Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Sports \ Futbols

Belokoņam piederošā futbola komanda "Blackpool" iekļūst Anglijas premjerlīgā

© Scanpix

Latvijas biznesmenim Valērijam Belokoņam piederošā futbola komanda "Blackpool" sestdien kļuva par visu laiku mazāko vienību, kas iekļuvusi Anglijas premjerlīgā.

Anglijas otrās spēcīgākās futbola līgas - "Championship" - "play-off" cīņu par iekļūšanu premjerlīgā finālmačā sestdien "Blackpool" ar 3:2 (3:2) pieveica Kārdifas "City" vienību.

Šajā mačā visi vārti tika gūti pirmajā puslaikā. Jau devītajā minūtē Maikls Čopra vadībā izvirzīja "City" komandu, bet jau četras minūtes vēlāk Čārlijs Edamss panāca izlīdzinājumu.

Vārtu birums sākās pirmā puslaika izskaņā - sākotnēji 37.minūtē Džo Ledlijs vēlreiz vadībā izvirzīja Kārdifas klubu, pēc trijām minūtēm Garijs Teilors-Flečers panāca 2:2, bet puslaika izskaņā Brets Ormerods jau izvirzīja "Blackpool" vienību vadībā.

Otrajā puslaikā pārsvars piederēja Kārdifas "City" vienība, bet visi tās centieni atspēlēties bija neveiksmīgi.

Anglijas čempionāta augstākajā līgā "Blackpool" pēdējo reizi spēlēja 1971.gadā, bet premjerlīga tika izveidota 1992.gadā.

Savukārt Kārdifas komanda uzvaras gadījumā būtu kļuvusi par pirmo Velsas vienību, kas spēlējusi premjerlīgā.

Pēc iekļūšanas premjerlīgā "Blackpool" saņems vairākus desmitus miljonu mārciņu. Pats Belokoņs par šo panākumu vien komandas spēlētājiem apsolījis prēmijās izmaksāt piecus miljonus mārciņu (četrus miljonus latu). Šāda summa ir aptuveni tikpat liela cik visi "Blackpool" futbolisti sezonas laikā nopelna algās, bet mazāka par vienu pašu Džona Terija vai Frenka Lamparda gada algu. Kā vēsta britu mediji, "Blackpool" vislabāk apmaksātais spēlētājs pelna 6000 mārciņu nedēļā (5000 latu).

Tiek ziņots, ka kopā "Blackpool" par dalību premjerlīgā vien saņems pat 90 miljonus mārciņu (72 miljonus latu). Tomēr komandu arī būs nepieciešams ievērojami pastiprināt. Līdz šim Belokoņa klubs lepojās, ka tas spēlētājiem maksā samērīga līmeņa algas, bet daudzām citām vienībām tajā pašā laikā ir nopietnas finansiālās problēmas. Piemēram, Kārdifas "City" parādi pašlaik ir 15 miljoni mārciņu.

Kopš 2006.gada, kad Belokoņs komandu iegādājās, viņš tajā investējis 4,5 miljonus mārciņu.

"Blackpool" dibināts 1887.gadā kā "Victoria Football Club". Kad Belokoņs komandu iegādājās, tā spēlēja Anglijas trešajā spēcīgākajā futbola līgā, bet 2007.gadā komanda pakāpās uz "Championship" līgu. Toreiz vienību pārstāvēja arī latviešu aizsargs Kaspars Gorkšs.

Komandas lielākais sasniegums ir uzvara 1953.gada Anglijas Futbola asociācijas (FA) kausa izcīņā.

LETA jau vēstīja, ka sezonas kopvērtējumā "Championship" turnīrā "Blackpool" ierindojās sestajā vietā, bet Kārdifas "City" ieguva ceturto vietu.

Čempionāta reglaments paredz, ka vietu Anglijas premjerlīgā automātiski nodrošina pirmo divu vietu ieguvējas sezonas kopvērtējumā, bet trešās līdz sestās vietas ieguvušās komandas sadala atlikušo vienu ceļazīmi uz augstāko Anglijas futbola sabiedrību izslēgšanas spēļu turnīrā.

Čempionātā pirmās divas vietas jau dažas spēļu kārtas pirms tā noslēguma nodrošināja attiecīgi Ņūkāslas "United" un Vestbromvičas "Albion" vienības, kas premjerlīgā atgriezīsies pēc gada pārtraukuma.

Tikmēr Gorkša pārstāvētā "Queens Park Rangers" (QPR) komanda čempionāta kopvērtējumā ierindojās 13.vietā 24 vienību konkurencē.