Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Krievija Eiropas basketbola čempionātā izcīna bronzu

Maķedonijas vīriešu basketbola valstsvienība svētdien, 18. septembrī, Eiropas čempionāta spēlē par trešo vietu "Žalgirio Arena" Kauņā ar rezultātu 68:72 zaudēja Krievijai, kura izcīnīja otro medaļu četru gadu laikā. Septiņas sekundes pirms beigām Maķedonija neizmantoja iespēju izlīdzināt rezultātu.

Krievijas basketbolisti sāka ar labāku uzbrukumu realizāciju. Moņa un Kiriļenko iemeta no tālienes, Mozgovs noslēdza triecienus groza tuvumā un astoņu minūšu laikā Deivida Blata vīri izvirzījās vadībā ar 6:13. Maķedonieši aizmeta garām pirmos sešus tālmetienus (Čekovskis, Antičs), bet groza apakšā iestrēga Krievijas aizsardzības slazdos. Reakcija bija agresīvāka spēle. Makkalebs un Antičs sameta sodus, Iļjevskis realizēja pirmo tālmetienu, samazinot starpību līdz diviem punktiem 13:15.

Tribīnēs vairākkārtējs skaitliskais pārsvars bija Maķedonijas faniem. Dzelteni sarkano skaits, salīdzinot ar trešdienu, ir tikai audzis. Viņi ieņēma divus sektorus tiešā laukuma tuvumā, kamēr Krievijas fanu pulks savējiem līdzi juta trešajā līmenī.

Mozgovs turpināja piešaut maķedoniešu grozu, kopā ar kolēģiem izcīnot daudz bumbu uzbrukumā. Moņa iemeta otro un trešo tālmetienu, saglabājot vadību 2007. gada Eiropas čempioniem. Maķedonieši turējās līdzi, pateicoties Makkalebam, kurš bija savācis tieši pusi no komandas 30 punktiem.

Otrā puslaika sākumā Krievijas rezervisti bija guvuši 19 punktus, Maķedonijai tikai 3. Groza tuvumā kalniešiem izdevās izlauzties tikai ar pūlēm, toties soda metienus viņi izpildīja nevainojami 14 no 14. Spēlē viņus noturēja arī Makkaleba un Antiča tālmetieni – 25. minūtē 38:45. Uzbrūkot ar fantastisku neatlaidību, izcīnot vairākas bumbas uzbrukumā, trešās ceturtdaļas izskaņā čempionāta lielākā pārsteiguma autori pietuvojās divu punktu attālumā 48:50. Divpadsmit sekunžu pirms pauzes Mirakovskis panāca neizšķirtu 50:50!

Noslēdzošajā desmitminūtē maķedonieši izvirzījās vadībā 55:52. Krievija atspēlējās ar diviem Kiriļenko tālmetieniem 57:58. Spriedze nemazinājās un 37. minūtē Iļjevskis atjaunoja līdzsvaru 60:60. Lai kā centās Krievija, visi mēģinājumi iegūt un noturēt vadību tika likvidēti. Četrdesmit astoņas sekundes pirms pamatlaika beigām Samardžiskis izlīdzināja rezultātu 68:68.

Krievija ilgi izspēlēja savu uzbrukumu, kamēr pie metiena tika Bikovs, kurš bija precīzs 68:70. Atbildes uzbrukumā Iļjevskis iespēlēja bumbu Damiram Stojanovskim, taču brīvs metiens no groza apakšas nebija precīzs. Maķedonieši pārkāpa noteikumus, Šveds iemeta abus soda metienus un spēle bija galā.

Deivids Blats otro reizi ir aizvedis Krieviju līdz Eiropas medaļām. Pirms četriem gadiem Madridē krievi finālā uzvarēja Spāniju, bet šodien kolekcijai pievienoja bronzu. Gan Krievija, gan Maķedonija nākamgad spēlēs Olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā, 12 komandu konkurencē cenšoties izcīnīt vienu no trīs ceļazīmēm uz Londonu.