Berlīnes "albatrosi" nosūta VEF uz Eiropas kausu

Basketbola klubs "VEF Rīga" ceturtdien, 29. septembrī, ULEB Eirolīgas kvalifikācijas pirmās kārtas spēlē Šarleruā ar rezultātu 60:82 zaudēja Vācijas klubam "Alba Berlin", izstājās no cīņas par pamatturnīru un sezonas turpinājumā spēlēs ULEB Eiropas kausa izcīņā.

Sākumsastāvi

VEF Rīga: Perry, S. Valters, Janičenoks, Cain, Kavaļausks

Alba: Wood, Weaver, Staiger, Allen, Francis

Par spēles nozīmi liecināja fakts, ka tās tiesāšanu uzņēmās Itālijas tiesnesis Luidži Lamonika, kurš pirms vienpadsmit dienām veica tādas pašas funkcijas EuroBasket finālā Kauņā. Itālietis nekavējās ieviest savu kārtību “Spiroudome”, par katru mazāko kontaktu sodot spēlētājus. Līdz pirmās ceturtdaļas beigām viņš fiksēja 10 vefiešu pārkāpumus un “Alba” basketbolisti ieguva tiesības izpildīt divpadsmit soda metienus. Pēc pieticīga sākuma VEF rindās pirmās veiksmīgās epizodes izdevās Keinam un Bērziņam. Amerikānis labi pacīnījās uzbrukumā un divos punktos pārvērta Janičenoka piespēli, bet Ogres basketbola skolas audzēknis minūtes laikā realizēja divus tālmetienus.

Pārvarot pirmo minūšu drudzi, cīņā zem groziem savu pārākumu rādīja “Alba” vīri, ceturtdaļas beigās no neizšķirta pozīcijām, veicot 4:14 izrāvienu. Ramūns Butauts pieprasīja minūtes pārtraukumu un tas palīdzēja. Bertāns un Miledžs izmantoja savu eksplozivitāti, ātri izlauzās cauri pretinieku aizsardzībai un pēc berlīniešu pārkāpumiem katrs guva divus punktus ar sodu. Pēc pirmās desmitminūtes 20:25.

Kavaļauska reidam sekoja vairāku minūšu klusums, bet lēnākā spēlē uzlauzt pretinieku aizsardzību īsti neizdevās. Tikmēr Vuds turpināja graizīt rīdzinieku aizsardzību, Allens bija jaudīgākais ierocis groza tuvumā, bet Štaigers labi meta no distances. Ceturtdaļas vidū Berlīnes pārsvars sasniedza divpadsmit punktu robežu, kuru Gordona Herberta vīriem izdevās noturēt līdz puslaika pārtraukumam 32:44. Rīdzinieki grozus no spēles guva tikai pāris reižu, piemēram, Valters realizēja tālmetienu, bet pirmās ceturtdaļas metējam Bērziņam bija jau četras piezīmes.

Turpmākajās epizodēs iniciatīvu uzņēmās VEF kapteinis Kristaps Janičenoks, gūstot četrus punktus pēc kārtas, taču pretinieka aizsargi un uzbrucēji bija vēl rezultatīvāki. Atkal no distances iemeta Štaigers, rīdzinieku aizsardzību apspēlēja Vīvers un Vuds, panākot jau plus sešpadsmit savai komandai 36:52. Janičenokam tika fiksēta nesportiskā piezīme, bet trešo grozu no spēles otrajā puslaikā izdevās gūt tikai 27. minūtē, kad tālmetienu iemeta Valters. Brīdi vēlāk, pie rezultāta 39:55 , laukumā pirmo reizi devās Kortnijs Simss, tomēr punktus vairāk turpināja gūt pretinieki. Pirms noslēdzošās desmitminūtes jau 45:65 “Alba” labā.

Soda laukuma aizstāvībai VEF pārgāja uz zonas aizsardzību un samazināja starpību līdz sešpadsmit punktiem 51:67. Vuda tālmetiens lauza blokādi un septiņas minūtes pirms pamatlaika beigām atkal mīnus deviņpadsmit. Atlikušajā laikā starpību samazināt neizdevās un ar to pašu pirmais mēģinājums sasniegt Eirolīgu bija beidzies.

”Turkish Airlines” ULEB Euroleague kvalifikācija, B grupa, 29. septembris, Šarleruā

VEF Rīga – Alba Berlin 60:82 (20:25, 12:19, 13:21, 15:17)

VEF: Kristaps Janičenoks 12 (2p 3/9, 3p 1/4, 1p 3/4), Sandis Valters 10, Kaspars Bērziņš 10, Kērtiss Miledžs 7, Dairis Bertāns 5, Marks Perijs 4, Antans Kavaļausks 4, Tailers Keins 4, Kortnijs Simss 3, Gatis Jahovičs 1; Jānis Kaufmanis, Jānis Bērziņš

Alba: Štaigers 15, Vuds 13, Allens 11, Simonovičs 11, Vīvers 11, Šafarciks 7, Idbihi 6, Teilors 6, Frensiss 2

Statistika. VEF 60, Alba 82

Metieni no spēles: 20/63 vs 29/56

2p: 15/44 vs 22/39

3p: 5/19 vs 7/17

1p: 15/20 vs 17/26

AB: 30 (12/18) vs 39 (9/30)

RP: 7 vs 16

Kļ.: 12 vs 12

PB: 4 vs 6

Starta piecnieks: 34 vs 52

Rezerves: 26 vs 30

Eiropas kausa pamatturnīrā spēlēs 14 no 16 Eirolīgas kvalifikācijas turnīra dalībniecēm, bet 10 citas regulārās sezonas vienības jau ir zināmas. To vidū ir Riharda Kuksika pārstāvētā “Valencia Basket”, Lietuvas trešais spēcīgākais klubs Prienu “Rūdupis”, Dirka Bauermana trenētā vienība “FC Bayern Munich”, “Aris BSA 2003” (Grieķija), “Fraport Skyliners” (Vācija), “Gasterra Flames” (Nīderlandes), “Benetton Basket” (Itālija), “Hapoel Migdal Jerusalem” (Izraēla), “KRKA Novo Mesto” (Slovēnija) un PBC “Lokomotiv-Kuban” (Krievija). Vēl astoņas komandas pievienosies no Eiropas kausa kvalifikācijas kārtas.