Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

Krievijai grūta uzvara, Kanāda saplosa Ungāriju

© Scanpix

Ar interesantu spēli Maskavā sākusies trešā diena pasaules čempionātā hokejā. Krievija vien trešajā periodā izrāva uzvaru pret Kazahstānu ar 6:4. Tikmēr B grupā Kanāda ar 7:1 sakāva Ungāriju.

Trešās spēļu dienas ievadā uz ledus kāpa Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa trenētā mājiniece Krievija, cenšoties uzlabot savu stāvokli pēc pirmajā spēlē piedzīvotā zaudējuma ar 0:3 Čehijai. Tikmēr Kazahstāna vakar ne bez veiksmes palīdzības pārsteidza Šveici, izcīnot pirmos punktus šajā pasaules čempionātā (3:2 PM).

Mača pirmajās minūtēs Krievijas izlasei neizdevās iegūt iniciatīvu un nospiest Kazahstānas komandu. Kazahstānas hokejisti darbojās aktīvi aizsardzībā kā savā, tā pretinieku zonā, vairāk traucējot pretiniekiem, ko paveikt, nekā paši spētu ko izveidot. Septītajā minūtē vadzis tomēr lūza, vārtu priekšā ripu saņemot Jevgēņijam Dadonovam un realizējot savu iespēju (1:0). Kazahstāna tika pie iespējas spēlēt vairākumā, Dastinam Boidam realizējot savu iespēju. Tiesa Sergejs Bobrovskis pēdējā brīdī izgrūda vārtus, bet tiesnesis arī pēc video atkārtojuma noskatīšanās ieskaitīja vārtu guvumu. Kazahi ieguva iniciatīvu un īsi pēc tam Romānam Starčenko jau izvirzot savu komandu vadībā. Krievi uzreiz metās uz priekšu, ātri izspēlējot sev otros vārtus (2:2).

Pirmā perioda turpinājumā Kazahstānas izlase nonāca nelāgā situācijā, esot spiesta spēlēt ar trīs hokejistiem pret pieciem pretiniekiem. Ar spēcīgu metienu Krieviju vadībā izvirzīja Sergejs Mozjakins, bet krieviem bija vēl pāris labas iespējas palielināt vairākuma laikā savu pārsvaru. Perioda izskaņā Krievijas izlase uzsāka vēl vienu ofensīvu, bet Dadonovs saņēma noraidījumu, dodot iespēju Kazahstānai. Visas divas minūtes kazahi spēlēja neizteiksmīgi, bet pēdējās divās sekundēs Jevgēņijs Rimarevs no aizvārtes uzmeta pa Bobrovska kāju, ripai atrodot ceļu vārtos - 3:3.

Otrā perioda pirmajās piecās minūtēs Krievijas izlase ieguva iniciatīvu un izveidoja divus vārtu gūšanas momentus. Sekoja iespēja spēlēt vairākumā, bet krievi palika bez gūtiem vārtiem. Krievijas izlase visu periodu dominēja laukumā, daudz turēja ripu un uzbruka, kamēr Kazahstānas hokejistiem neradās neviena kaut puslīdz bīstama iespēja. Rezultāts mainījās mazliet mazāk nekā divas minūtes līdz perioda beigām, kad Antons Belovs ar spēcīgu metienu no distances vairākumā panāca 4:3.

Trešo periodu vairākumā sāka Kazahstānas izlase un atkal guva vārtus. Kazahstānas hokejisti nostājās zonā, Dastinam Boidam ar Naidželu Douzu izkrātojot precīzu metienu Maksimam Semjonovam (4:4). Krievi ilgi atbildi parādā nepalika, trīs minūtes vēlāk otros vārtus no zilās līnijas gūstot Antonam Belovam. Tieši Belovs kļuva par mača varoni, jo pēc viņa metiena pie otrā vārtu guvuma šajā mačā tika arī Romāns Ļubimovs. Ar to arī mača liktenis bija izšķirts. Pēdējās minūtēs Krievija arī pirmo reizi izturēja skaitlisko mazākumu, bet, lai arī kā centās, vēl kādus vārtus gūt nespēja. Spēle noslēdzās ar Krievijai nepārliecinošo 6:4.

Sanktpēterburgā vēl vienu agro spēli aizvadīja Ungārija, kura vakar ar 1:4 piekāpās Slovākijai, bet šodien priekšā bija vēl cietāks rieksts, Kanādas izlase, kas pirmajā mačā ar 5:1 pārspēja ASV. Ungārija un Kanāda spēlēja vienā grupā arī 2009. gada pasaules čempionātā, kad Kanāda svinēja graujošu uzvaru ar 9:0. Šodien ungāri centās nospēlēt labāk.

Ungārijas izlase spēli sāka ar nelielu presingu, kas mazliet pārsteidza pretinieku. Ungāri tika arī pie pirmā momenta, bet metiens Kalvinam Pikāram nesagādāja nekādas problēmas. Uzreiz pēc tam Ungārijas izlasei sākās izdzīvošanas kampaņa. Kanāda tikai arī pie skaitliskā vairākuma, bet vēlējās izspēlēt to līdz 100% vārtu gūšanas momentam. To izdevās sasniegt teju pēc sešām spēlētām minūtēm, kad pretī vārtiem ripu saņēma Marks Šeifels, atklājot mača rezultātu (1:0). Tuvojoties perioda vidum, Breds Maršans pārtvēra ripu uz savas zilās līnijas un izgāja viens pret vienu ar pretinieku vārtsargu, bet nespēja ripu ieraidīt vārtos. Īsi pēc tam Korijs Perijs tomēr panāca 2:0. Perioda izskaņā Istvans Bartalis pēc komandas biedra presinga tika pie ripas un nedomājot meta ripu pa vārtiem no iemetiena apļa. Pikārs ar šo metienu netika galā, ungāriem tiekot pie vēsturiska vārtu guvuma. Tādējādi pirmais periods noslēdzās ar rezultātu 2:1 Kanādas labā.

Otro periodu lieliski sāka Ungārijas hokejisti, tiekot pie trīs reālām vārtu gūšanas iespējām, bet ripa spītīgi neatrada ceļu vārtos. Pirmajās sešās minūtēs droši varēja teikt, ka spēli pilnībā kontrolēja Ungārijas izlase, spējot kanādiešus pat iespiest to zonā. Lai arī cik labi spēlēja ungāri, kanādieši parādīja savu meistarību, iegāja pretinieku zonā un tur pavadīja tik ilgu laiku līdz guva vārtus - 3:1. Pēc zaudētajiem vārtiem ungāri devās uz priekšu, bet tas kanādiešiem ļāva doties pretuzbrukumos, no kuriem vienā Breds Maršans guva vārtus. Ungāru sekmes aizsardzībā vairs nebija tik labas, notika arī vārtsargu maiņa pie 1:6, bet mazākumā izdevās noķert pretiniekus uz pretuzbrukumu, pietrūkstot vien pāris centimetriem, lai gūtu otros vārtus.

Trešā perioda pirmajās minūtēs ungāri atkal centās iegūt iniciatīvu, bet līdz galam tas neizdevās. Nepagāja piecas minūtes, kad Kanāda panāca jau 7:1. Vienīgā intriga bija tā, vai Kanāda gūs 10 vārtus un vai ungāri vēl spēs iemest kādu ripu. Ar katru minūti vairāk izskatījās, ka nepiepildīsies neviens no scenārijiem. Mača izskaņā laba iespēja gūt vārtus bija Vilmošam Gallo, bet rezultāts tā arī palika nemainīgs. Kanāda svinēja otro pārliecinošo uzvaru ar 7:1.