Šuplers lokomotīvei pa priekšu neskries

Šovakar Arēnā Rīga divi lieli notikumi: Kontinentālās Hokeja līgas otrās sezonas pirmā spēle ar Ufas Salavat Julajev un pēc 18 gadu pauzes Rīgas kluba formā laukumā dosies vienīgais mūsu hokejists, Stenlija kausa ieguvējs – Sandis Ozoliņš.

Pērn ap šo laiku pesimistu kraukļi ķērca, ka Dinamo ir latviešiem kaitīgs – čekistu un Krievijas gāzes projekts, kurš ilgāk par pusgadu tāpat nenoturēšoties, taču komanda gada laikā kļuvusi ne tikai spēcīgāka, bet nu ir arī Latvijas profesionālā sporta zīmols un flagmanis. Kaut budžets Dinamo joprojām ir viens no mazākajiem līgā, optimisti tic, ka Jūliuss Šuplers arī šosezon KHL spēs pasūtīt labu mūziku par mazu naudu. Simpātiski ir arī tas, ka pirms turnīra slovāku spciālists neplātās par iespējām uzvarēt Gagarina kausā, it kā apmierinoties ar mazāku mērķi – tikšanu play-off. Ja pirmā KHL regulārā čempionāta 10. vietas ieguvējs uzliek tik zemu sākuma augstumu, tad var būt divi iemesli: savu un pretinieku reālā spēka novērtšana, vai arī neskriešana pa priekšu hokeja lokomotīvei. Kā zināms, jaunlaiku sportā nevienu kausu nevar iegūt, ja pirms tam neesi ticis play-off...

KHL mēģinot ekonomēt, Dinamo ir nokļuvis diezgan šaurā bezizejā. 12 Rietumu konferences komandu konkurencē ir jādabū vismaz 8. vieta. Un šīs komandas ir: CSKA (pērn 5. vieta), Maskavas Dinamo (7.), SKA (8.) Spartak (9.), Rīgas Dinamo (10.) un Minskas Dinamo (22.) – Tarasova divīzija; Atlant (3.), Lokomotiv (4.), Torpedo (11.), Severstaļ (17.), MVD (18.) un Vitjaz (23.) – Harlamova divīzija. Pērn pirmajā posmā visas 24 komandas sacentās par 16 vietām play-off, bet šogad, tāpat kā NHL, svarīga ir vieta konferencē, un play-off ceturtdaļfināls un pusfināls notiek tikai starp vienas konferences komandām, par Gagarina kausu spēlējot Rietumu un Austrumu konferenču play-off uzvarētājiem. Lai arī austrumos ir grandi, tomēr kopumā Austrumu grupa ir mazliet vājāka. Vismaz uz papīra. AK Bars (2.), Magņitogorskas Metallurg (6.), Traktor (12.), Lada (13.), Ņeftehimik (14.), Automobilist (debitants, Černišova divīzija); SJ (1.), Avangard (16.), Baris (15.), Sibirj (19.), Amur (20.) un Novokuzņeckas Metallurg (21., Bobrova divīzija). Ar savas divīzijas komandām jāspēlē četras, bet ar citu divīziju – divas spēles. Ir divi būtiski jauninājumi noteikumos: ripas pārmetiena gadījumā komanda, kas to izdarījusi, nedrīkst veikt spēlētāju nomaiņu; vārtu guvums netiek atzīts, ja spēlētājs kaut vai ar slidas asmeni bijis vārtsarga laukumā.

Vakar preses konferencē četri kungi – ģenerālmenedžeris Normunds Sējējs, galvenais treneris Jūliuss Šuplers, komandas kapteinis Ozoliņš un kluba ģenerāldirektors Zigmārs Priede stāstīja par pēdējiem jaunumiem un starta gatavību. Šuplers: "Komandā visi cenšas, visi grib sevi pierādīt, un man kā trenerim tas ir pats svarīgākais. Pirms sezonas puiši ir ne tikai labi strādājuši kopā kā komanda, bet arī individuāli. Ceru, ka redzēsim arī šā darba rezultātus. Ļoti daudz komandai dod Ozoliņš, no viņa nāk iedvesma, kurā ir patriotisms, disciplīna un vēlme cīnīties." Pēdējos treniņos vietām samainīti Karija un Sprukts, bet šodien Dinamo spēlēs ar četriem uzbrucēju trijniekiem un septiņiem aizsargiem, Sorokinam palīgos ejot Ozoliņam vai Svetam.

Ozoliņš: "Noskaņojums komandā ir kaujiniecisks. Grūts sagatavošanās posms ir aiz muguras, tagad pienācis pats atbildīgākais – jaunā sezona. Mums katra spēle būs svarīga, jo punktu gūšanu uz vēlāku laiku atlikt nevaram. Jācīnās ar katru pretinieku, bet mūsu varēšana slēpjas komandas spēlē. Labi apzināmies pirmā pretinieka spēku, bet mūsu cīņasspars būs liels. Man ir personisks lūgums: atbalstiet mūs ne tikai tad, kad viss ir kārtībā, bet arī tajos brīžos, kad tik labi neiet." Uz vaicājumu, vai viņam pašam nav liels satraukums, Sandis atbildēja, ka tas pazūdot līdz ar ripas iemetienu laukuma centrā.

Svētki par godu pirmajai spēlei sāksies jau ap pusdienas laiku, kad pie arēnas būs Latvijas preču tirdziņš – arī ar Dinamo simboliku, no pulksten 14 būs iespējams pacelties gaisā ar gaisa balonu, bet vēl pēc stundas skatītājus laidīs iekšā hallē. Priedes kungs ieteica uz spēli ierasties laikus, jau ap četriem. Ap puspieciem būs šovs Maģiskais ledus, bet piecos sāksies spēle.

Dinamo sastāvs pirmajai spēlei: Pruseks, Ozoliņš–Sotnieks, Cipulis–Iguldens–Ņiživijs, K. Rēdlihs–Svets, Ankipāns–Karija–Hosa, Laviņš–Galviņš, M. Rēdlihs–Sprukts–Dārziņš, Sorokins, Meija–A. Džeriņš–Cinks.

Svarīgākais