Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports \ Futbols

Angļi uzvar zviedrus un gaida pretinieku pusfinālā

© scanpix.ee

Pasaules čempionātā futbolā noskaidrojusies vēl viena pusfināliste un tā ir Anglija, kas ceturtdaļfinālā ar 2:0 pārspēja Zviedriju. Angļu pretinieks pusfinālā noskaidrosies dienas otrajā mačā starp Horvātiju un Krieviju.

Anglija un Zviedrija 2:0 (1:0)

Magvairs 1:0 (30), Ali 2:0 (59)

Britiem pamatturnīrā divas uzvaras un viens zaudējums, kuram nebija nekādas nozīmes. Čempionāts tika iesākts ar 2:1 pār Tunisiju, tad ar 6:1 sagrauta Panama un pēdējā kārta 0:1 zaudējums pret Beļģiju. Te gan jāpiebilst, ka abās komandās visi vadošie spēlētāji tika atstāti rezervē. 1/8 finālā angļi pamatlaikā izlaida uzvaru pār Kolumbiju (1:1), taču beigu beigās pirmo reizi vēsturē uzvarēja pēcspēles 11m sitienos... Zviedrijai grupā līdzīgs grafiks kā britiem - arī divas uzvaras un viens zaudējums, taču katrai spēlei bija pavisam cita nozīme. Turnīrs tika iesākts ar 1:0 uzvaru ār Koreju, tad kompensācijas laikā piedzīvotais zaudējums Vācijai (1:2), bet izšķirošajā mačā par izkļūšanu no grupas 3:0 uzvara pār Meksiku. Savukārt 1/8 finālā 1:0 uzvara pār Šveici.

Abas izlases aizvadījušas 24 savstarpējas spēles un bilance ir līdzīga. Anglijai astoņas uzvaras, zviedriem - par vienu mazāk. Pārējās spēlēs draudzīgi neizšķirti. Četras no šīm spēlēm aizvadītas pasaules čempionātu ietvaros no kurām divas finālturnīros. Interesanti, ka visi četri mači beigušies neizšķirti. 1990. gada kvalifikācijā divreiz pa 0:0, 2002. gada finālturnīrā 1:1 un pēc četriem gadiem 2:2. Abos finālturnīros abas izlases savās grupās ieņēma pirmās divas vietas. Vēl viena spēle aizvadīta 1992. gada Eiropas čempionāta finālturnīrā un toreiz zviedri uzvarēja ar 2:1 liedzot britiem izkļūšanu no grupas.

Zviedrijas izlase no pēdējām sešām spēlēm piecās savus vārtus nosargājusi neskartus, bet Anglijas izlase nav zaudējusi pēdējās 14 no 15 spēlēm.

Kad Anglija pirmajā puslaikā guva vārtus, tā bija zīme, ka būs uzvara arī visā mačā. Līdz šai dienai 22 pasaules čempionātu spēlēs angļi bijuši vadībā pēc pirmā puslaika un tikai vienu reizi mačam beidzoties nav uzvarējuši. 17 gadījumos izcīnīta uzvara un četros nospēlēts neizšķirti. Vienīgais zaudējums tika piedzīvots 1970. gadā ceturtdaļfinālā pret VFR.

Magvaira vārtu guvums angļiem bija jau ceturtais šajā čempionātā, kurš gūts ar galvu. Pēdējā reize, kad šādā veidā kāda no izlasēm vienā čempionātā guva četrus vārtus, bija 2002. gadā, kad to paveica Vācija.

Deils Ali kļuva par otro jaunāko spēlētāju Anglijas izlases vēsturē, kurš finālturnīros guvis vārtus. Viņš spēles dienā bija 22 gadus un 87 dienas vecs. Jaunākais vārtu guvējs ir Maikls Ovens, kurš 1998. gadā mačā pret Rumāniju izcēlās būdams 18 gadus un 190 dienas vecs.

Anglijas izlase trešo reizi vēsturē iekļuvusi PČ finālā - 1966. gadā, kad kļuva par čempioni, 1990. gadā un tagad.