Vai latviešu faniem būs jābaidās par drošību?

© F64

Uzbrukums vienam no slavenākajiem Turcijas futbola klubiem Fenerbahce izraisījis pamatīgu satraukumu šajā valstī – pārtraukts pat Turcijas futbola čempionāts. Tikmēr turpinās diskusijas par to, vai Latvijas futbola valstsvienība un arī līdzjutēji varēs justies droši, kad 3. septembrī aizvadīs Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēli.

Atgriežoties no uzvarētas spēles Rīzā pret Caykur Rizaspor, 4. aprīlī Trabzonā uz futbola komandas autobusu tika šauts. Cieta autobusa vadītājs, kuru nogādāja slimnīcā, bet komandas spēlētāji ir sveiki un veseli. Pēc dažām dienām gan tika aizturēti divi aizdomās turamie par šo uzbrukumu, taču tiesa viņus pierādījumu trūkuma dēļ atlaidusi.

«Tā nav sagadīšanās, ka šāvieni notika Trabzonā. Trabzonspor līdzjutēji ir mūsu lielākie ienaidnieki,» Neatkarīgajai pauda kaislīgs Fenerbahce fans Ersans Jaramišs. Viņš norāda, ka allaž ir saķeršanās ar šīs komandas faniem, taču par to, ka kāds varētu uzbrukt komandai, neviens pat nebija aizdomājies. E. Jaramišs arī teic, ka lasījis Turcijas mediju ziņas, kurās norādīts, ka šauts brīdī, kad komandas autobuss pārvietojies pa lielceļu, bet tikpat labi tas varētu būt arī mēģinājums nogalināt komandu. Vadītājs pēc ievainojumiem jau esot zaudējis kontroli pār autobusu, taču kādam komandas darbiniekam izdevies nospiest bremzes. Tikai mazliet, un autobuss ar visiem spēlētājiem būtu nobraucis no ceļa un iekritis aizā, tad izdzīvojušo būtu maz.

Šāds incidents varētu palikt arī tikai Turcijas iekšējā lieta, ja vien 3. septembrī nebūtu paredzēta Latvijas izlases kvalifikācijas spēle Turcijā. Norises pilsēta gan vēl nav zināma – izskanējusi informācija, ka spēli aizvadīs Stambulā, taču nesen Turcijas izlases treneris Fatihs Terims paziņoja, ka Turcijas valstsvienība mājas spēles ar Latvijas un Nīderlandes izlasēm aizvadīs Konjā.

Cik droši varēs justies Latvijas futbolisti un fani? «Nebūs nekādu problēmu,» Neatkarīgajai pārliecināti pauž futbola apskatnieks Buraks Ģuls, norādot, ka Turcija ir traka uz futbolu, taču visaktīvāk tiek atbalstīti klubi, nevis valstsvienība, un līdz ar to arī nav gaidāms, ka kāds varētu uzbrukt izlasei vai faniem. «Nedomāju, ka varētu rasties kādas problēmas. It īpaši, ja spēle notiks Konjā, – šī ir mierīga pilsēta, arī kriminālnoziegumu ziņā tā ir ļoti klusa,» atzīst E. Jaramišs.

«Cik esmu bijis izbraukuma spēlēs atbalstīt Latvijas futbolistus, nekad problēmu nav bijis. Varbūt citā valstī vairāk atribūtikas, citā mazāk, bet vienmēr viss bijis bez problēmām,» Neatkarīgajai atklāj ilggadējs Latvijas futbola līdzjutējs, kurš klātienē atbalsta mūsu sportistus gandrīz visās izbraukuma spēlēs, – Māris Visočanskis. Pēc uzbrukuma Fenerbahce, protams, ir nelielas bažas, taču M. Visočanskis domā, ka viss būs kārtībā ar drošību, – iespējams gan, ka faniem pēc spēles būs jābūt klusākiem. Pēc viņa domām, no drošības viedokļa noteikti labāk būtu, ja spēle notiktu Konjā, nevis multikulturālajā pilsētā Stambulā.