LBL finālsērija: BK "Ventspils" gatava pārsteigt un uzvarēt

Šodien plkst. 17:00 Rīgā startēs Latvijas Basketbola līgas finālsērija, kurā jau otro sezonu pēc kārtas cīnīsies BK ″Ventspils″ un VEF komandas. Ekspertu favorīti ir rīdzinieki, tomēr ventspilnieki ir apņēmības pilni pārsteigt un uzvarēt.

Šosezon abas komandas tikušās vien divas reizes, un šī mikromača rezultāts ir neizšķirts – 1:1. Vai tas nozīmē, ka tik līdzīga cīņa risināsies arī finālā? Liela daļa basketbola ekspertu atzīst, ka VEF komanda šosezon ir vēl lielāks favorīts nekā pērn, kad zelta medaļu liktenis izšķīrās septītajā spēlē. Ventspilniekus gan šāda pravietojumi nemulsina – spēlētāji atzīst, ka lieka stresa komandā nav, visi centīgi gatavojas sezonas svarīgākajiem mačiem un apzinās, ka būs smagi.

Eksbasketbolists Renārs Zeltiņš spriež (savulaik pabijis Ventspils sistēmā, bet tagad rūpējas par VEF spēļu reportāžu atraktivitāti), ka nozīmīgs faktors būs ventspilnieku leģionāru gatavība. ″Ventiņiem ir labāki, kvalitatīvāki leģionāri, ļoti svarīgi, vai treneriem izdosies viņus motivēt cīņai, lai kopā ar latviešu basketbolistiem komanda varētu iet pretī mērķi ar 100% atdevi.″

Interesanti, ka arī BK ″Ventspils″ prezidents Aivars Lembergs, taujāts par iespējamo fināla iznākumu, uzsver tieši noskaņošanās un atdeves nozīmīgumu: ″Domāju, ka sastāvs ir pat spēcīgāks, nekā pērn, taču komandas spēle ne vienmēr ir apmierinoša. Pusfinālā labi varēja redzēt, ka komanda nespēlē ar pilnu atdevi."

Atšķirībā no pagājušās sezonas, šajā finālā sava laukuma priekšrocības ir VEF komandai, taču pagaidām grūti novērtēt, cik svarīgs varētu būt šis moments. Lai gan rīdzinieki Arēnā Rīga šosezon spēlējuši biežāk nekā ″Ventspils″, taču gluži par mājas zāli to āri diez vai var nosaukt, jo LBL čempionātā mājas spēles aizvadīja dažādās Latvijas vietās. Ventspilnieki vefiņu apspēlēja Saldū, bet mājās piedzīvoja zaudējumu, turklāt pusfinālā iespaidīgākos panākumus izcīnīja Liepājā. Liepājnieku galvenais treneris Agris Galvanovskis to nosauca par gados jaunas komandas iezīmi, un laikam jau viņam jāpiekrīt.

VEF komandai izdevies saglabāt pagājušās sezonas kodolu, klāt liekot pieredzējušus garā gala vīru no Lietuvas, kamēr BK ″Ventspils″ mainījušies gan līderi, gan treneru kolektīvs. Pieredze neapšaubāmi ir rīdzinieku pusē, bet ventspilniekiem atliks vien likt priekšā jaunības neprognozējamību un azartu. Protams, ar emocijām vien sēriju neuzvarēt, bet nav pamata uzskatīt, ka ventiņi nav arī kaluši taktiku, ko likt pretī rīdziniekiem. Protams, tāpat kā VEF nedomā ″izbraukt″ tikai uz pieredzi.

Saprotams, maču neuzvarēs viens spēlētājs, tomēr katrā komanda ir ne vien labi zināmie līderi, bet arī vēl pa kādam basketbolistam, kura sniegums varētu ietekmēt sērijas gaitu. Piemēram, VEF tas varētu būt amerikāņu saspēles vadītājs Moriss Beilijs. ″Savainojuma dēļ palīdzēt nevarēs Bertāns, tāpēc ļoti svarīgi būs, kā nospēlēs Beilijs. Domāju, ka Miledžš visu sēriju nenospēlēs vienādā līmenī, bet, ja nevilks arī Beilijs, uz kādu laiku saspēli varētu likt vadīt arī Janičenokam,″ prāto Zeltiņš. Ventspils rindās viņš piesauc Ronaldu Zaķi - ″Ronaldam būs jāspēlē lieliski uzbrukumā un jānotur rīdzinieku torņi.″

Pagājušajā gadā sērija sākās ar mājinieku – BK Ventspils spēlētāju – zaudējumu, tās turpinājumā kurzemnieki bija vadībā arī ar 3:2, tomēr septītajā mačā triumfēja VEF.