Jānis Blūms paraksta gada līgumu ar Astanu

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienības aizsargs Jānis Blūms 2014. gada sezonā pārstāvēs trīskārtējo Kazahstānas čempionvienību "BC Astana", kuru trenē pazīstamais itāliešu speciālists Matteo Boničioli, pirmdien, 29. jūlijā, Sportacentrs.com apstiprināja spēlētājs.

"Manu izvēli noteica divi apsvērumi - Astanas treneris Matteo Boničioli un izdevīgais piedāvājums, no kura manā vecumā bija grūti atteikties," teica Blūms.

Pērn “Astana” sezonas pirmajā spēlē uzņēma Blūma pārstāvēto Viļņas klubu “Lietuvos rytas”, pārspējot viesus ar rezultātu 72:71. Latviešu aizsargs toreiz iemeta četrus no astoņiem tālmetieniem, guva 22 punktus, izcīnīja četras atlēkušās bumbas un četras reizes rezultatīvi piespēlēja.

Savā laukumā “avīžnieki” revanšējās ar 93:60, bet Blūms guva 19 punktus (3p 4/6) un izdarīja piecas rezultatīvas piespēles. Panākums savstarpējās cīņās nepalīdzēja, jo kopvērtējumā “Lietuvos rytas” ar bilanci 9-9 finišēja septītajā vietā grupā un nekvalificējās “play-off” spēlēm. Turpretī Astanas klubs (10-8) ieņēma piekto vietu, pirmo reizi vēsturē iekļūstot izslēgšanas spēlēs. Astotdaļfināla sērijā līdz divām uzvarām “tīģeri” atzina “VEF Rīga” pārākumu ar 1-2.

“Pateicoties mūsu sponsoram “Samruk-Kazina” un komandas ģenerāldirektoram Valērijam Tihoņenko, Astanai pievienosies divi teicami spēlētāji, kuri uzlabos visas komandas spēli,” Blūma un nigēriešu centra spēlētāja Lavala ierašanos komentē Boničioli. “Ar Jāni Blūmu nav nepieciešams iepazīstināt. Viņš atnācis uz mūsu klubu, lai izmantotu savu talantu mūsu labā. Blūms ir pieredzējis spēlētājs ar teicamu spēles izpratni tāpat kā Džerijam Džonsonam. Jānis varēs spēlēt gan Džonsona pozīcijā, gan kā uzbrūkošais aizsargs.”

Sportacentrs.com intervija ar Astanas ģenerāldirektoru Valēriju Tihoņenko

2013. gada sezonā Blūms pārstāvēja Lietuvas vicečempionus, divkārtējos Eiropas kausa ieguvējus “Lietuvos rytas”. Lietuvas basketbola līgā aizsargs 20 spēlēs vidēji 17:59 minūtēs guva 7,9 punktus, izcīnīja 1,7 atlēkušās bumbas un 1,3 reizes rezultatīvi piespēlēja.

Eirolīgā Blūms piecas no deviņām spēlēm sāka starta piecniekā, vidēji 19:48 minūtēs tiekot pie 5,9 punktiem, kā arī 1,9 atlēkušajām bumbām un 1,8 rezultatīvām piespēlēm. VTB līgā vidējais spēles laiks 19:11 minūtes, atzīmējoties ar 12,3 punktiem un 2,1 rezultatīvu piespēli. Sezonas laikā “avīžniekus” trenēja Aleksandars Džikičs, Darjušs Maskoļūns un Dirks Bauermans.

Boničioli vadībā “Astana” VTB līgas mājas spēlēs var lepoties ar bilanci 12-6. Kazahstānas galvaspilsētā neveiksmes cietuši desmit klubi – Kauņas “Žalgiris”, Maskavas apgabala “Khimki” (divreiz), Tallinas “Kalev/Cramo” (divreiz), Kijevas “Budivelnyk”, Viļņas “Lietuvos rytas”, Mariupoles “Azovmash”, PGE “Turow”, “Donetsk” un Sanktpēterburgas “Spartak”.

Svarīgākais