Zviedrija un Kanāda cīņā par pirmo vietu, svarīga spēle Somijai un ASV

© Scanpix

Minskā notiekošajā pasaules hokeja čempionātā savā starpā tiksies A grupas favorītes un līderes Zviedrija un Kanāda, kuras jau ir nodrošinājušas vietu ceturtdaļfinālā un kuras šovakar cīnīsies par pirmo vietu grupā. Mača sākums paredzēts plkst. 16:45 pēc Latvijas laika. Paralēli šai spēlei B grupā tiksies Somija un ASV, un zaudētāja ievērojami sarežģīs savas iespējas izkļūt no grupas.

Pasaules čempione Zviedrija jau ir nodrošinājusi vismaz otro vietu grupā un piecās spēlēs ir zaudējusi tikai vienu punktu (4:3 bullīšos pret Čehiju), tomēr Tre Kronor uzvaras rezultātu ziņā nav bijušas ļoti pārliecinošanas. Tikai 2:1 pret Norvēģiju un Franciju, 3:1 pret slovākiem, bet pārliecinošākā uzvara bija turnīra ievadā pret Dāniju (3:0). Tikmēr Kanāda, sākusi ar sensacionālu zaudējumu Francijai (2:3 bullīšos), pēdējās cīņās ar identisku 6:1 pieveica Dāniju un Itāliju.

Gan zviedri, gan kanādieši jau ir garantējuši vietu ceturtdaļfinālā, vienīgi Kanāda tabulā vēl teorētiski var noslīdēt vienu vai pat divas vietas zemāk. Kanādas izlasē rezultatīvākais vīrs pagaidām bijis Zemgus Girgensona kluba biedrs Koudijs Hogsons, kurš piecās spēlēs guvis sešus vārtus (dalīts labākais rādītājs turnīrā) un izdarījis vienu rezultatīvu piespēli. Septiņi punkti viņam čempionātā dod piekto vietu. Zviedrijai visvairāk punktu (septiņi, 3+4) ir Jūakimam Lindstrēmam no valsts čempiones Šellefteo AIK. Par vieniem vārtiem vairāk gan ir Mikaelam Baklundam. Interesanti, ka tieši Kanāda ir pēdējā izlase, kas pasaules čempionātos pieveikusi Zviedriju – pagājušā gada devītajā maijā (2:0).

Joprojām uz ceturtdaļfinālu pretendē Norvēģija, kura savas pozīcijas tabulā gan ir pabojājusi. Norvēģi turnīru sāka ar uzvarām pār Itāliju (3:0) un Dāniju (4:3), taču pēc tam sekoja zaudējumi Zviedrijai (1:2), Slovākijai (2:5) un arī Francijai (4:5 bullīšos), pret kuru mača gaitā bija arī divu vārtu pārsvars. Pēdējā spēlē izgāzās arī Čehija, kas trešās trešdaļas sākumā panāca 3:1, bet beigās pēcspēles metienos zaudēja dāņiem (3:4). Norvēģiem rezultatīvākais ir Matiss Ūlimbs (1+6), bet čehiem – Ondržejs Ņemecs (1+5).

Svarīgākais