Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports \ Futbols

Krievijas miljardieris Ribolovļevs iegādājies futbola klubu "Riga"

© Scanpix

Futbola klubu "Riga", kas šosezon debitēs Latvijas virslīgas čempionātā, iegādājies viens no bagātākajiem Krievijas uzņēmējiem Dmitrijs Ribolovļevs, vēsta ukraiņu portāls "ua-football.com".

49 gadus vecajam Ribolovļevam īpašumu vērtība ir lielāka par 8,5 miljardiem ASV dolāru. Uzņēmējam pieder Francijas augstākās līgas komanda "Monaco", kā arī viņš plāno iegādāties 20% no Anglijas pēc spēka otrās līgas kluba "Reading", kurā spēlē Latvijas izlases futbolists Deniss Rakels.

Pērn Ribolovļevs Latvijā nodibināja Krievijas kālija minerālmēslu ražotāja "Uralkaļij" meitasuzņēmumu SIA "Uralkali Trading", kas ar pamatkapitālu 30 miljoni eiro starp aizvadītajā gadā reģistrētajiem uzņēmumiem bija lielākais pamatkapitāla apjoma ziņā.

"Lursoft" norāda, ka, pēc plašsaziņas līdzekļos pieejamās informācijas, "Uralkaļij" ir viens no lielākajiem kālija minerālmēslu ražotājiem pasaulē, kontrolējot aptuveni piekto daļu tirgus.

Žurnāla "Forbes" vērtējumā Ribolovļevs ir starp 20 bagātākajiem Krievijas uzņēmējiem, savukārt pasaules miljardieru sarakstā viņš pērn ieņēma 159.vietu.

Ribovļevs ieguvis kardiologa izglītību un strādāja medicīnas nozarē, bet pēc Padomju Savienības sabrukuma viņš pievērsās uzņēmējdarbībai un nodibināja firmu, kas nodarbojās ar alternatīvo ārstēšanu. 1992.gadā viņš dibināja investīciju kompāniju, bet pēc diviem gadiem arī banku. 1995.gadā viņš pārdeva lielāko daļu no akcijām un pievērsās uzņēmējdarbībai "Uralkaļij" kompānijā. 2010.gadā Ribovļevs iegādājās 9,7% Kipras Bankas akciju, bet gadu vēlāk arī futbola klubu "Monaco".

Deviņdesmito gadu vidū ar nolūku izspiest kompānijas "Uralkaļij" akciju pārdošanu viņš tika apcietināts par iespējamu slepkavības pasūtīšanu. Ribovļevs 11 mēnešus pavadīja ieslodzījumā Permas cietumā, bet 1997.gadā viņš Krievijas Augstākajā tiesā tika attaisnots. Kā pēc tam Ribovļevs atklāja laikrakstam "Forbes", viņš būtu bijis gatavs palikt cietumā arī ilgāk, ja tikai "Uralkaļij" akcijas paliktu viņa īpašumā.

Kā zināms, "Riga" pagājušajā sezonā, startējot ar nosaukumu "Caramba/Dinamo", uzvarēja Latvijas pirmās līgas čempionātā, izcīnot tiesības šosezon piedalīties virslīgā.

"Riga" debitēs virslīgā sestdien ar cīņu izbraukumā pret "Ventspils" komandu, bet dienu iepriekš Latvijas čempione "Liepāja" atklāšanas mačā savā laukumā uzņems Jūrmalas "Spartaka" vienību.

Portāls "ua-football.com" arī vēsta, ka "Riga" komanda noslēgusi līgumu uz vienu gadu ar ukraiņu vārtsargu Igoru Ļitovku. Futbolists pagājušajā sezonā spēlēja Rumānijas klubā "Voluntari", bet pirms tam Ukrainas komandās Doņeckas "Olimpik" un "Sevastopol".

Jau ziņots, ka Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments iebilst pret "Riga Football Club" nosaukumu, jo departamenta ieskatā tas varot radīt neizpratni un pārpratumus sabiedrībā gan nacionālā, gan starptautiskā līmenī, jo, pirmkārt, nosaukumā tiek izmantots galvaspilsētas angliskais nosaukums bez garumzīmes, kā arī ar nosaukumu "Rīga" dažādās sacensībās startē Rīgas pilsētas futbola izlases komandas.