Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports \ Futbols

Spānijas futbolisti Pasaules kausa finālturnīru sāk ar graujošu uzvaru

© Scanpix

Pasaules kausa finālturnīru futbolā trešdien Dohā ar graujošu uzvaru uzsāka Spānija.

Spāņi ar 7:0 (3:0) sagrāva Kostariku.

Divus vārtus guva Ferrans Torress, pa vieniem - Dani Olmo, Marko Asensio, Gavi, Karloss Solers un Alvaro Morata.

Pirmie vārti varēja tikt gūti piektajā minūtē, kad pēc Pedri piespēles vienatnē ar vārtsargu nokļuva Dani Olmo, taču, sitot vārtu tālajā stūrī no vārtsarga laukuma stūra, aizsita nedaudz garām vārtu kreisajam stūrim.

Devītajā minūtē Marko Asensio no pretinieku soda laukuma stūra tikai nedaudz sita garām vārtu labajam stūrim, taču arī vārtsargs visticamāk būtu atvairījis vārtu apakšējā stūrī lidojošo bumbu.

Toties otrās iespējas izmantoja gan Olmo, gan Asensio. 11.minūtē pēc Gavi piespēles aiz aizsargu mugurām un rikošeta teicamu bumbas apstrādes tehniku nodemonstrēja Olmo, ar vienu pieskārienu savaldot bumbu un pagriežoties par 90 grādiem ap savu asi un ar seju pret vārtsargu Keiloru Navasu, kurš, izskrienot pretī, mēģināja novērst briesmas saviem vārtiem. Tomēr Olmo pārcēla viņam bumbu pāri, raidot to vārtos, - 1:0 Spānijas labā.

Spāņi dominēja laukumā, pēc spēlētām 20 minūtēm bumbu kontrolējot 87% laika.

21.minūtē ar sitienu vārtu labajā apakšējā stūrī, neapstādinot bumbu, 2:0 panāca Asensio pēc Albas piespēles.

Savukārt 30.minūtē pa kājām pretiniekam savā soda laukumā trāpīja Oskars Duarte, minūti vēlāk 3:0 ar precīzu sitienu no 11 metru atzīmes panākot Ferranam Torresam. Viņš sita vārtu kreisajā pusē, bet Navass lēca pretējā virzienā.

Par spāņu pārsvaru pirmajā puslaikā liecina arī septiņi viņu sitieni pa vārtiem, trīsreiz trāpot vārtu taisnstūrī, kamēr kostarikāņi ne reizi neapdraudēja Unai Simona sargāto vārtu drošību.

Pēc piespēles vārtu virzienā Navass un Duarte abi uz vārtsarga laukuma robežas metās virsū Torresam, taču pie bumbas netika neviens, un Torress, apgriezies ap savu asi, sita bumbu vārtu kreisajā stūrī - 4:0.

Tūlīt, abām komandām uzsākot spēlētāju maiņas, Torress arī tika nomainīts, lai viņu pietaupītu nākamajiem mačiem.

74.minūtē 5:0 panāca Gavi, kurš pēc Alvaro Moratas piespēles pa gaisu no soda laukuma kreisās puses no gaisa ar kājas ārmalu raidīja bumbu vārtos, tai pirms tam atsitoties pret vārtu labo stabu.

Gavi 18 gadu un 110 dienu vecumā kļuva par Spānijas visu laiku jaunāko vārtu guvēju Pasaules kausa finālturnīros.

90.minūtē 6:0 panāca Karloss Solers, vārtu labajā stūrī raidot bumbu, kas pie viņa bija atlēkusi pēc Navasa pieskaršanās tai, pārtraucot centrējumu.

Kompensācijas laika otrajā minūtē Morata pēc saspēles ar Olmo raidīja bumbu vārtu kreisajā stūrī, panākot 7:0.

Spānija un Kostarika finālturnīros spēkojās pirmo reizi. Toties izlases trīsreiz ir aizvadījušas pārbaudes mačus, pēdējo no tiem pirms pieciem gadiem, kad Malagā ar 5:0 uzvarēja spāņi.

Spānijas izlasē laukumā devās arī Alvaro Morata, kurš nepiedalījās pagājušajā nedēļā notikušajā pārbaudes mačā ar Jordāniju. Savukārt Kostariku neglāba arī tās spožākā zvaigzne vārtsargs Keilors Navass, kurš starptautisko atpazīstamību izpelnījās 2014.gada finālturnīrā.

Jau ziņots, ka otrajā šīs grupas spēlē trešdien Japānas valstsvienība sarūpējusi pārsteigumu, ar 2:1 (0:1) uzvarot četrkārtējo pasaules čempioni Vāciju.

Japānas izlasē izcēlās Ricu Doans un Takuma Asano, bet Vācijas izlases labā vārtus guva Ilkajs Gindoans.

F grupā Horvātijas mačs ar Maroku beidzās bez gūtiem vārtiem, bet plkst.21 Beļģija spēkosies ar Kanādu. Finālturnīru tiešraidē pārraida Latvijas Televīzijas 7.kanāls.

32 komandas sadalītas astoņās grupās pa četrām izlasēm katrā. Katras grupas divas labākās izlases iekļūs astotdaļfinālā un turpinās cīņu par futbola prestižāko trofeju.

Katara ir pirmā arābu valsts, kurā notiek Pasaules kausa izcīņa futbolā. Āzijā līdz šim norisinājies viens čempionāts, un to 2002.gadā kopīgi uzņēma Dienvidkoreja un Japāna.

Šis ir arī pirmais turnīrs, kurš norisinās vēlā rudenī, nevis ierastajos vasaras mēnešos, kas saistīts ar lielo karstumu Katarā.

Šis ir pēdējais turnīrs, kurā piedalās 32 komandas, jo no nākamā Pasaules kausa 2026.gadā sacensībās startēs jau 48 izlases.

2018.gada Pasaules kausa finālturnīrā, kas norisinājās Krievija, par čempioni kļuva Francija, izšķirošajā mačā ar 4:2 pārspējot Horvātiju.

Spānijas izlases sastāvs: Unai Simons; Sezars Aspiliketa, Rodri, Hordi Alba (Alehandro Balde, 64.min.), Omeriks Laports; Serhio Buskets (kapt., Koke, 64.min.), Gavi, Pedri (Karloss Solers, 57.min.); Marko Asensio (Niko Viljams, 69.min.), Ferrans Torress (Alvaro Morata, 57.min.), Dani Olmo.

Kostarikas izlases sastāvs: Keilors Navass (kapt.); Oskars Duarte, Braiens Ovjedo (Ronalds Matarrita, 82.min.), Fransisko Kalvo, Karloss Martiness (Kendals Vastons, 46.min.); Keišers Fullers, Selso Borhess (Brendons Agilera, 72.min.), Dževisons Benete (Braiens Ruiss, 61.min.), Jelcins Teheda; Entonijs Kontrerass (Alvaro Zamora, 61.min.), Džoels Kempbels.