Latvija izslēdz Nīderlandi no cīņas par finālturnīru

© Romans Kokšarovs

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienība trešdien, 5. septembrī, Eiropas čempionāta kvalifikācijas izbraukuma spēlē Almerā uzvarēja Nīderlandes izlasi ar rezultātu 86:81, atņemot pretiniekiem izredzes iekļūt finālturnīrā.

Sestdien, 8. septembrī, Latvija turpinās cīņu par uzvaru D grupā, Rīgas arēnā uzņemot Gruzijas izlasi.

Kopvērtējumā Latvija ir nodrošinājusi vismaz trešo vietu D grupā. Bilance ir tāda pati kā Gruzijai, taču zaudējums savstarpējā spēlē (76:79) priekšrocības dod pretiniekam.

Ja Latvija uzvarēs abās atlikušajās spēlēs, tā izcīnīs pirmo vietu grupā, neatkarīgi no pārējo spēļu (Bosnija - Rumānija, Gruzija - Nīderlande) iznākumiem.

Ja Latvija uzvarēs Gruziju ar četru punktu pārsvaru un Bosnija savā laukumā uzvarēs Rumāniju, Latvija nodrošinās otro vietu D grupā neatkarīgi no pēdējās kārtas spēļu (Gruzija – Nīderlande, Rumānija – Latvija) iznākumiem.

Ja Latvija zaudēs Gruzijai un Bosnija savā laukumā uzvarēs Rumāniju, galīgā vietu secība D grupā būs zināma jau sestdien. Tādā gadījumā pirmās trīs vietas ieņems Bosnija-Hercegovina, Gruzija un Latvija.

Latvija sāka ar žilbinošu spēli uzbrukumā, pirmajās desmit minūtēs iemetot 6 no 10 tālmetieniem. Toni uzdeva Kaspars Bērziņš, ceturtdaļā realizējot 3 no 4 mēģinājumiem perimetrā, bet viņam piebalsoja Jānis Strēlnieks, Rihards Kuksiks un Dairis Bertāns. Četratā viņi ar trīspunktniekiem vien savāca par punktu vairāk nekā Nīderlandes spēlētaji kopā. Rihards ar Dairi labi nospēlēja arī groza pieejās, bet pie sāncenšu groza agresīvi spēlēja Mārtiņš Meiers. Desmit minūtēs tika iekrāts sešpadsmit punktu pārsvars 33:17.

Otrajā ceturtdaļā Latvija droši turēja pārsvaru un turpināja sekmīgu apšaudi no perimetra. Puslaikā Ainara Bagatska vīri realizēja 10 no 23 tālmetieniem, kamēr nīderlandiešiem neprecīzi bija visi pieci mēģinājumi. Latvijai bija labāka saspēle, daudz pārtverto bumbu un daudz punktu pēc pretinieku kļūdām. Tikai Smeldera un Norela aktīvā spēle groza tuvumā ļāva Nīderlandei izvairīties no sagrāves jau pirmajā puslaikā. Pēc divdesmit minūtēm piecpadsmit punktu atrāviens 49:34.

Līdz trešās ceturtdaļas vidum Latvijas spēlētāji turpināja precīzi mest no distances, realizējot 13 tālmetienus. Divdesmit septītās minūtes izskaņā pārsvars bija divdesmit punkti 65:45, taču spēles pēdējā trešdaļā Latvijas uzbrukums zaudēja asumu. Jau trešās desmitminūtes izskaņā Nīderlande samazināja starpību līdz divpadsmit punktiem 68:56. Pakaļdzīšanās turpinājās, cits pēc cita malā ar piektajām piezīmēm nogāja Mārtiņš Meiers un Kaspars Bērziņš. Izmantojot garo spēlētāju neitralizēšanu, 101 sekundi pirms pamatlaika beigām laukuma saimnieki jau elpoja sarkanbaltsarkanajiem pakausī 82:77.

Nākamajā uzbrukumā Jānis Strēlnieks ar precīzu metienu lēcienā atjaunoja septiņu punktu vadību, taču nākamos četrus punktus guva Nīderlandes basketbolisti. Trīsdesmit sešas sekundes pirms finālsvilpes pēc Smeldera precīzajiem soda metieniem rezultāts bija vairs tikai 84:81. Sekoja ilgs uzbrukums, kurš noslēdzās ar Daira tālmetienu, taču jaunākais brālis izcīnīja atlēkušo bumbu un Smelders bija spiests pārkāpt noteikumus. Dāvis nekļūdījās, 11 sekundes pirms pamatlaika beigām iemetot abus metienus un panākot 86:81 Latvijas labā. Vairāk punkti netika gūti.

Svarīgākais