Somija uzvar Kazahstānu un gaida savu likteni

© Scanpix

Pasaules čempionāta hokejā pirmo posmu no B grupas komandām pirmās noslēgušas Somijas un Kazahstānas izlases, kuru savstarpējā mačā somi bija pārāki ar rezultātu 4:3. Kazahstāna šo čempionātu noslēdza pēdējā vietā B grupā un nākamgad būs spiesta spēlēs 1. divīzijas A grupā, bet Somijas hokejistiem nu ir jāgaida kā nospēlēs konkurenti, lai uzzinātu, vai izdosies iekļūt ceturtdaļfinālā.

Abām komandām šī bija pēdējā spēle grupu turnīrā. Somijas izlase pēc zaudējuma ASV sarežģīja savu ceļu pretī ceturtdaļfinālam, kas beigtos situācijā, ja Kazahstāna spētu izcīnīt uzvaru. Kazahiem šī bija spēle tikai un vienīgi par prestižu, jo jau pirms tās bija skaidrs, ka viņiem būs jāatgriežas 1. divīzijas A grupā.

Spēli komandas iesāka ar visai līdzīgu cīņu. Kazahi spēlēja no aizsardzības, vienā no ātrajiem pretuzbrukumiem nonākot ļoti tuvu vārtu guvumam, kad ripa trāpīja pa vārtu pārliktni. Somijas lielā iespēja bija astotajā minūtē, kad Jori Lehtera un Petri Kontiola nespēja noslēgt izgājienu divatā pret Kazahstānas vārtsargu. Sekoja skaitliskais vairākums, kuru ātri vien izmantoja Olli Palola, atklājot šī mača rezultātu. Spēles ritējums būtiski nemainījās perioda otrajā pusē. Somijas hokejisti daudz pieturēja ripu un ik pa laikam apdraudēja pretinieku vārtus, kamēr Kazahstānas izlase retu reizi veica pretuzbrukumus.

Perioda 15 minūtē neveiksmīgi aiz saviem vārtiem nospēlēja Somijas hokejisti, nepārtraucot kazahu uzbrukumu. Ripa tika izspēlēta Jevgēņijam Rimarevam, kurš panāca izlīdzinājumu. Drīz pēc tam somi iekrita ātrajā pretuzbrukumā un bija spiesti pārkāpt noteikumus. Kazahstānas izlasei ātri izdevās realizēt skaitlisko vairākumu, 2:1 panākot Fjodoram Poliščukam. Ar to viss vēl nebeidzās. Pēdējā minūtē savus pirmos vārtus čempionātā beidzot guva arī Lehtera, periodam noslēdzoties ar rezultātu 2:2.

Otrā perioda sākumā Kazahstāna tika pie sava otrā vairākuma. Kazahi gan bija tuvāk vārtu zaudējumam nekā guvumam, jo Leo Komarovam izdevās iziet vienam pret vienu ar vārtsargu, kurš šajā duelī tomēr izrādījās pārāks. Somi atguva vadību skaitliskajā vairākumā, astotajā minūtē, kad precīzu metienu izdarīja Olli Jokinens (3:2). Lai arī cīņa kopumā bija visai līdzīga, labāk savas iespējas turpināja izmantot Somijas izlase. Varēja jau likties, ka vārti vairs netiks gūti, bet tad, trīs sekundes līdz perioda beigām precīzs bija Jarko Imonens - 4:2.

Trešo periodu ar labu momentu sāka kazahi, bet lieliski vārtos nospēlēja Rinne. Pēc tam komandas bija spiestas spēlēt četru hokejistu sastāvā. Minūtes laikā Kazahstānas hokejisti divas reizes varēja ripu raidīt vārtos, bet arī šoreiz glāba Rinne un vārtu pārliktnis. Perioda vidū laba iespēja ātrajā pretuzbrukumā bija Pekam Jormakam, bet, iespējams, izšķirošo piespēli vārtu priekšā bloķēja Aleksejs Vasiličenko. Kazahstānas izlase nedomāja padoties, vairāk kā trīs ar pusi minūtes līdz pamatlaika beigām nomainot vārtsargu pret sesto laukuma spēlētāju. Ātri nopelnītais noraidījums vārtsargam lika atgriezties vārtos, lai vēlāk atkal ieņemtu vienu uz rezervistu soliņa, kad noteikumus pārkāpa Somijas izlases hokejists. Vienus vārtus pus minūti līdz pamatlaika beigām atspēlēja Konstantīns Romanovs, bet tie palika arī pēdējie Kazahstānas izlases vārti šajā čempionātā, mačam noslēdzoties ar rezultātu 4:3 Somijas izlases labā.

Svarīgākais