"VEF Rīga" sīvā kaujā zaudē amerikāņu tatāriem

© sportacentrs.com

Basketbola klubs "VEF Rīga" (bilance 1-2) svētdien, 30. oktobrī, VTB Vienotās līgas A grupas mājas spēlē Rīgas arēnā ar rezultātu 85:99 (24:25, 16:23, 24:19, 21:32) zaudēja Tatarstānas lielpilsētas Kazaņas klubam "Unics" (3-1). Pirmdien, 7. novembrī, Rīgā viesosies Lietuvas klubs "Žalgiris".

Viesi Rīgā ieradās jau piektdien, dienu iepriekš Stambulā izcīnījuši pirmo uzvaru Eirolīgā, ar 68:64 apspēlējot kvalifikācijas turnīra uzvarētājus “Galatasaray”. Panākums kazaņiešiem ļāva spēlei ar VEF gatavoties mierīgā un brīvā gaisotnē. Savukārt rīdziniekiem iepriekšējā spēle bija pirmdien Madonā un sagatavoties bija iespējams pamatīgi.

Sākumsastāvi

VEF Rīga: Millage, Janičenoks, Jahovičs, Bērziņš, Sims

Unics: Samoiļenko, Domercant, McCarty, Wilkinson, Jawai

Divu vietējo spēlētāju sūtīšana starta piecniekā nozīmēja, ka “Unics” laukumā devās saspēles vadītājs Pjotrs Samoiļenko, amerikānis ar Krievijas pasi Kellijs Makārtijs un vēl trīs leģionāri. Vefiešiem trešā numura pozīcijā laukumā devās Jahovičs, aizsargu pāri veidojot Miledžam un Janičenokam.

Bosnijas izlases līderis Domerkants uzdeva toni, atklājot rezultātu. Cits aiz cita viņam pieslēdzās Vilkinsons, Šakilam O`Nīlam līdzīgais austrāliešu-amerikāņu centrs Nātans Džovajs un sīkstais Samoiļenko, metot iekšā vienu pustālo metienu pēc otra. VEF rindās amerikāņu tatāriem spēja atbildēt vien Kortnijs Simss, kurš pirmajā ceturtdaļā sameta 5 no 5 metieniem. Kad trūkumus aizsardzībā ar pieklājīgu sniegumu uzbrukumā kompensēja Kaspars Bērziņš un laukumā uznāca Dāvis Bertāns, vefieši neatlaidīgi sāka sekot sāncenšiem. Tikai pateicoties 80% precizitātei tālmetienos (spēka uzbrucējs Vilkinsons 3/4, Samoiļenkom 1/1), “Unics” pirmo ceturtdaļu noslēdza savā labā 24:25.

Otrajā ceturtdaļā “Unics” parādīja sastāva dziļumu, VEF aizsardzību uzlaužot tādiem meistariem kā Baltkrievijas labākajam basketbolistam, spēka uzbrucējam Vladimiram Veremejenko un Terelam Laidejam. Nesnauda arī Džovajs, Makārtijs un Domerkants, bet desmitminūtes sākumā priekšā bija arī vefieši. Kapteinis Janičenoks divas reizes sekmīgi piespēlēja partneriem, Sandim Valteram atzīmējoties ar tālmetienu, bet Simss trieca bumbu grozā no augšas. Pievienojot Daira Bertāna neatlaidību caurgājienos, četrpadsmitajā minūtē Ramūna Butauta vīri bija priekšā ar 35:33. Ofensīvu izjauca tehniskā piezīme, kuru tiesneši piešķīra Sandim Valteram. “Unics” pārņēma vadību un līdz puslaika beigām to vairs neatdeva 40:48.

Pēc pārtraukuma spēli veiksmīgāk atsāka viesi. Džovajam uzbrukumā izgrūstot Simsu, “Unics” pārsvars sasniedza duci punktu 40:52. VEF nepadevās un rīdzinieku neatlaidība tika atalgota. Par spīti Ukrainas, Somijas un Polijas soģu piešķirtajai tehniskajai piezīmei pret Dairi Bertānu, vefieši astoņu minūšu nogriezni uzvarēja ar 24:15, ceturtdaļas beigās vienā brīdī samazinot starpību līdz minimumam 62:63. Piemēru rādīja Janičenoks, piecus punktus pēc kārtas guva Miledžs, vairākas labas epizodes uzbrukumu noslēgumos izdevās Kavaļauskam, neapturams bija Simss. “Unics” ceturtdaļas beigās nosargāja vadību, pateicoties Laidejam, Makartijam un Veremejenko, taču spēle ne tuvu nebija galā.

Ceturtajā ceturtdaļā Kazaņas klubs bēga, rīdzinieki ķēra. Kad Džovajs atstāja laukumu ar piecām piezīmēm un Simss pietuvināja vefiešus viena punkta attālumā 68:69, viesi atbildēja ar pieciem pēc kārtas. Tas nekas. Janičenoks kārtējā reidā nopelnīja 2+1, bet nākamajā uzbrukumā vērtīgākos trīs punktus divu mēnešu laikā guva Markī Perijs 74:74! “Unics” atbilde bija vēl iespaidīgāka. Četri rezultatīvi uzbrukumi, kurus vainagoja Domerkanta tālmetiens, pēc tam Laideja soda metiens un Veremejenko metiens lēcienā deva 0:12 izrāvienu kazaņiešiem. Domerkants un Laidejs vēl pāris reižu uzlauza mājinieku aizsardzību, izšķirot cīņas iznākumu "Unics" labā. 104 sekundes pirms cīņas beigām pie tehniskās piezīmes tika arī Pjotrs Samoiļenko, taču tobrīd viesiem bija jau plus četrpadsmit 78:92. Pēdējā minūtē laukumu ar piecām piezīmēm atstāja Sandis Valters.

VTB Vienotā līga 2012, A grupa, 30. oktobris, Rīga

VEF Rīga - Unics 85:99

VEF Rīga: Sims 24 (2p 10/14, 1p 4/4; 11ab, 3rp), Janičenoks 15 (2p 3/5, 3p 1/5, 1p 6/7; 5rp), Bertāns 15 (2p 4/8, 3p 0/3, 1p 7/8; 3ab, 4rp), Kaspars Bērziņš 11 (2p 3/7, 3p 1/3, 1p 2/2; 4ab), Kavaļausks 8 (3rp), Millage 5 (2p 1/5, 3p 1/1), Valters 3 (5pp), Perry 3, Jahovičs 1 (3rp), Cain; Kaufmanis, J. Bērziņš