Pārtrūkusi Eiropas čempionu Barcelona futbolistu deviņu uzvaru sērija

UEFA Čempionu līgas ceturtdaļfināla pirmajā spēlē trešdien Milānā pārtrūkusi pašreizējo Eiropas čempionu Barcelona futbolistu deviņu uzvaru sērija visos turnīros. Par spīti pamatīgajam spiedienam uz mājinieku vārtiem, AC Milan aizsardzība izrādījās neuzlaužama (0:0). Citā duelī Marseļā Bayern ar 2:0 pieveica Marseille, sperot soli tuvāk kārotajam finālam, kas šogad notiks Minhenē.

Francijas komandai lielākās galvassāpes sagādāja diskvalificētā vārtsarga Stīva Mandandas prombūtne. Mačs bija jāizlaiž arī centra aizsargam Sulīmanam Diavarā, taču viņš tik un tā nebūtu varējis palīdzēt, jo nedēļas nogalē Francijas čempionāta spēlē iedzīvojās kājas savainojumā. Par spīti nesenās traumas fonam, starta sastāvā devās uzbrukuma līderis Loiks Remī. Tieši viņam spēles sākumā bija teicama izdevība no vārtu priekšas atklāt spēles un arī šā ceturtdaļfināla dueļa rezultātu, taču Francijas valstsvienības uzbrucējs sita garām.

Lai arī nevarētu teikt, ka Bayern vārtsargam Manuelam Noieram trūka darba, vairāk trauksmainu brīžu bija laukuma otrā pusē pie viņa kolēģa vārtiem. Mandandas aizstājējam Elintonam Andradem mačs nudien izvērtās grūts, ko, no vienas puses, varēja pat ļoti labi saprast. Marseille trešais numurs nebija sargājis pirmās komandas vārtus vairāk nekā gadu... Iespējams, Mandanda tomēr būtu glābis pirmā puslaika beigās, kad Mario Gomess ātrā pretuzbrukumā ar pustālu sitienu atklāja spēles rezultātu. Andrade bumbu aizskāra, taču nespēja atvairīt.

Spēles 69. minūtē labas saspēles ar Tomasu Milleru rezultātā soda laukumā teicamā situācijā nonāca Arjens Robens, kurš ar spēcīgu sitienu garām vārtsargam dubultoja pārsvaru (2:0). Zinot, ka atbildes mačs 3. aprīlī notiks Minhenē, Francijas vicečempionu izredzes uzvarēt divu spēļu summā ir stipri niecīgas. Turklāt Marseille šis bija astotais zaudējums iepriekšējās deviņās spēlēs visos turnīros. Izskatās pēc pamatīgas bedres.

«Izredzes, protams, vēl ir, taču tās ir nelielas,» uzreiz pēc mača godīgs pret sevi un līdzjutējiem bija Marseille galvenais treneris Didjē Dešāns. «Kad esi zaudējis ar divu vārtu starpību mājās, tā nudien nav labākā situācija. Mums ir nedēļa, lai atgūtos, taču jāņem vērā, ka Bayern ir ļoti spēcīga komanda savā laukumā. Viņiem pluss ir arī lielāka pieredze. Pirmajā puslaikā viņi vairākas reizes kļūdījās, un mums pavērās izdevības gūt vārtus, taču mēs to nepratām. Tikmēr Bayern atbildēja ar gūtiem vārtiem. Tas, ko viņi nodemonstrēja, bija elites līmenis. Mums ir no kā pamācīties.»

«Vienīgais, kas man šajā mačā nepatika, ir piecas mūsu spēlētāju dzeltenās kartītes,» Minhenes Bayern galvenais treneris Jozefs Heinkess labi apzinājās, ka jebkura pamatsastāva spēlētāja prombūtne nākamajās cīņās var nepatīkami atspēlēties.

Tomēr centrālais mačs UEFA Čempionu līgas ceturtdaļfinālā bija pavisam cits – AC Milan pret Barcelona. Abas komandas šosezon divreiz jau tikās grupu turnīrā. Barselonā vienības cīnījās neizšķirti 2:2, bet Milānā ar 3:2 uzvarēja pašreizējie UEFA Čempionu līgas kausa glabātāji.

Pirms šā dueļa Barcelona komandai par labu runāja virkne faktu – deviņu uzvaru sērija, teicama rezultativitāte un uzbrucēja Lionela Mesi faktors, kamēr AC Milan bija jāsadzīvo ar traumu iecirstajiem robiem. Iepriekšējā Itālijas čempionāta spēlē pret AS Roma tika zaudēts arī centra aizsargs Tjagu Silva, pievienojoties visnotaļ garajai lazaretei – Patu, Antonio Kasano, Ignacio Abate, Aleksandrs Merkels… Diskvalifikācijas dēļ komanda bija palikusi arī bez balsta pussarga Marka van Bommela, bet pēc traumām optimālajā formā noteikti vēl nebija arī Klarenss Zēdorfs, Kevins Prinss Boatengs un Robinju. Tieši pēdējam bija teicama izdevība atklāt rezultātu jau spēles otrajā minūtē, taču viņš no tuvas distances sita gaužām neprecīzi. Lieliska izdevība bija arī uzbrukuma līderim Zlatanam Ibrahimovičam, bet pārējie vārtu gūšanas momenti jau bija pie pašas Milānas komandas vārtiem. Cietoksnis palika neieņemts.

«Šī bija labākā no trijām spēlēm, kuras esam aizvadījuši pret Barcelona komandu šajā sezonā, – labi aizsargājāmies un bijām bīstami uzbrukumā,» AC Milan galvenais treneris Masimiljāno Allegri izklausījās apmierināts gan ar rezultātu, gan spēles kvalitāti. Lai iekļūtu pusfinālā, milāniešiem atbildes spēlē pietiks pat ar rezultatīvu neizšķirtu. Piemēram, 1:1, 2:2 un tamlīdzīgi. Tiesa, šādu rezultātu sasniegt nebūs viegli, zinot, ka Barcelona pēdējā pusotra gada laikā mājās vispār nav zaudējusi, izcīnot 44 uzvaras un tikai septiņas reizes spēlējot neizšķirti!

«Tas, ka mājinieki priecājas par neizšķirtu, mums ir pagodinājums,» izteicās Barcelona galvenais treneris Žuzeps Gvardiola. «Atbildes mačs būs grūts, jo AC Milan ir labas kvalitātes komanda. Taču, lai iekļūtu pusfinālā, ir nepieciešama tikai viena uzvara, un mēs to arī centīsimies izcīnīt!»

***

UEFA Čempionu līga

ceturtdaļfināla 1. spēles

Marseille – Minhenes Bayern 0:2 (0:1). Vārti: Gomess (44.), Robens (69.).

AC Milan – Barcelona 0:0.

Atbildes spēles

3. aprīlī: Barcelona – AC Milan, Minhenes Bayern – Marseille.

4. aprīlī: Londonas Chelsea – Lisabonas Benfica (pirmajā spēlē 1:0), Madrides Real – Nikosijas APOEL (3:0).