Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports \ Futbols

Latvija UEFA Nāciju līgas mačā sagrauj grupas pastarīti Andoru

© Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

Latvijas vīriešu futbola izlase otrdien UEFA Nāciju līgas D1 grupas pēdējā spēlē izbraukumā sagrāva Andoru, izcīnot gan pirmo uzvaru Eiropas vājāko komandu turnīrā, gan 2020.gadā vispār.

Latvija "Estadi Nacional" stadionā Andoras galvaspilsētā Andorā la Veljā pieveica Andoru ar 5:0 (1:0).

Divus vārtus latviešiem guva Jānis Ikaunieks, vienus - Antonijs Černomordijs, Vladislavs Gutkovskis un Raimonds Krollis.

Jau drīz pēc spēles sākuma J.Ikaunieks no labas pozīcijas netrāpīja vārtos, bumbai skarot vārtu stabu.

Tūlīt gan vārti tika gūti, septītajā minūtē Kasparam Dubram ar galvu pāradresējot bumbu tālāk soda laukumā, kur ar otro mēģinājumu to vārtos dabūja komandas kapteinis aizsargs Černomordijs - 1:0.

Pēc tam īsā laikā tikai Vladislavam Gutkovskim bija trīs lieliskas iespējas gūt vārtus ar sitieniem no soda laukuma, atzīmējot Roberta Savaļnieka un Andreja Cigaņika piespēles, taču bumba spurdza vārtiem garām.

Mačs bija parujpš no abām pusēm, jau pirmajā puslaikā vien dzelteno kartīti Latvijai nopelnot Vladimiram Kamešam, J.Ikauniekam un Artūram Zjuzinam, bet mājinieku - par Eiropas rupjāko komandu uzskatītās - rindās "izceļoties" Kristianam Garsijam, Kuku un Marsio Vieiram.

38.minūtē Krišs Kārkliņš bīstami sita, vārtsargam Hosepam Gomesam atvairot uz pārliktni lidojošo bumbu.

55.minūtē Zjuzinu nomainīja Aleksejs Saveļjevs, un divas minūtes vēlāk Latvija dubultoja pārsvaru. J.Ikaunieks piespēlēja soda laukuma vidū Gutkovskim, no kura cīņā ar aizsargu bumba nonāca atkal pie Ikaunieka kreisajā pusē, kurš ar savu spēcīgāko kreiso kāju pārspēja vārtsargu - 2:0.

Tikai trīs minūtes pagāja, kad Ikaunieks izcēlās vēlreiz, triekdams ar galvu bumbu vārtu tuvējā stūra tīklā pēc Kārkliņa izpildīta stūra sitiena - 3:0.

4:0 ar 11 metru soda sitienu 70.minūtē panāca Gutkovskis, kurš apmānīja Gomesu, raidot bumbu vārtu labajā pusē, kamēr vārtsargs aizlēca uz kreiso no uzbrucēja stūri. Gutkovskis pats arī panāca vienpadsmitmetrinieku, kad viņu vārtu tuvumā "aizķeksēja" Emili Garsija.

75.minūtē Gutkovska vietā laukumā devās Krollis, Kamešu nomainīja Daniels Ontužāns, bet Ikaunieku - Mārtiņš Ķigurs. Ontužāns pēc spēlētām sešām minūtēm jau tika pie dzeltenā "plākstera". 82.minūtē Cigaņika vietā nāca Dāvis Ikaunieks.

Četras maiņas otrajā puslaikā veica arī pretinieki, vēl divreiz sapelnīdami dzelteno kartīti Joana Servosa un Ārona Sančesa izpildījumā, bet Gutkovska paveikto 15 minūtes pēc došanās laukumā atkārtoja Krollis.

Par viņa nogāšanu soda laukumā otro dzelteno kartīti komplektā ar sarkano krāsu paletē saņēma Kristians Garsija, bet pēc īsas sarunas starp D.Ikaunieku un Krolli pats "cietušais" devās uz 11 metru atzīmi, pārliecinoši apspēlējot Gomesu. Vārtsargs lēca no uzbrucēja labajā stūrī, bet Krollis ar kreiso kāju sita kreisajā stūrī, gūdams savus pirmos vārtus izlasē, - 5:0.

Otrā mačā Malta savā laukumā spēlēja 1:1 (0:0) ar Fēru salām.

54.minūtē rezultātu atklāja Metjū Gijomē, bet izlīdzinājumu grupas uzvarētāji panāca 16 minūtes vēlāk, ar precīzu raidījumu atbildot Ari Jonsonam.

Pēc sešām spēlēm grupā ar 12 punktiem uzvarēja Fēru salas, kuras nākamajā Nāciju līgas turnīrā spēlēs C grupā, deviņi punkti ir Maltai, Latvijas izlase iekrājusi septiņus punktus, bet Andora - divus punktus.

