Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports \ Futbols

Brazīlija gaida futbola fanus

© Scanpix

Vairāk nekā 600 000 tūristu no ārzemēm tuvākā mēneša laikā gatavojas apmeklēt Brazīliju, kur šovakar sāksies kārtējais Pasaules kausa izcīņas finālturnīrs futbolā. Lai gan vietējie iedzīvotāji jau mēnešiem ilgi protestē pret pārlieku lielajiem tēriņiem (čempionāta rīkošana izmaksājusi vairāk nekā 11 miljardus dolāru), bet Starptautiskās Futbola federācijas (FIFA) amatpersonas anonīmi šausminās, ka ļoti daudz no tā, ko bija ieplānots padarīt, organizētāji nav paspējuši, valsts prezidente Dilma Rusefa speciālā uzrunā televīzijā paziņojusi, ka Brazīlija čempionātam ir gatava – gan futbola laukumos, gan ārpus tiem.

Kā jau ierasts, pirms čempionāta, kas notiks 12 Brazīlijas pilsētās, žurnālisti lielāku uzmanību pievērš dažādām nebūšanām un problēmām. Pastāv bažas par streikiem un masu protesta akcijām, kas var traucēt fanu nokļūšanai stadionos, tūristus brīdina par milzīgajām cenām, augsto noziedzības līmeni un tropu drudzi, kā arī neērtībām, kas saistītas ar ierastās infrastruktūras trūkumu. Taču jau šovakar, līdz ar Brazīlijas un Horvātijas izlašu iziešanu laukumā, visām šīm problēmām būtu jāatvirzās otrajā plānā, un līdz 13. jūlijam, kad leģendārajā Maracana stadionā Riodežaneiro notiks finālspēle, uzmanības centrā būs futbols. Un domājams, ka vēlāk visi jau čempionātu atcerēsies ar labu vārdu – tā vismaz bija pirms četriem gadiem DĀR, par kuru arī pirms tam stāstīja šausmu stāstus.

Bailes no streikiem

Neraugoties uz to, ka Brazīlijā futbols ir teju vai reliģija, nesen veiktā Pew Research Centre aptauja liecina, ka 61% brazīliešu uzskata – lēmums uzņemt Pasaules kausa izcīņas finālturnīru bijis kļūdains un milzīgos līdzekļus, kas iztērēti (bet vietām acīm redzami izšķērdēti) stadionu būvei, būtu bijis lietderīgāk ieguldīt izglītībā vai veselības aizsardzībā. Ļoti iespējams, ka arī turnīra laikā neapmierinātie mēģinās rīkot masu protesta akcijas – līdzīgas tām, kādas Brazīlija pieredzēja tieši pirms gada, kad notika Konfederāciju kausa izcīņa futbolā.

D. Rusefa gan paziņojusi, ka tajās pilsētās, kur notiks čempionāta spēles, kā arī apdzīvotajās vietās, kuras par savām bāzēm izvēlējušās 32 komandas, kas piedalīsies turnīrā, nekādi nemieri netiks pieļauti. Par to rūpēsies aptuveni 100 000 policistu un 57 000 bruņoto spēku karavīru. Lielākā daļa komandu jau līdz šīs nedēļas sākumam bija ieradušās Brazīlijā, un visu valstu žurnālisti savās reportāžās uzsver – izlases tiek ļoti nopietni apsargātas, to bāzes ielenkuši policisti un karavīri, bet treniņu laikā virs stadioniem patrulē armijas helikopteri un bezpilota lidaparāti.

Līdz ar to bažas, ka nekārtības varētu apdraudēt sportistus vai spēļu norisi, ir niecīgas, taču to nevar sacīt par plānotajiem streikiem, kas varētu sagādāt milzīgas neērtības tūristiem. Virkne arodbiedrību ir sapratušas, ka tik liels starptautisks pasākums, kura laikā Brazīlijai pievērsta visas pasaules uzmanība, ir īstais brīdis, lai nodarbotos ar šantāžu, rīkojot streikus. Riodežaneiro atkritumu savācējiem un federālajai policijai jau izdevies šādā veidā nodrošināt sev algas pielikumu, bet pašlaik vislielākā uzmanība pievērsta sabiedriskā transporta darbiniekiem divās lielpilsētās – Sanpaulu un Riodežaneiro.

