Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sports \ Futbols

Pasaules kausa finālturnīrā Anglija astoņu vārtu spēlē sagrauj Irānu

© Scanpix

Anglija astoņu vārtu spēlē ar graujošu uzvaru pār Irānu pirmdien uzsāka 2022.gada Pasaules kausa futbolā finālturnīru.

B apakšgrupas mačā Anglija ar 6:2 (3:0) sagrāva Irānu.

Divus vārtus angļiem guva Bukajo Saka, pa vieniem - Harijs Magvairs, Rahīms Sterlings, Markuss Rešfords un Džeks Grīlišs, bet Irānas izlasē abas reizes izcēlās Mehdi Taremi.

Jau pašā spēles sākumā irāņiem nācās mainīt vārtsargu. Pēc brīvsitiena izspēles Herijs Magvairs gan raidīja bumbu garām vārtiem, taču neveiksmīgi sadūrās irāņu vārtsargs Alireza Beiranvands un aizsargs Madžids Huseini, kurš uzskrēja vārtsargam virsū, saduroties ar galvām.

Vārtsargam, kuram tika salauzts deguns un konstatēts smadzeņu satricinājums, tika sniegta medicīniskā palīdzība, taču 20.minūtē nācās veikt maiņu, laukumā dodoties Hoseinam Hoseini.

25.minūtē pirmo dzelteno kartīti spēlē nopelnīja Irānas izlase, to saņemot Alirezam Džahanbakšam.

Angļu spiedienam pieaugot un uzbrukumus pārsvarā veidojot pa labo malu, 32.minūtē pēc stūra sitiena izpildes no labās puses Magvairs ar galvu trāpīja pa pārliktni vārtu kreisajā pusē.

35.minūtē angļi uzbrukumu izveidoja kreisajā uzbrukuma pusē, un pēc Lūka Šova centrējuma vienīgais ārpus Anglijas spēlējošais futbolists Džūds Belingems ar galvu raidīja bumbu vārtos.

43.minūtē rezultāts pēc vēl vienas standartsituācijas kļuva 2:0. Pēc stūra sitiena no kreisās puses Magvairs ar galvu nometa bumbu pa kreisi, un Bukajo Saka no metriem 13 tieši soda laukumam pa vidu ar kreiso kāju raidīja bumbu vārtu labajā augšējā stūrī.

Ilgās pauzes dēļ irāņu vārtsarga medicīniskās aprūpēšanas dēļ tika piešķirtas 14 kompensācijas laika minūtes. angļi guva vārtus jau pirmajā. Ātrajā uzbrukumā no labās puses centrēja Harijs Keins, un bumbu vārtu labajā stūrī no vārtsarga laukuma robežas ar kāju raidīja Rahīms Sterlings - 3:0.

Otro puslaiku Irāna sāka ar trim maiņām, bet 48.minūtē, apturot Keinu laukuma vidū, dzelteno kartīti nopelnīja Morteza Purligandži.

62.minūtē pēc Sterlinga piespēles soda laukumā individuālo meistarību nodemonstrēja Saka, kurš ar driblu samulsināja pretinieku aizsargus un raidīja bumbu vārtu kreisajā stūrī, - 4:0.

65.minūtē pēc Ali Golizadeha piespēles soda laukumā Mehdi Taremi, apsteidzot Magvairu, ar asu sitienu nogādāja bumbu zem vārtu paliktņa vārtu kreisajā pusē, panākot 1:4.

Epizodes laikā galvas savainojumu guva Magvairs, kurš spēli neturpināja, tiekot nomainīts.

Anglija veica trīs maiņas, un 71.minūtē laukumā minūti atpakaļ nākušais Markuss Rešfords pēc Keina piespēles guva piektos vārtus - 5:1.

90.minūtē ātrajā uzbrukumā viens pret vārtsargu nonāca Kalums Vilsons, taču piespēlēja vārtu priekšā uz maiņu laukumā nākušajam Džekam Grīlišam, kurš trieca bumbu vārtos.

Arī otrajā puslaikā tika piešķirts liels kompensācijas laiks - desmit minūtes.

Astotajā kompensācijas minūtē lielisku iespēju garām palaida Azmuns, kurš, izgājis viens pret angļu vārtsargu Džordanu Pikfordu, sita spēcīgi, taču Pikfords spēja pielikt roku, un bumba trāpīja pa pārliktni.

Pēc Stouna pārkāpuma soda laukumā pret Purligandži kompensācijas laika desmitajā minūtē video atkārtojums liecināja par labu 11 metru soda sitienam, un to realizēja Taremi. Viņš pa zemi raidīja bumbu vārtu labajā stūrī, bet Pikfords lēca uz pretējo pusi.

Anglijas un Irānas izlases savā starpā tikās pirmo reizi vēsturē. Anglijas futbolisti iepriekšējā finālturnīrā aizcīnījās līdz pusfinālam un pērn spēlēja Eiropas čempionāta finālā, taču pirms došanās uz Kataru nebija uzvarējuši sešos mačos pēc kārtas. Pirmdienas mačā angļiem nevarēja palīdzēt pussargs Džeimss Medisons.

Savukārt Āzijas vadošajā izlasē Irānā bija bažas par Sardara Azmuna dalību mačā, jo viens no komandas vadošajiem futbolistiem ikru muskuļa savainojuma dēļ nebija spēlējis kopš oktobra.

Plkst.18 laukumā dosies A grupas komandas Nīderlande un Senegāla, bet plkst.21 B grupā būs ASV un Velsas mačs. Meistarsacīkstes tiešraidē translē Latvijas Televīzijas 7.kanāls.

Katara ir pirmā arābu valsts, kurā notiek Pasaules kausa izcīņa futbolā. Āzijā līdz šim norisinājies viens čempionāts un to 2002.gadā kopā uzņēma Dienvidkoreja un Japāna.

Šis ir arī pirmais turnīrs, kurš norisinās vēlā rudenī nevis ierastajos vasaras mēnešos, kas saistīts ar lielo karstumu Katarā.

Visas 32 komandas sadalītas astoņās grupās pa četrām izlasēm. Katras grupas divas labākās izlases iekļūs astotdaļfinālā un turpinās cīņu par futbola prestižāko trofeju.

Šis būs pēdējais turnīrs, kurā piedalīsies 32 komandas, jo no nākamā Pasaules kausa 2026.gadā sacensībās startēs jau 48 izlases.

2018.gada Pasaules kausa finālturnīrā, kas norisinājās Krievija, par čempioni kļuva Francija, izšķirošajā mačā ar 4:2 pārspējot Horvātiju.

Anglijas izlases sastāvs: Džordans Pikfords, Lūks Šovs, Džons Stounss, Harijs Magvairs (Eriks Daiers, 70.min), Kīrans Tripjērs, Deklans Raiss, Meisons Maunts (Fils Foudens, 70.min.), Džūds Belingems, Harijs Keins, Rahīms Sterlings (Džeks Grīlišs, 70.min.), Bukajo Saka (Markuss Rešfords, 70.min.).

Irānas izlases sastāvs: Alireza Beiranvands (Hoseins Hoseini, 20.min.), Sadegs Moharrami, Milads Muhameds (Mehdi Torabi, 63.min.), Morteza Purligandži, Rozbehs Češmi (Mohameds Kanāni, 46.min.), Madžids Huseini, Ehsans Hadžsafi, Ali Karimi (Saeids Ezatolahi, 46.min.), Ahmads Nurulahi (Sardars Azmuns, 77.min.), Alireza Džahanbakšs (Ali Golizadehs, 46.min.), Mehdi Taremi.