VEF būs iespēja iekļūt Eirolīgā, Ventspilij - Eirokausā

Basketbola klubam "VEF Rīga" kā šīs sezonas Latvijas Basketbola līgas (LBL) čempioniem nākamsezon būs iespēja iekļūt Eirolīgā, esot kādā no kvalifikācijas raunda kārtām. LBL vicečempioniem "Ventspils" klubam būs iespēja iekļūt līmeni zemāk ULEB Eirokausā, vēstīts turnīru oficiālajās mājaslapās.

Piektdien noskaidrojās LBL šī gada čempions un aizraujošā finālā pēc septiņām spēlēm pārāki bija "VEF Rīga" basketbolisti, kas pieveica "Ventspils" komandu. Līdz ar šo uzvaru Rīgas klubam nākamsezon paredzēta vieta kādā no Eirolīgas kvalifikācijas raunda kārtām. Savukārt ventspilniekiem nākamajā sezonā tiks dota iespēja iekļūt otrajā spēcīgākajā kontinenta turnīrā ULEB Eirokausā, esot kvalifikācijas kārtā.

ULEB savos plānos paredzējusi šīs vietas Latvijas klubiem, bet to saņemšanai nepieciešams vien spēt nodrošināt un apmierināt rīkošanos minimālos nosacījumus. Oficiāls apstiprinājums gaidāms jūnija beigās, kā tas ierasts ULEB rīkotajos turnīros. Domājams, ka lielas problēmas tas VEF un Ventspilij nesagādās, tāpēc Eirokausos nākamsezon, visticamāk, Latviju pārstāvēs šie divi klubi.

Pirmo reizi kādam Latvijas klubam iespēja iekļūt Eirolīgā tika dota 2009. gadā, kad "Ventspils" kā toreizējie LBL čempioni spēkojās ar Itālijas klubu Trevīzo "Benetton". Pirmajā spēlē tika gūta uzvara, bet atbildes mačā piedzīvota neveiksme un izstāšanās notika Eirolīgas kvalifikācijas raunda pirmajā kārtā. Savukārt gadu vēlāk iespēju iekļūt Eirolīgā neizmantoja "Barons", gandrīz pēdējā brīdī paziņojot par atteikšanos. Šo vietu pārņemt piedāvāja VEF klubam, bet ar krietni neizdevīgākiem nosacījumiem, tāpēc tika nolemts atteikties.

2009. gadā divas vietas Eirolīgā kvalifikācijas raundā izspēlēja astoņas komandas, aizvadot divas kārtas, bet gadu vēlāk iespēja tika dota vairāk komandām un notika trīs kārtas.