VEF svin grūtu uzvaru Tallinā

Grūtu uzvaru VTB līgas spēlē šovakar Tallinā svinēja „VEF Rīga” basketbolisti, tikai otrajā spēles puslaikā nodrošinot uzvaru pār Igaunijas čempionvienību Tallinas „Kalev/Cramo” – 78:71. Uzvarētāju rindās Kortnijs Simss guva 20 punktus, Sandis Valters pievienoja 17.

Pirms dažām dienām VEF guva vēsturisku panākumu, iekļūstot pirmo reizi ULEB Eiropas kausa izcīņas otrajā kārtā jeb 16 labāko komandu skaitā, šovakar pretinieks nosacīti ne tik spēcīgs – Igaunijas čempioni „Kalev/Cramo” ar Armandu Šķēli sastāvā.

VEF maču sāka ar Dairi Bertānu, Kristapu Janičenoku, Kertisu Milidžu, Antanu Kavaļausku un Kortniju Simsu, kamēr „Kalev/Cramo” sākumsastāvā nebija Armanda Šķēles. Maču rīdzinieki iesāka ļoti veiksmīgi un jau tā trešajā minūtē panāca astoņu punktu pārsvaru (12:4), liekot mājinieku galvenajam trenerim Aivaram Kūsmā pieprasīt minūtes pārtraukumu. Pēc pauzes laukumā devās arī Armands Šķēle un uzreiz aktīvi iesaistījās spēlē, gūstot sešus punktus. Igaunijas klubs pietuvojās līdz mīnus trīs (14:17), taču divi precīzi Janičenoka soda metieni bija precīzi un VEF atkal nedaudz drošāks pārsvars. Lai gan ceturtdaļas turpinājumā rīdzinieki droši kontrolēja cīņas gaitu, arī „Cramo” komanda turējās līdzās. Pēc ļoti rezultatīvas pirmās ceturtdaļas VEF divu punktu pārsvars – 28:26.

Otro spēles daļu veiksmīgi sāka Simss, gūstot sešus punktus pēc kāras un panākot plus astoņi – 34:26. Līdz ceturtdaļas vidum gan mājinieki, pateicoties Arbeta un Dorbeka precizitātei, prata pietuvoties, bet pēc Rīsa precīza metiena Tallinas komanda jau panāca līdzsvaru – 36:36. Pēc laukuma saimnieku (Dorbeks precīzs no tālās distances) kārtējā precīzā metiena „Kalev/Cramo” uz brīdi izvirzījās vadībā (39:38), taču pēc brīža no tālās distances precīzi šāva arī Bertāns, pēdējās puslaika sekundēs precīzs arī Janičenoks un pēc pirmā puslaika rīdziniekiem plus četri – 43:39.

Otrā puslaika rezultātu atklāja mājinieki un tā trešajā minūtē atkal pietuvojās līdz minimumam (42:43). Rīdzinieki pirmos punktu trešajā ceturtdaļā guva vien tas ceturtajā minūtē, kad precīzs no tālās distances bija Kaspars Bērziņš. Ja pirmajā puslaikā mājinieki bija vadībā, aptuveni, 30 sekundes no spēles, tad trešās ceturtdaļas vidū pārņēmuši vadību, bija vadībā līdz pat pēdējai tās minūtei, kad trāpīja Sandis Valters, panākot līdzsvaru – 54:54. Trešā ceturtdaļa gan zaudēta – 11:15.

Noslēdzošā spēles ceturtdaļa aizritēja nervozā cīņā, taču pateicoties Valtera veiksmīgajai spēlei Vefiņš tomēr prata nosvērt svara kausus par labu sev un svinēja uzvaru ar rezultātu 78:71.

Uzvarētāju rindās Kortnijs Simss guva 20 punktus, Sandis Valters pievienoja 17. Armands Šķēle Tallinas komandas rindās laukumā pavadīja nepilnas 23 minūtes un guva astoņus punktus. Šī bija VEF komandas ceturtā uzvara septiņās VTB līgas spēlēs.