ASV gūst vārtus 19. sekundē un maču pret Somiju noslēdz ar uzvaru

© F64

Svarīgu uzvaru pasaules čempionātā hokejā, B grupas spēlē izcīnījusi ASV izlase, kas ar rezultātu 3:1 apspēlēja Somijas valstsvienību. Līdz ar to Somijas izlasei ar uzvaru pēdējā spēlē pār Kazahstānu var nepietikt, lai iekļūtu ceturtdaļfinālā.

Pirms šī mača abas komandas balansēja uz ceturtdaļfināla barjeras sliekšņa ar vienādu punktu skaitu. Tas šim hokeja lielvalstu duelim piedeva vēl lielāku spriedzi un asumu. Nelielu favorīta statusu varēja piešķirt Somijas izlasei, kas pēdējās trīs spēlēs prata izcīnīt uzvaras, zaudējot vienu punktu Šveicei, kamēr ASV cieta sakāvi pret Krieviju un Latviju, pamanoties zaudēt punktu arī Kazahstānai.

Spēli pārsteidzoši sekmīgi iesāka ASV hokejisti, kuri jau 19. sekundē atklāja mača rezultātu. Ripa tika iemesta zonā, pēc kuras aiz vārtiem devās Peka Rinne. Tā negaidīti izleca tukšo vārtu priekšā, kur pirmais pie tās bija Broks Nelsons (1:0). Somijas izlase uzreiz metās atspēlēts, spēlējot ļoti aktīvi. Somi tika piebremzēti pirmā perioda vidū, kad uz noraidīto soliņa sēdās Tuka Mantila. Vairākuma laikā ASV izlasei bija ļoti labas iespējas dubultot savu pārsvaru, vienreiz ripai trāpot pa vārtu pārliktni. Pēc mazākuma izturēšanas minūti lielajā skaitliskajā vairākumā varēja spēlēt Somija. Divas lieliskas iespējas bija Jori Lehteram, bet viņš divreiz nespēja trāpīt tukšā vārtu stūrī. Mazliet vairāk kā divas minūtes līdz pirmā perioda beigām ASV hokejisti neizmantoja ātro pretuzbrukumu, rezultātam paliekot nemainīgam.

Otrā perioda pirmajā pusē laukumā dominēja Somijas izlase, bet ar vārtu gūšanas momentu veidošanu pagalam nesekmējās, ko pierādīja mazais metienu skaits. ASV savu pirmo daudzmaz bīstamo uzbrukumu veica vien 11. minūtē, precīzi spēlējot Rinnem. Otrajam periodam atslēgas vārds bija aizsardzība. Pat nevienādos sastāvos neviena no komandām nespēja radīt kādu apdraudējumu. Hokejisti atpūtā devās pie tā paša rezultāta 1:0 ASV labā.

Trešo periodu apņēmīgi sāka Somijas izlase, bet vārtus tomēr guva ASV hokejisti. Viņiem bija grūtības ar ieiešanu pretinieku zonā, bet septītajā minūtē pēc zilās līnijas šķērsošanas netveramu metienu izdarīja Tailers Džonsons, dubultojot savas komandas pārsvaru. Somi nedomāja padoties, ar savu aktivitāti nopelnot divus skaitliskos vairākumus. Vienā no epizodēm likās, ka Lehtera beidzot atvērs Somijas izlases kontu, bet nūju pretī jau tukšajiem vārtiem izstiepa Dens DeKaizers un ripa tieši trāpīja pa to. Somijas izlases labā vienīgos vārtus šajā mačā guva Tuka Mantila, kas viņam bija pirmie šajā čempionātā. Pēdējās trīs minūtēs somiem neizdevās izbēgt no zaudējuma. Tailers Džonsons guva savus otros vārtus, raidot ripu tukšos vārtos, kā rezultātā svarīgu uzvaru cīņā par vietu ceturtdaļfinālā guva ASV izlase - 3:1.

Svarīgākais