Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Latvija uzvar puslaiku, tomēr beigās zaudē Francijai

© Scanpix

Latvijas izlase trešdien Šauļos (Lietuvā) Eiropas čempionāta (EČ) pirmajā spēlē nodemonstrēja cīņassparu un sīvi pretojās krietni titulētākajiem un pieredzējušākajiem Francijas basketbolistiem, taču spēles beigās nespēja izturēt pretinieku spiedienu un turnīru sāka ar zaudējumu - 78:89.

Neapturams Latvijas izlasē bija tās kapteinis Jānis Blūms, kurš guva 32 punktus, realizējot sešus no deviņiem tālmetieniem, un izdarot sešas rezultatīvas piespēles. Rolands Freimanis guva 11, bet Dairis Bertāns, kuram šī bija debija Latvijas izlasē oficiālās spēlēs, pretinieku grozā sameta deviņus punktus.

Francijas izlasē rezultatīvākais bija saspēles vadītājs un Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) zvaigzne Tonijs Pārkers, kurš guva 31 punktu, bet septiņas reizes ar piespēli palīdzēja izcelties partneriem.

Lai gan Francija spēles sākumā izvirzījās vadībā ar 4:0, Latvijas basketbolisti uzsvaru liekot uz tālmetieniem un tos pa divām reizēm realizējot Blūmam un Rihardam Kuksikam, pārņēma iniciatīvu un ieguva pārsvaru 14:10. Arī ceturtdaļas izskaņu labāk nospēlēja Ainara Bagatska trenētā izlase, pēc Daira Bertāna trejača iegūstot jau septiņu punktu pārsvaru 25:18.

Cīņas gaitu Francijas izlase centās lauzt otrajā ceturtdaļā, kuras sākumā pēc Latvijas kārtējā tālmetiena, šoreiz Rolanda Freimaņa izpildījumā, Latvija ieguva 28:20 vadību, taču pēc tam sāncenšiem ļāva gūt 13 punktus pēc kārtas, jo īpaši nespējot apturēt Pārkeru. Tomēr puslaika izskaņā iniciatīvu savās rokās atkal pārņēma Blūms, kurš iemeta savu kārtējo tālmetienu un guva vēl divus punktus, panākot 33:33, bet neilgi pirms puslaika beigām viņš ar tālmetienu panāca 41:35 Latvijas labā.

Taču arī šoreiz pārsvaru nosargāt neizdevās, un pēc pārtraukuma Francijas izlase pārņēma vadību, tomēr pamatīgām atrauties viņiem neļāva Dairis Bertāns, kurš īsā laikā savāca septiņus punktus un efektīvi nospēlēja aizsardzībā. Pirms pēdējām desmit minūtēm Francija atradās vadībā ar 63:59, un tikai spēles pēdējās minūtēs, kad Latvijai vairs tik labi nesekmējās uzbrukumu noslēgumā, viņu pārsvars pārsniedza desmit punktus.

Jau ziņots, ka B grupas pirmajā spēlē Serbija ar 80:68 uzvarēja Itāliju.

Ceturtdien Latvijas basketbolisti plkst. 15.15 spēlēs pret Serbiju, piektdien tiksies ar Itāliju, svētdien ar Izraēlu, bet pirmo grupu turnīru noslēgs pret Vāciju. Trīs labākās grupas komandas iekļūs otrajā kārtā, kur notiks cīņa par tikšanu ceturtdaļfinālā.

EČ spēle basketbolā:

*Francija - Latvija 89:78 (18:25, 22:16, 23:18, 26:19)

Francija: Pārkers 31+7 RP, Diavs 14+5 AB, Gelabale 11, Batums 10, Noā 10+7 AB, Čikambū 4, De Kolo 4, Pjetruss 3, Traore 2

Latvija: Blūms 32+6 AB, Freimanis 11, Dāvis Bertāns 9, Meiers 8, Kuksiks 6, Strēlnieks 6, Dairis Bertāns 3, Bērziņš 3