Jau ziņots, ka Latvijas izlase šajā sasaukumā pārbaudes mačā viesos ar 3:0 uzveica Sanmarīno, bet priekšpēdējā Nāciju līgas D1 grupas spēlē savā laukumā nospēlēja 1:1 ar Fēru salām.

Latvijas izlasei nav pieejams Roberts Uldriķis, kurš jau atgriezies sava kluba "Sion" rīcībā, kā arī Igors Tarasovs, kurš traumas dēļ uz Andoru nemaz nedevās.

Neviena no abām komandām šajā Nāciju līgas turnīrā vēl pie uzvaras līdz otrdienai vēl nebija tikusi. Latvijas kontā bija četri neizšķirti, Andorai - divi, un uzvara pēdējā mačā tai ļautu pamest pēdējo vietu grupā.

Kamēr Andora guvusi tikai vienus vārtus piecos mačos, neko daudz vairāk - trīs - nebija iespējusi arī Latvija.

No pēdējām septiņām spēlēm Latvija bija vinnējusi tikai vienā - Lāčplēša dienā pret Eiropas vājāko komandu Sanmarīno (3:0).

Andora kopš panākuma 2019.gada oktobrī pār Moldovu Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlē nav uzvarējusi desmit spēlēs pēc kārtas, tajās izcīnot trīs neizšķirtus. Pēdējās trīs spēlēs, kas aizvadītas viesos, piedzīvoti zaudējumi - Nāciju līgas mačā pret Fēru salām (0:2), draudzības spēlē 11.novembrī pret Portugāli (0:7) un sestdien pret Maltu (1:3). Kopš 1996.gada, kad Andora aizvadīja pirmo spēli, tā uzvarējusi vien sešreiz.

Abas izlases savā starpā spēkosies devīto reizi. Pirmajās piecās uzvarēja Latvija, sakrājot vārtu attiecību 14:1. Savukārt pēdējās trīs cīņās, kas visas notikušas UEFA Nāciju līgas ietvaros, Latvija ir bijusi līdzvērtīgs pretinieks Andorai, trīsreiz mačam beidzoties ar bezvārtu neizšķirtu.

Arī vieta pasaules rangā liecināja par komandu šā brīža vienādajām izredzēm uz uzvaru. Latvijas izlase FIFA rangā ieņem 142.pozīciju, bet Andora atrodas trīs vietas zemāk.

Vēl Andoras izlase ir pazīstama kā Eiropas rupjākā komanda, kas ir starp lielākajām dzelteno un sarkano kartīšu pelnītājām.

Savukārt Latvija pēdējoreiz bez uzvarām palika 1996.gadā, kad tās kontā bija trīs neizšķirti un pieci zaudējumi.

Latvieši UEFA Nāciju D līgas pirmajā grupā septembrī mājās spēlēja neizšķirti 0:0 ar Andoru un viesos cīnījās 1:1 ar Maltu. Vēl viens neizšķirts tika fiksēts oktobrī Touršhavnā, kur vēlreiz tika spēlēts neizšķirti - 1:1 ar Fēru salu futbolistiem, nākamajā spēlē Latvija ar 0:1 piekāpās Maltai, bet pēdējā mačā savā laukumā tika dalīti punkti (1:1) ar Fēru salām.

Nāciju līgas D pirmās grupas uzvarētāja nodrošinās vietu nākamās sezonas C līgā jeb pēc spēka trešajā līmenī. D līgā spēlē Eiropas vājākās izlases.

Latvijas vīriešu futbola izlases kandidāti UEFA Nāciju līgas novembra spēlēm:

vārtsargi - Roberts Ozols ("Riga"), Kaspars Ikstens (RFS), Dāvis Ošs (Jūrmalas "Spartaks");

aizsargi - Igors Tarasovs (Kuopio "Palloseura", Somija), Elvis Stuglis, Ritvars Rugins, Antonijs Černomordijs (visi - "Riga"), Roberts Savaļnieks (RFS), Mārcis Ošs ("Lugano", Šveice), Krišs Kārkliņš ("Valmiera"), Raivis Jurkovskis ("Liepāja"), Kaspars Dubra ("Oleksandriya", Ukraina);

pussargi - Artūrs Zjuzins, Jānis Ikaunieks (abi - RFS), Aleksejs Saveļjevs ("Mantova", Itālija), Andrejs Cigaņiks (Luhanskas "Zorja", Ukraina), Vladimirs Kamešs ("Riga"), Alvis Jaunzems ("Valmiera"), Eduards Tīdenbergs, Mārtiņš Ķigurs, Ingars Sarmis Stuglis (visi - "Liepāja"), Daniels Ontužāns (Minhenes "Bayern", Vācija)

uzbrucēji - Vladislavs Gutkovskis (Čenstohovas "Rakow", Polija), Roberts Uldriķis ("Sion", Šveice), Dāvis Ikaunieks ("Mlada Boleslav", Čehija), Raimonds Krollis ("Metta").