Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Sports \ Futbols

Futbola čempionāta aizkulises: Brīvprātīgi, izbadējušies un bez biksēm

© Scanpix

Izskaņai tuvojas šā gada sporta pasaules ievērojamākais notikums – pasaules čempionāts futbolā. Par tā nevainojamu norisi Dienvidāfrikā rūpējās 15 000 brīvprātīgo, kuriem, kā izrādās, šis sapņu darbs pārvērties par murgu.

Kas bez biksēm, tas bez bēdām?

Iepriekšējā pasaules futbola čempionātā par visu izsmiekla objektu kļuva talismans Goleo – lauva Vācijas futbola izlases formastērpā, kādu valkāja laikā no 1950. līdz 1970. gadam, bet… bez biksēm. Līdzīgā situācijā tagad ir nonākuši brīvprātīgie Dienvidāfrikā, kuriem ir izsniegti formastērpi, taču komplekts ir nepilnīgs – kurpes, krekli un jakas, bet trūkst bikšu.

Brīvprātīgie palīdz ierādīt vietas, strādā par šoferiem, apgādā žurnālistus ar preses materiāliem un rūpējas pat par to, lai futbola fani dalītu savus atkritumus. Par šo darbu palīgi dienā saņem 11 eiro un arī tos tikai pēc čempionāta beigām, kā arī "vienreizēju izdevību strādāt ar dažādu tautību cilvēkiem" – tā teikts Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) interneta mājaslapā. Pateicoties šiem palīgiem, FIFA ietaupa uz algu rēķina milzīgas naudas summas.

Haoss organizēšanā

Daudzas jaunas sievietes, kuras bija ieradušās Dienvidāfrikas galvaspilsētā no citām valstīm, lai strādātu futbola čempionātā par brīvprātīgajām palīdzēm, lidostā sagaidīja nepatīkams pārsteigums: par spīti vēlajai vakara stundai, neviens viņas tur nesagaidīja, kaut bija solīts transports, kas nogādās sievietes nakšņošanas vietās.

Kāda studente no Vācijas stāsta, ka viņa kā palīdze piedalījusies gan pasaules futbola čempionātā 2006. gadā, gan Eiropas futbola čempionātā 2008. gadā, bet tādu haosu un jucekli, kāds ir Dienvidāfrikā, nebija piedzīvojusi. Kaut arī iepriekšējos čempionātos viņa strādājusi savu studiju brīvlaikā un par to nav saņēmusi nekādu atlīdzību, toreiz iegūtās pozitīvās emocijas esot visu atsvērušas. "Par svarīgākajiem notikumiem es uzzināju tikai pa ausu galam," stāsta vācu studente. "Šobrīd es strādāju tikai tad, ja man ir vēlēšanās vai ja tiešām trūkst cilvēku, kas šo darbu dara." Daudzi brīvprātīgie devušies pat mājās, jo nav bijuši apmierināti ar haotisko organizāciju.

Nakšņo kaut stadionā

Komunikācijas un organizācijas trūkums Dienvidāfrikā ir tikai viens faktors, kas satrauc brīvprātīgos. Par vienu no lielākajām problēmām izrādījusies pārtikas apgāde. Tā kā ir stingri liegts pašiem ienest stadionā pārtiku un dzērienus, tad liela daļa palīgu labāk cieš badu, nevis uz vietas stadionā par lielu naudu iegādājas uzkodas. Lai atrisinātu šo problēmu, FIFA bija spiesta izdalīt sešus eiro vērtus talonus, par kuriem iegādāties kaut ko ēdamu "McDonald"s" vai kādā ostas rajona veikalā. Tomēr tas nav sevišķi veiksmīgs risinājums, jo darba laikā nav iespējams aiziet uz veikalu vai ātrās apkalpošanas restorānu – jādzīvo badā vai jāpārtiek no dārgajiem burgeriem un kartupeļiem frī.

Par ļoti riskantu un bīstamu pasākumu izvērtusies arī brīvprātīgo palīgu nokļūšana pēc vēlajām vakara spēlēm nakšņošanas vietās. Sākotnēji bija paredzēts, ka darbosies tā sauktais "shuttle-services", kas nogādās palīgus uz naktsmājām, kuras, starp citu, palīgiem pašiem ir jāapmaksā. Taču šis solījums netiek pildīts, tādēļ, lai nebūtu jānakšņo stadionā, nākas izmantot taksometra pakalpojumus, kas nav lēti.

Daļa pamet darbu

Nopietns konflikts izcēlās, kad aptuveni 3000 iedzīvotāju Durbanā devās gājienā, lai protestētu pret lielajiem tēriņiem, ko valdība šķiedusi, organizējot turnīru. "Ja mums ir nauda stadioniem, mums nevajadzētu būt bezpajumtniekiem vai cilvēkiem, kas dzīvo būdās," tā viens no protestu organizatoriem Alans Mērfijs.

Protestētāji uzskata, ka FIFA saņems lielāko daļu peļņas, tāpēc skandēja saukļus: "Ejiet prom, FIFA mafija!" Protestētāju vidū bija arī brīvprātīgie, kuriem izcēlās konflikti ar policiju, kad viņi sāka protestēt pret pārāk mazo samaksu. Liela daļa atteicās no tālākās darbošanās čempionātā, tāpēc viņu pienākumus nācās uzņemties vietējai policijai.

Neilgi pirms pasaules čempionāta sākuma FIFA prezidents Jozefs Blaters lepni paziņoja, ka FIFA peļņa pērn bijusi 196 miljoni dolāru. Nav grūti prognozēt, ka šogad šis skaitlis būs ievērojami lielāks – kaut vai ieekonomējot uz brīvprātīgo biksēm.