Bertāni, Bērziņi un Kuksiks nodrošina Latvijai uzvaru pār Nīderlandi

© Sporta centrs.com

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienība otrdien, 21. augustā, Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlē Rīgas arēnā sacentās ar Nīderlandes izlasi, pēc trīsdesmit piecām nervozām minūtēm galotnē veica 18:5 izrāvienu un svinēja pirmo uzvaru D grupā, pieveicot sāncenšus ar rezultātu 85:70.

Nākamajā spēlē 24. augustā Latvija izbraukumā sacentīsies pret Gruziju.

Mārtiņš Laksa otrdien aizvadīja pirmo oficiālo spēli Eiropas čempionātos. Neskatoties uz pirmdien pamežģīto potīti, ierindā bija Rihards Kuksiks, bet ārpus divpadsmitnieka palika Rolands Freimanis. Jāatzīmē, ka komanda pārtrauca astoņu zaudējumu sēriju.

Sākumsastāvi

Latvija: Strēlnieks, Dairis Bertāns, Kuksiks, K. Bērziņš, Šeļakovs

Nīderlande: Jansen, Slagter, Akerboom, Elson, Norel

Pirmajās piecās minūtēs Latvijas basketbolisti uzbruka ar augstu precizitāti, īpaši izceļoties centra spēlētājam Andrejam Šeļakovam un uzbrucējam Rihardam Kuksikam. Pēdējais, atstāts brīvs perimetrā, realizēja trīs tālmetienus, panākot 8:0 un 15:9 Latvijas labā. Brīdi vēlāk tālmetienu lietus apsīka, bet pieejas savam grozam nīderlandieši sedza rūpīgi, ar zonas un jauktās aizsardzības palīdzību vairākas reizes piespiežot mājiniekus kļūdīties. Tam sekoja rezultatīvi pretuzbrukumi, kas parasti noslēdzās ar punktu guvumu. Viesu slaidie spēlētāji izcīnīja daudz atlēkušo bumbu uzbrukumā un tika pie virknes atkārtotu metienu. Piecu minūšu laikā Latvijas spēlētāji punktus guva tikai ar soda metieniem, atļaujot pretiniekiem ceturtdaļu noslēgt neizšķirti 22:22.

Otrajā ceturtdaļā valstsvienības rindās oficiālā spēlē debitēja Mārtiņš Laksa. Vairākas minūtes rezultāts auga līdzīgi, kamēr teicamus garāmgājienus realizēja Dāvis Bertāns un Jānis Strēlnieks, panākot 30:25. Lielāku atrāvienu bija grūti panākt, jo nīderlandieši turpināja vākt atlēkušās bumbas pie Latvijas groza un guva otrās iespējas punktus, turoties piecu līdz astoņu punktu attālumā. Viesu veiksmes mijās ar Dāvja Bertāna un Kuksika tālmetieniem, bet garo spēlētāju pienesums bija pieticīgāks. Kad no distances izšāva Nīderlandes saspēles vadītājs Jansens, starpība saruka līdz diviem punktiem 38:36. Puslaikā plus četri 40:36.

Piektais Kuksika tālmetiens un vēl divi punkti pēc tehniskās piezīmes Jansenam uz brīdi ļāva atrauties septiņu punktu attālumā 45:38, taču trāpīgas rokas no distances bija arī Nīderlandes spēlētājiem. Divi rezultatīvi metieni pēc kārtas un sarkanbaltsarkano vadība saruka līdz minimumam. Viesu prettriecienu apturēja tehniskās piezīmes Nīderlandes galvenajam trenerim un spēlētājam, par kurām pretiniekus nekavējās sodīt Rihards Kuksiks. Pēc četriem soda metieniem viņa rēķinā trešajā ceturtdaļā bija jau 11 punkti, bet Latvijas atrāviens sasniedza desmit punktus 54:44. Trešās ceturtdaļas izskaņā mājinieku saspēli diriģēja Dairis Bertāns, bet jaunākais brālis Dāvis lieliski nospēlēja abos laukuma galos. “San Antonio Spurs” jaunā cerība bloķēja Nīderlandes metienus, vāca atlēkušās bumbas, sagādāja galvassāpes pretinieku groza apakšai un iemeta savu otro tālmetienu. Pēc trīsdesmit minūtēm 60:51 Latvijas labā.

Bertāns jaunākais turpināja uzņemties iniciatīvu uzbrukumā, īsā laikā savācot piecus punktus ar tālmetienu un bumbas triecienu grozā no augšas. Priekšējās līnijas vīriem tik labi negāja, pienesums groza apakšā bija mazs un nīderlandieši to izmantoja. Atkal precīzi izšāvuši no distances, piecas minūtes pirms pamatlaika beigām viņi saasināja spēli, pietuvojoties divu punktu attālumā 67:65. Nākamos viesu uzbrukumus izdevās noslāpēt, bet Kuksiks nezaudēja asumu perimetrā, iemetot līdz sesto tālmetienu. Labi individuālajā uzbrukumā nospēlēja un pats savu metienu pielaboja Kaspars Bērziņš, bet divās nākamajās epizodēs viesus no distances sodīja Artūrs Bērziņš un Jānis Strēlnieks. Kad tālmetienu krusu papildināja Kaspars Bērziņš, mājinieku pārsvars sasniedza divpadsmit punktus 82:70. Viesi turpināja vākt tehniskās piezīmes un pēdējā minūtē Latvija turpināja palielināt atrāvienu.

Svarīgākais