Streiks, kuru Sanpaulu metro darbinieki uzsāka pagājušonedēļ, vakar bija pārtraukts, taču nekādu garantiju, ka tas netiks atsākts, nebija. Viens no čempionāta rīcības komitejas pārstāvjiem Rikardu Trade sarunā ar BBC uzsvēris, ka šāds streiks būtu «lielākās iespējamās šausmas». To apstiprina aģentūras AP korespondenti, kuri Brazīlijā ieradušies šīs nedēļas sākumā un Sanpaulu Gvarahosas lidostā divas stundas pavadījuši rindā, gaidot taksometru. «Streika dēļ satiksme tuvējā apkaimē bija pilnīgi paralizēta,» raksta AP. Speciāli čempionātam Sanpaulu uzbūvēta jauna ātrgaitas dzelzceļa līnija Expresso da Copa – starp citu, tas ir viens no retajiem solītajiem infrastruktūras uzlabošanas projektiem, ko laikus izdevies pabeigt. To izmantojot, stundas laikā no centrālās dzelzceļa stacijas līdz Corinthians stadionam, kur notiks turnīra atklāšana, iespējams nogādāt 100 000 cilvēku, taču, ja sabiedriskā transporta darbinieki tomēr nolems streikot, no šīs dzelzceļa līnijas būs maz jēgas. Bet pārvietošanās pa Sanpaulu ielām nozīmē nīkšanu nebeidzamos sastrēgumos. Savdabīgs rekords pilsētā tika uzstādīts pērnā gada 15. novembrī, kad kopējais sastrēgumu garums sasniedza 309 kilometrus. Turklāt runa ir par īstiem sastrēgumiem, kādus gadās novērot vien lielpilsētās, – kad satiksme pat stundām nepavirzās uz priekšu.

Viss tik dārgs

Pasaulē nez kādēļ iesakņojies stereotips, ka Brazīlija, tāpat kā citas Latīņamerikas valstis, ir samērā lēta zeme, taču AP norāda, ka šāds uzskats ir absolūti aplams. Turklāt pie tā nav vainojams tikai čempionāts, kura priekšvakarā cenas mēdz uzskrūvēt, cerot uz lielu tūristu pieplūdumu.

Dažādu iemeslu dēļ Brazīlija arī ikdienā ir diezgan dārga zeme, un šogad vairāk nekā jebkad apstiprinājies, ka futbola čempionāta apmeklēšana pa kabatai ir vien ļoti bagātiem cilvēkiem. Piemēram, eiropiešiem jārēķinās ar vismaz 1000 eiro lieliem tēriņiem, lai nokļūtu Brazīlijā. Lētākās biļetes uz spēlēm maksāja 67 eiro, taču tās nopirkt bija gandrīz neiespējami, tādēļ pat taupīgākie par biļeti maksāja 150 līdz 200 eiro. Neviena no komandām visas trīs grupu turnīra spēles neaizvada vienā pilsētā, un tas nozīmē, ka ceļot nākas ar līdzjutējiem. Bet ceļošana milzīgajā Brazīlijā ir dārgs prieks. Valsts ir milzīga, bet ērta dzelzceļu tīkla tajā nav, tādēļ jāizmanto lidsabiedrību pakalpojumi (starp citu, Brazīlijā ir aptuveni 4000 lidostu un to skaita ziņā tā atpaliek vien no ASV) – tas nozīmē vēl pāris simtus eiro par katru pārlidojumu.

«Un tas ir tikai sākums,» biedē AP, rakstot, ka Riodežaneiro ne pašā lepnākajā krogā glāze kokteiļa caipirinha (rums ar laimu) maksā 7 eiro, parasts čīzburgers – 12 eiro, bet pica – 25 eiro. Arī viesnīcu cenas ir milzīgas – piemēram, Riodežaneiro, kur tās ir visaugstākās, viena diena viesnīcā vidēji izmaksās 330 eiro, bet pat lētākajās pilsētās jārēķinās ar vismaz 100 eiro lieliem tēriņiem. Žurnālisti aplēsuši, ka Riodežaneiro dienas vidējie tēriņi futbola apmeklējumam, viesnīcai un ēšanai ir 500 eiro, bet Kujabā, kas uzskatāma par lētāko no pilsētām, kurās notiks spēles, – 340. Ja šīs summas pareizina kaut vai ar desmit dienām, kas būtu jāpavada Brazīlijā, – tēriņi patiešām ir astronomiski.

