Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Sports \ Futbols

Seši Anglijas premjerlīgas klubi atsauc savu dalību no Eiropas superlīgas

© pexels.com

Seši Anglijas futbola premjerlīgas klubi tomēr nolēmuši nepiedalīties Eiropas superlīgas veidošanā, kas dažu dienu laikā izpelnījusies lielu kritiku no futbola sabiedrības.

Jau ziņots, ka sešas Anglijas premjerlīgas un vēl sešas Spānijas un Itālijas futbola vienības vienojušās izveidot jaunu turnīru, kas tiks dēvēts par Eiropas superlīgu.

Šo ieceri apņēmušās īstenot sešas Anglijas premjerlīgas vienības "Liverpool", Mančestras "United", Londonas "Arsenal", Londonas "Chelsea", Mančestras "City" un Totenhemas "Hotspur", kā arī pa trim klubiem no Spānijas - "Barcelona", Madrides "Real", Madrides "Atletico" un Itālijas - Milānas "Inter", "AC Milan", Turīnas "Juventus".

Neilgi pēc klubu paziņojuma par kopīgu vēlmi izveidot jaunu futbola līgu, tikai retais no futbola sabiedrības nekritizēja Eiropas grandus. Šo ieceri neatbalstīja gan politiķi, gan funkcionāri, kā arī UEFA, kas paziņoja, ka spēlētāji, kuri piedalīsies šajā turnīrā, turpmāk nevarēs pārstāvēt savu valstu izlases.

Pirmā no Anglijas vienībām, kas salūza zem spiediena, bija Mančestras "City", kurai īsi pēc tam sekoja Mančestras "United", "Liverpool", Londonas "Arsenal" un Totenhemas "Hotspur", bet vēlāk par izstāšanos paziņoja arī Londonas "Chelsea".

Tas nozīmē, ka no 12 dibinātājklubiem, kas līdz šim bijuši paziņoti, pie sākotnējās ieceres pieturējušies vairs tikai seši - trīs no Itālijas ("AC Milan", Milānas "Inter", Turnīras "Juventus") un trīs no Spānijas ("Barcelona", Madrides "Real", Madrides "Atletico").

Piedāvājumu veidot jaunu līgu bija saņēmuši arī Minhenes "Bayern" un Parīzes "Saint-Germain" (PSG) klubi, kas jau no sākta gala nolēma neiesaistīties šajā avantūrā.

Pirms premjerlīgas klubu paziņojuma ar vienību pārstāvjiem bija ticies Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons. Savukārt aptuveni 1000 "Chelsea" fani otrdien pirms paredzētās spēles protestēja pie kluba arēnas.

Eiropas superlīgu dibināt bija plānojušas 15 komandas, bet vēl piecām katru gadu būtu iespēja kvalificēties turnīram.

Jau ziņots, ka jaunizveidotajā līgā spēles notiktu nedēļas vidū, tādējādi netraucējot klubiem spēkoties vietējos čempionātos.

Turnīra formāts paredz 20 komandas sadalīt divās grupās pa desmit katrā. Grupā esošās komandas katra ar katru aizvadīs pa divām spēlēm, vienai norisinoties mājās, bet otrai viesos. Katras grupas trīs labākās komandas iekļūs ceturtdaļfinālā, bet ceturtās un piektās vietās ieguvējas aizvadīs divas spēles, kurās arī noskaidros pārējās "play-off" dalībnieces.

Izslēgšanas spēlēs paredzēts aizvadīt tāpat kā Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) Čempionu līgā, kur ceturtdaļfināla un pusfināla spēcīgākie klubi tiek noskaidroti divu maču summā. Eiropas superlīgas fināls varētu notikt maijā.

15 klubi, kas uzskatāmi par Eiropas superlīgas dibinātājiem, saņems 3,5 miljardus eiro infrastruktūras investīciju plāniem, lai mazinātu Covid-19 pandēmijas ietekmi.

Jaunizveidotās līgas nepieciešamību futbola aprindās vērtē neviennozīmīgi. UEFA jau iepriekš norādīja, ka līgā spēlējošajiem klubiem draud izslēgšana no nacionālajiem čempionātiem, kā arī Eiropas un Čempionu līgas turnīriem.

Pret Eiropas superlīgas izveidi ir arī Francijas prezidents Emanuels Makrons un Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons, kurš norādīja, ka klubi sākotnēji atbild savu fanu priekšā, bet tikai pēc tam var pieņemt konkrētus lēmumus. Nosodījumu līgas izveidotāju virzienā paudusi arī Anglijas premjerlīgas vadība un Eiropas Futbola klubu asociācija (ECA).