Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports \ Futbols

Japānas un Spānija futbolisti iekļūst Pasaules kausa "play-off" turnīrā; Vācija dodas mājās

© Scanpicx

Japānas un Spānija futbolisti ceturtdien Katarā iekļuva Pasaules kausa finālturnīra astotdaļfinālā, bet cīņa par medaļām jau beigusies Vācijai.

E grupas spēlē Vācija gan ar 4:2 (1:0) pieveica Kostariku, taču tā abām komandām izrādījās pēdējā spēle turnīrā.

Divus vārtus Vācijai guva Kajs Kavercs, pa vieniem - Seržs Gnabrī un Niklass Fillkrūgs. Kostarikai ar precīziem raidījumiem izcēlās Jelcins Teheda un Huans Vargass.

Jau trešajā minūtē Džamals Musiala ar driblu tika labā pozīcijā, bet viņa sitienu tieši vārtu vidū vārtsargs Keilors Navass tvēra.

Vācieši vadībā izvirzījās desmitajā minūtē, kad pēc Dāvida Rauma centrējuma no kreisās puses Seržs Gnabrī no vārtsarga laukuma robežas ar galvu bumbu iegrieza tālajā vārtu stūrī, - 1:0 Vācijas labā.

Lai arī vairāk vārtu gūšanas iespēju bija Vācijai, 43.minūtē tuvu vārtu guvumam bija Keišers Fullers, vispirms cīņā ar viņu bumbas apstrādē kļūdoties Dāvidam Raumam, bet pēc tam - Antonio Rīdigeram. Tomēr, izgājis viens pret vienu ar vārtsargu Manuelu Neieru, Fullers sita spēcīgi, taču pāri vārtiem.

58.minūtē uzreiz divi labi vārtu gūšanas momenti bija Kostarikai. Vispirms Neiers atsita bīstamu Kendala Vastona raidījumu ar galvu vārtu viducī pēc centrējuma.

Tomēr 58.minūtē Neiers bija spiests kapitulēt, kad Jelcins Teheda vārtu kreisajā stūrī raidīja pie viņa atlēkušo bumbu, - 1:1.

Pēc tam vairāk uzbruka Vācija, taču vārtus 70.minūtē guva Huans Vargass, kurš arī bija manīgāks vāciešu soda laukumā, raidot vārtos pie viņa nokļuvušo bumbu, - 2:1 Kostarikas labā.

Trīs minūtes vēlāk Kajs Kavercs rezultātu izlīdzināja, no soda laukuma pārceļot bumbu pāri Navasam, kurš bija pametis vārtus, - 2:2.

85.minūtē vēl vienus vārtus guva Havercs, kurš ar kāju no vārtu priekšas noslēdza Gnabrī piespēli no laukuma labās puses.

89.minūtē bumba pēc Niklasa Fillkrūga sitiena no vārtu priekšas vēlreiz nonāca Kostarikas vārtos, taču vārtu guvums tika ieskaitīts vien pēc video atkārtojuma noskatīšanās, konstatējot, ka aizmugures nav bijis.

Šī spēle nozīmīga bija Neieram, jo ar 19 cīņām viņš kļuva par Pasaules kausa rekordistu vārtsargiem. Pa 18 spēlēm Pasaules kausa finālturnīros aizvadījuši brazīlietis Klaudiu Tafarels un Neiera tautietis Zeps Maiers.

Kostarika un Vācija iepriekš bija tikušās tikai vienu reizi, kad 2006.gadā Pasaules kausa finālturnīra pie panākuma ar 4:2 tika Vācijas futbolisti.

Spānija ar 1:2 (1:0) zaudēja Japānai.

Vārtus spāņiem guva Alvaro Morata, bet japāņiem izcēlās Ricu Doans un Ao Tanaka.

12.minūtē Sezars Aspiliketa netālu no japāņu soda laukuma labā stūra centrēja bumbu vārtu priekšā, kur pirmais pie tās bija Alvaro Morata, no tuva attāluma raidot to garām vārtsargam Šuiči Gondam, 1:0 Spānijas labā.

Spāņiem saspēlējoties savu vārtu tuvumā, pēc vārtsarga Simona piespēles pa kreisi Alehandro Baldem, Baldem bumbu atņēma Ricu Doans, kurš laukumā bija nācis 46.minūtē. Viņš ar kreiso kāju spēcīgi uzsita no soda laukuma stūra. Simons bumbu aizskāra, taču tā ielidoja vārtu labajā stūrī, japāņiem panākot izlīdzinājumu - 1:1.

Japāņiem cīnoties līdz pēdējam, jau trīs minūtes vēlāk krita arī otrie vārti. Bumbu pretinieku soda laukuma labajā pusē ieguva Doans, kurš to spēcīgi raidīja gar vārtiem. Bumbu jau aiz gala līnijas kreisajā pusē no vārtiem panāca un gar vārtiem raidīja otrajā puslaikā laukumā nākušais Kaoru Mitoma, bet vārtu priekšā ar celi no pusmetra attāluma to vārtos raidīja Ao Tanaka.

Arī Spānija un Japāna iepriekš bija aizvadījušas tikai vienu savstarpējo maču, kurā, spēkojoties pārbaudes spēlē, 2001.gadā minimālu panākumu izcīnīja spāņi.

E grupā sešus punktus izcīnīja Japāna, pa četriem - Spānija un Vācija, bet ar trim punktiem finišēja Kostarika. Spānija iekļuva astotdaļfinālā, pateicoties labākai vārtu starpībai (9:3), kamēr vācijai tā bija 6:5.

Pirmajā mačā Spānija ar 7:0 sagrāva Kostariku, kamēr Japāna ar 2:1 pārspēja Vāciju. Pēc tam otrajā kārtā spāņi un vācieši spēlēja neizšķirti 1:1, bet Kostarika ar 1:0 uzvarēja Japānu.

32 komandas sadalītas astoņās grupās pa četrām izlasēm katrā. Katras grupas divas labākās izlases iekļūst astotdaļfinālā un turpina cīņu par futbola prestižāko trofeju.

Katara ir pirmā arābu valsts, kurā notiek Pasaules kausa izcīņa futbolā. Āzijā līdz šim norisinājies viens čempionāts, un to 2002.gadā kopīgi uzņēma Dienvidkoreja un Japāna.

Šis ir arī pirmais turnīrs, kurš norisinās vēlā rudenī, nevis ierastajos vasaras mēnešos, kas saistīts ar lielo karstumu Katarā.

Šis ir pēdējais turnīrs, kurā piedalās 32 komandas, jo no nākamā Pasaules kausa 2026.gadā sacensībās startēs jau 48 izlases.

2018.gada Pasaules kausa finālturnīrā, kas norisinājās Krievija, par čempioni kļuva Francija, izšķirošajā mačā ar 4:2 pārspējot Horvātiju.