Dodoties uz daudzām pasaules valstīm, ceļotāji mēdz sevi neapgrūtināt ar lieku bagāžu, uzskatot, ka visu, kas būs aizmirsies vai pēkšņi ievajadzēsies, būs iespējams nopirkt uz vietas. Brazīlijā tā rīkoties nav ieteicams, jo absolūti visam cenas būs krietni augstākas nekā ASV vai Eiropā, bet kvalitāte – krietni zemāka. AP žurnālisti konstatējuši, ka modīgās Nike Flyknit Lunar 2 krosenes Riodežaneiro tirdzniecības centrā maksā 230 eiro (trīs reizes dārgāk nekā ASV), bet IPhone 5 cena specializētajā veikalā sasniedz 920 eiro – gandrīz divas reizes dārgāk nekā ASV. Tā var turpināt nebeidzami, un, kā sarunā ar AP trāpīgi izteicies Beļģijā dzīvojošais brazīlietis Džilians Santušs, vienīgais, ko ir vērts pirkt Brazīlijā – bikini, iešļūcenes un vietējo rumu cachaca. Jāpiebilst, ka ekonomiski augstās cenas skaidro ar to, ka Brazīlija noteikusi augstus importa tarifus, lai aizstāvētu vietējos ražotājus, savukārt tie nespēj apmierināt augošo pieprasījumu, jo beidzamo desmit gadu laikā vidusšķiras rindas papildinājuši ap 40 miljonu valsts iedzīvotāju.

Ja aplaupa – nekliedz!

Gluži tāpat kā pirms četriem gadiem DĀR, arī tagad futbola līdzjutēji tiek mudināti pievērst maksimālu uzmanību savai drošībai. Naktīs nestaigāt pa pludmalēm, pat dienā neapmeklēt šaubīgos graustu rajonus jeb favelas, nenēsāt dārgus juvelierizstrādājumus, pulksteņus un elektroniskās ierīces, sabiedriskajā transportā un ļaužu drūzmā pie stadiona vai fanu zonā piesargāties no kabatzagļiem – šādus padomus dod Brazīlijas policija. Plašas diskusijas un ironiskus komentārus internetā izraisījis ieteikums aplaupīšanas gadījumā nepretoties un nekliegt, bet atdot laupītājiem to, ko viņi iekārojuši. Kevins Raubs, kurš atbild par Brazīlijas sadaļu populārajā ceļvedī Lonely Planet, sarunā ar NBC gan skaidro, ka šis padoms ir vērā ņemams. «Brazīlijā cilvēkus mēdz nogalināt nobružātas mugursomas dēļ vai tāpēc, ka laupītāji pie upura nav atraduši to, ko cerējuši. Tādēļ labāk ir viņiem nepretoties,» viņš saka.

Jāpiebilst, ka par bīstamāko pilsētu no tām, kurās notiks spēles, tiek uzskatīta Fortaleza (septītā vieta ANO Narkotiku un noziedzības pārvaldes sastādītajā pasaules bīstamāko pilsētu sarakstā), organizētas zagļu bandas darbojas Portualegri un Salvadoras pludmalēs, bet Riodežaneiro jāuzmanās no bruņotiem laupītājiem, kuri nereti mēdz apstādināt pat pa šoseju braucošas automašīnas. Savukārt Brazilja, Kujaba, Kuritiba un Manausa tiek uzskatītas par drošākajām pilsētām Brazīlijā.

Žurnāls Computerworld atgādina, ka lielo pasākumu laikā allaž aktivizējas noziedznieki, kuru mērķis ir izkrāpt kredītkaršu datus. Tādēļ pareizākais risinājums ir bankā izņemt papildu kredītkarti, kurā ieskaitīta relatīvi neliela summa. Tieši šī karte jāizmanto ikdienas maksājumos, vajadzības gadījumā ar interneta bankas starpniecību papildinot tās bilanci. Mobilo ierīču izmantotājiem un interneta sociālo tīklu cienītājiem jāatceras par augstajām rouminga izmaksām Brazīlijā – ievērojamu rēķinu iespējams uzaudzēt, ne tikai sarunājoties pa mobilo tālruni, bet arī augšuplādējot nule kā uzņemtās fotogrāfijas.