trīs gadu laikā nav tikusi tālāk par ceturtdaļfinālu, tomēr šogad komandas sastāvā ir 19 NHL spēlētāji, kuriem šīs turnīrs nav tikai atpūta draugu vidū, bet arī iespēja tikt pie medaļām - zelts pēdējo reizi redzēts 2013. gadā. Zviedrijai ir labākais mazākums turnīrā - 24 mēģinājumos zaudēti vien divi vārti, bet viens no komandas spēkiem uzbrukumā ir Viljams Nīlanders ar pieciem vārtiem un piecām piespēlēm.

Neļaut zviedriem tikt tālāk mēģinās Šveice, kas pēc negaidīta sudraba 2013. gadā tikai vienu reizi tikusi tālāk par grupu turnīru, piedzīvojot zaudējumu jau ceturtdaļfinālā. Šogad pārsvarā no vietējā čempionāta spēlētājiem sastādīta izlase B grupā ieņēmusi otro vietu un kļuvusi par vienīgo komandu, kas spējusi pieveikt Kanādu, mača gaitā atspēlējoties no 0:2 un uzvarot papildlaikā ar 3:2. Šveices stiprā puse ir vārtsargu spēle - Leonardo Dženoni aizvadījis divas sausās spēles, vidēji mačā atvairot 94,21% metienu, vidēji spēle ielaižot 1,38 vārtus. Šīs ceturtdaļfināls ir laba iespēja aizmirst iepriekšējā gada 11. vietu un pie reizes atriebties zviedriem par 1:5 zaudējumu 2013. gada finālā, ja vien komandā kāds par to vēl atceras.

Ķelnē plkst. 17:15 vienu no diviem pusfinālistiem sāks noskaidrot ASV un Somijas izlases. Pēdējos četros gados amerikāņiem bronzas medaļas mijas ar zaudējumiem ceturtdaļfinālā un pēc kalendāra šogad pienākusi medaļu kārta. Lai gan turnīra pirmajā dienā Džefa Blašila komanda piedzīvojusi zaudējumu pret mājiniekiem vāciešiem, turpinājumā ASV izlase tikusi pie sešām uzvarām pēc kārtas, pēdējā spēlē uzvarot Krieviju un izcīnot pirmo vietu grupā. Amerikāņiem ir daudz jauno un ātro spēlētāju, kuri jau pierādījuši, ka ne no viena nebaidās un prot atspēlēties, ko komanda demonstrējusi gan spēlē pret Latviju, gūstot četrus vārtus pie rezultāta 1:3, gan spēlē pret Krieviju - trīs reizes atrodoties iedzinējos, ASV izlase pabeidza maču ar 5:3.

Somija pagaidām nerāda savu labāko hokeju, bet pirmais uzdevums ir izpildīts. Pēdējos trīs gados somi tikuši pie diviem sudrabiem un ceturtā vieta grupā vēl neko nenozīmē, jo komanda prot gatavoties konkrētajam pretiniekam izslēgšanas spēlēs un ir labi sagatavota taktiski. Tomēr vienībai ir problēmas ar disciplīnu - tieši Somija ir čempionāta rupjākā komanda ar 92 soda minūtēm, no kurām 30 minūtes ir par trīs desmitminūšu sodiem, bet mazākumā ir ielaisti seši vārti, ko var izmantot ātrie amerikāņi, kuri vairākumā guvuši septiņus vārtus.

Mājinieki vācieši vakara mačā ar Kanādu mēģinās atkārtot savu labāko sniegumu - 2010. gadā mājas čempionātā komanda izcīnījusi ceturto vietu, piedzīvojot zaudējumu pusfinālā pret Krieviju ar 1:2. Ceļš uz ceturtdaļfinālu Marko Šturma komandai nav bijis viegls un pavisam drīz kļuva skaidrs, ka komandas liktenis izšķirsies pirmā posma pēdējā dienā spēlē pret Latviju. "Astotdaļfināla" maču mājinieki uzvarējuši pēcspēles metienu sērijā, skaidri apzinoties, ka ceturtdaļfinālā viņus gaida Kanāda. Džona Kupera komanda ir pārāka visos spēles elementos, tomēr Šveices piemērs ir atgādinājums visiem, ka arī Ziemeļamerikas sarkano mašīnu ir iespējams apturēt.

Nav šaubu, ka skatītāji vētraini atbalstīs Vāciju un dzīs savējos uz priekšu, tomēr ar Kanādu neizdosies tas, kas izdevies pret Latviju, jo uzbrukuma spēlē Kanāda pārbrauks Vācijai pāri. Lai gan vienā mačā var notikt arī negaidīts pavērsiens, šobrīd izskatās, ka šī spēle kļūs kanādiešiem par sagatavošanas posmu gaidāmajām pusfinālam ceļā uz trešo zeltu pēc kārtas, bet Vācijas uzvara kļūs par lielāko sensāciju turnīrā. Spēle sāksies plkst. 21:15.

Rīt komandām ir paredzēta brīvdiena, 20. maijā tiks aizvadīti pusfināli, bet 21. - spēle par trešo vietu un fināls. Tomēr trīs valstīm svarīga būs arī rītdiena, jo IIHF kongresā notiks balsošana par 2021. gada pasaules čempionāta norises vietu, uz ko pretendē Somija, ka arī Latvija kopējā pieteikumā ar Baltkrieviju.