Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Sports \ Futbols

Pasaules kausu izcīna Spānija!

© Scanpix

Šodien DĀR pilsētā Johanesburgā "Soccer City" stadionā par Pasaules kausa izcīņas uzvarētāju kļuva Spānijas izlase, kas finālmačā papildlaikā ar 1:0 uzvarēja Nīderlandi. Uzvaras vārti - Andresam Injestam. Spāņi kļuvuši par astotajiem, kuriem kaut reizi izdevies izcīnīt Pasaules kausu.

Abas izlases vēl ne reizi līdz šim nebija tikušas pie Pasaules kausa trofejas, tomēr reti kurš bija pārsteigts par Spānijas vai Nīderlandes iekļūšanu finālā - abas turnīrā rādīja lielisku un pietiekami stabilu sniegumu. Spāņiem gadījās tikai viens zaudējums pašā turnīra ievadā, kamēr holandieši spēja uzvarēt pat visos mačos. Šodien par nelielu spēles favorīti tika uzskatīta Spānija. Pārsteigumu sākumsastāvos nebija.

Spāņi maču iesāka sev tradicionālajā stilā, ņemot iniciatīvu savās rokās (lasi - bumbu savās kājās). Holandieši pāris reizes tika galā, vien pārkāpjot noteikumus un tieši pēc standartsituācijas radās pirmais moments. 5. minūtē pēc soda sitiena ar galvu bīstami sita Serhi Ramoss, un Martens Stekelenburgs tikai ar pūlēm atvairīja bumbu. 11. minūtē pēc stūra sitiena izspēles no gaisa sita Davids Vilja - garām. Ikeram Kasiljasam tā nopietnāk spēlē bija jāiesaistās vien 18. minūtē, kad viņš tvēra bumbu pēc Veslija Sneidera patāla soda sitiena. Spēles tempu nedaudz mazināja daudzie pārkāpumi - bez tam vairāki no tiem bija visai rupji, un tiesnesis Hovards Vebs parādīja piecas dzeltenās kartītes 28 minūtēs. Nopietnu vārdu Nīderlande teica 38. minūtē, kad pēc asprātīgas stūra sitiena izspēles noslēgumā no labas pozīcijas pa bumbu netrāpīja Joriss Mateisens. Savukārt 1. puslaika kompensācijas laikā tuvējā stūrī sita Arjens Robens, bumbu atvairīja Kasiljass. Oranžie izskaņu aizvadīja dzīvi, pārtraukumā dodoties - 0:0.

2. puslaika sākumā pēc stūra sitiena Karless Pujols pārcēla bumbu pa sitienam Hoanam Kapdevilam, kurš no pāris metriem nespēja trāpīt pa bumbu. Toties 62. minūtē radās mača labākā iespēja - pēc Snaidera piespēles viens pret vienu ar Kasiljasu izskrēja Robens, kurš notēmēja, sita, taču vārtsargs šajā duelī bija pārāks. Savukārt 69. minūtē gandrīz tikpat izcila iespēja bija Spānijai - uz maiņu uznākušais Hesuss Navass lauzās pa labo malu, izdarīja asu piespēli, un bumba atleca vārtu priekšā pie Viljas, kurš trāpīja pa aizsargu. 77. minūtē spāņi izniekoja vēl vienu momentu - pēc stūra sitiena pilnīgi netraucēti ar galvu sita Ramoss, taču bumba lidoja pāri vārtiem. 83. minūtē beidzot atkal par sevi lika runāt Nīderlande - uz vārtiem lauzās Robens un jau tika līdz Kasiljasam, taču spāņu vārtsargs atkal bija līmenī, notverot bumbu. Ja Spānija 90 minūšu laikā vairāk kontrolēja bumbu, tad momentu ziņā spēle bija ļoti līdzīga, tāpēc diezgan likumsakarīgi, ka bija jāspēlē papildlaiks - pamatlaikā 0:0.

Papildlaika 5. minūtē pēc Andresa Injestas piespēles viens pret vienu ar Stekelenburgu izskrēja uz maiņu uznākušais Sesks Fabregass, un kārtējo reizi šajā mačā vārtsargs duelī uzvarēja. Nīderlande atbildēja nekavējoties - pēc stūra sitiena vārtus gūt varēja Mateisens, taču bumba lidoja pāri vārtiem. Drīz vien vēl vienu momentu izniekoja Injesta. Nākamā iespēja spāņiem radās pēc Navasa sitiena - rikošets un... bumba lidoja tikai nedaudz garām. Papildlaika otrajā pusē oranžajiem iegrieza pirms tam sapelnītās daudzās dzeltenās kartītes - Džons Heitinga savu acu priekšā ieraudzīja otro brīdinājumu un tika noraidīts. Spāņiem papildlaikā bija 11 minūtes, lai izrautu uzvaru vairākumā. Un Spānija to paveica! 115. minūtē ātrā uzbrukumā pēc Fabregasa piespēles viens pret vienu izskrēja Injesta, kuram beidzot izdevās pārspēt Stekelburgu - 1:0! Mazākumā eošajiem holandiešiem palika maz laika, lai atspēlētos un līdz finālspēlei iespējas tā arī neradās. Spāņi triumfēja ar 1:0!

Spānija beidzot tikusi pie sava pirmā pasaules čempiones titula! Tā kļuvusi par astoto, kurai kaut reizi izdevies pacelt virs savas galvas galveno pasaules futbola trofeju, kamēr holandieši, jau trešo reizi zaudējot finālā, joprojām paliek bez šī titula. Nākamais Pasaules kausa izcīņas finālturnīrs norisināsies 2014. gadā, un Spānijai būs jāaizstāv savs tituls Brazīlijā.