Latvijas izlase zaudē Krievijai un turpinās cīņu par 5. vietu

Šodien Eiropas basketbola čempionāta pirmajā ceturtdaļfinālā Latvijas dāmu izlase ar 72:83 zaudēja Krievijas valstsvienībai. Tas nozīmē, ka mūsu basketbolistes Polijā turpinās cīņu par 5. vietu.

Latvijas un Krievijas izlases izslēgšanas spēlēs Eiropas čempionātos tikās 3. reizi pēc kārtas. 2007. gadā, Latvijas izlasei gūstot līdz šim labāko panākumu (4. vieta), pusfinālā tika zaudēts (krievietes toreiz kļuva par čempionēm), un tas pats atkārtojās 2009. gadā 1/4 finālā, kad Rīgā mūsējās zaudēja īstā drāmā papildlaikā. Šīs dienas 1/4 finālā Lodzā latvietes ļoti vēlējās revanšēties. Starta pieciniekā mūsējām iznāca Elīna Babkina, Gunta Baško, Kristīne Kārkliņa, Ieva Kubliņa un Zane Tamane.

Pēc vienas spēlētas minūtes bija 0:4, taču mūsējo klusumu pārtrauca Tamane. Pie 2:7 Zane vēlreiz iemeta, taču aizsardzībā mūsējās ar krievietēm netika galā (4:11). Kubliņa nerealizēja trīs uzbrukumus pēc kārtas, taču vismaz Tamane trešo reizi bija precīza un 6:11. Krievietes realizēja divus tālmetienus un jau nepatīkams 8:17. Pēc minūtes pārtraukuma Babkina ar diviem caurgājieniem un Kārkliņa ar vienu pievilka līdz 14:17. Tamane un Babkina terorizēja krieviešu aizsardzību, taču to pašu ar mūsējām darīja pretinieces un pēc 1. ceturtdaļas 18:23.

Diemžēl Krievija neticami precīzi meta trīspunktniekus (5/5 tobrīd), rezultāts kļuva 20:31. Veiksmīgi Babkinu nomainīja Sabīne Niedola, iemetot ar sodu (23:31). Babkina pēc muļķīgas kļūdas labojās ar precīzu tālmetienu un 30:37. Krievija krāja punktus ļoti viegli, aizsardzības mūsējām praktiski nebija un 30:45. Pēc latviešu uzplaiksnījuma Krievija nežēlīgi realizēja sesto no sešiem tālmetieniem un līdz lielajam pārtraukumam zem mīnus 10 netikām - 37:48.

2. puslaiku Latvija sāka ar 5:0 izrāvienu (Kārkliņas un Kubliņas tāli metieni), padarot situāciju cerīgāku - 42:48. Pēc minūtes pārtraukuma krievietes ātri atbildēja ar savu 5:0, atjaunojoties 11 punktu pārsvaram mūsu pretiniecēm. Babkina un Daņiločkina apmainījās ar trīnīšiem - 47:59. Liene Jansone īsā laikā arī trāpīja divus tālos un 55:63. Latvijas treneri paņēma minūti pie 55:65, bet rezultāts 3. ceturtdaļā vairs nemainījās - mīnus 10.

Pēdējo mača nogriezni komandas iesāka ar abpusēji precīziem uzbrukumiem, rezultātam pieaugot lielos tempos - 59:70. Mūsējo problēma šajā spēlē bija zaudētās bumbas pie sava groza, taču Kārkliņa saglabāja intrigu cīņā - 61:70. Kuzina gan atkal iemeta divus brīvus pustālos un kritisks 74:61 Krievijas labā. Baško šajā spēlē nesekmējās, taču beigu daļā savu punktu krājumu viņa atklāja uzreiz ar 2+1, rezultātam kļūstot 66:76. Pēc brīža Baško padevās vēl viens grūts metiens, šoreiz gan izpalika precīzs soda metiens - 68:76. Turpinājums nesekoja, un Krievija diezgan droši novadīja spēli līdz uzvarai - 72:83.

Latvijas komandai turnīrs gan nav beidzies, jo vēl jācīnās par 5. vietu. Lai to iegūtu, mūsējām jāuzvar divas spēles - pirmā būs pret Čehijas un Horvātijas mača zaudētāju. Atgādinām, ka 5. vietas ieguvēja kā pēdējā iekļūs kvalifikācijas turnīrā, kurā tiks dalītas ceļazīmes uz Londonas olimpiskajām spēlēm.

Svarīgākais