Latvijas basketbola izlasei iespēja kvalificēties pirmajām olimpiskajām spēlēm kopš 1936.gada

© Kaspars Krafts/F64

Desmit tūkstošu skatītāju atbalsts klātienē ik vakaru, karstas sirdis un sens sapnis kā vaduguns - Latvijas vīriešu basketbola izlase jau svētdienas vakarā Rīgā var kvalificēties Parīzes olimpiskajām spēlēm un atgriezties pasaules lielākajā sporta forumā pēc 88 gadu pārtraukuma. Lai to paveiktu, nepieciešamas četras uzvaras olimpiskajā atlases turnīrā pašu mājās pār Gruziju, Filipīnām, Melnkalni un Brazīliju. No sešām Rīgas grupā spēlējošajām komandām uz Franciju brauks tikai viena izlase.

Lai arī bez Kristapa Porziņģa sastāvā, Latvijas valstsvienība ir galvenā favorīte vienīgās ceļazīmes iegūšanā, uzskata 1982.gada pasaules čempions basketbolā, Latvijas basketbola leģenda Valdis Valters, kurš īsi pirms turnīra ievadmača dalījās pārdomās ar nra.lv lasītājiem.

Bez tiesībām kļūdīties

“Latvijas izlases situācija uzreiz pēc izcilās dalības pasaules kausa izcīņā pērn, kur komanda izcīnīja augsto piekto vietu un arī olimpiskās kvalifikācijas turnīra ceļazīmi, bija labāka nekā tagad - pagājušā gada oktobrī bija cerības, ka valstsvienībā varētu spēlēt Kristaps Porziņģis un pasaules kausa varonis Andrejs Gražulis. Savainojumu dēļ neviens no viņiem spēlēt nevarēs. Tas ir liels zaudējums. Tomēr arī bez viņiem sastāvā Latvijai ir labas iespējas iegūt ceļazīmi uz Parīzi. Ja tas notiks, tas būs fantastisks notikums Latvijas sportā. Iepriekšējo reizi tas notika 1936.gadā, kad olimpiskās spēles risinājās Berlīnē, bet dzīvs bija Ādolfs Hitlers un nebija vēl sācies otrais pasaules karš. Tik liels ir vēsturiskais nogrieznis.”
2008.gadā olimpiskajām spēlēm klasiskajā basketbolā kvalificējās Latvijas sieviešu basketbola izlase, vīriešu izlases gaidīšanas laiks, lai ieraudzītu olimpiskās spēles ir gandrīz gadsimtu ilgs. Rīgā ieradušās sešas izlases, kas sadalītas divās apakšgrupās pa trim komanadām katrā. Latvija otrdien plkst.19.00 “Arēnā Rīga” spēlēs pret Gruziju, bet nākamajā vakarā pret Filipīnu valstsvienību. Lai turpinātu cīņu par kvalificēšanos olimpiskajām spēlēm, apakšgrupā jāiekļūst vismaz labāko divu komandu starpā, trešās vietas ieguvējiem grupā sapnis būs noslēdzies. Pēc divām spēlēm divu dienu laikā Latvijas izlasei, visticamāk, pusfinālā būs jātiekas pret vienu no divām otras apakšgrupas komandām - Melnkalni vai Dienvidamerikas kontinenta pārstāvi no Brazīlijas. Pusfināls notiks sestdien, bet fināls Latvijas galvaspilsētā svētdien. Turnīra formāts ir skarbs - teorētiski var atļauties zaudēt vienu spēli apakšgrupā, bet vēlams uzvarēt visos mačos. Neveiksme kvalifikācijas turnīra pusfinālā vai finālā nozīmēs olimpiskā sapņa beigās. Lai arī Gruzija, Melnkalne un Brazīlija ir cienījamas pretinieces, Latvijai ir paveicies ar izlozi - jo teorētiski varēja ielozēt Spāniju, Slovēniju vai Grieķiju, kas būtu krietni cietāki rieksti par mūsu šīs reizes pretiniekiem.

Bez Porziņģa, bet ar Lomažu, Strēlnieku un Timmu

Pirms Jāņiem Kristaps Porziņģis pārrakstīja Latvijas basketbola un sporta vēsturi, kopā ar Bostonas “Celtics” kļūstot par pirmo latvieti Nacionālās Basketbola asociācijas (NBA) čempionu. NBA ir spēcīgākā basketbola līga pasaulē un tas ir unikāls sasniegums. “Tuvāko simts gadu laikā neviens cits Latvijas basketbolists neko tādu atkārtot nespēs, tas ir fenomenāli, turklāt Porziņģis visas sezonas garumā bija viens no Bostonas komandas pamatpiecinieka spēlētājiem. Tas padara šo NBA titulu par īpaši vērtīgu. Diemžēl Kristaps NBA izslēgšanas turnīra laikā guva pat divas traumas un otrās no tām dēļ nevarēs piedalīties olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā. Līdzjutēji ļoti viņu gaidīja, tāpat kā visa Latvijas izlase. Kristapa veselība ir trausla un tāpēc, iespējams, Porziņģi Latvijas izlasē mēs varam neieraudzīt vairs nekad. Cerams gan, ka tas nepiepildīsies,” situāciju ar Kristapa Porziņģa savainojumu vērtē Valdis Valters.
“Liels zaudējums ir arī Andreja Gražuļa prombūtne savainojuma dēļ, pasaules kausa izcīņā pērn viņš negaidīti kļuva par vienu no Latvijas izlases līderiem, diemžēl šī gada pavasarī arī viņš guva savainojumu klubā. Viņu aizstāt būs sarežģīti, tomēr Latvijas izlases galvenais treneris Luka Banki ir gudrs speciālists, kurš var atrast risinājumu arī šajā situācijā.”
“Ir arī pozitīvās lietas - salīdzinot ar pasaules kausa izcīņu, Latvijas izlases sastāvā atgriežas viens no potenciālajiem līderiem - Rihards Lomažs, tāpat pieredzējušais aizsargs Jānis Strēlnieks. Izlases 12niekā uz šo turnīru iekļauts Jānis Timma, kurš emocionāli reaģēja uz netikšanu sastāvā pasaules kausa izcīņā. Tas parāda, ka gan Jānis, gan izlases galvenais treneris ir profesionāļi, kas spēj aizmirst pagātnes nesaprašanos izlases mērķa un kopējā labuma vārdā”.
Valdis Valters tāpat atzīmē, ka Latvijas izlasei ir patīkama problēma - šobrīd Latvijā ir daudz labu spēlētāju un ir pat konkurence, lai vispār iekļūtu starp 12, kurus piesaka turnīram. Agrāk tā nav bijis. Šoreiz malā palicis Artūrs Kurucs, tāpat vēl viens jaunais spēlētājs Mārcis Šteinbergs, kā arī labu sezonu Eiropas spēcīgākajā basketbola līgā Spānijā aizvadījušais Andžejs Pasečņiks. Tas izsaucis diskusijas Latvijas basketbola saimniecībā, tomēr uzticības kredīts trenerim Lukam Banki ir tik liels, ka neviens īsti trenera kompetenci nav apšaubījis. To pieņem kā trenera lēmumu.

Vai Luka Banki ir pietiekami svaigs pēc smagās klubu sezonas Itālijā?

Itāliešu basketbola speciālists Luka Banki turpina darbu Latvijas izlasē un viņa lomu nevar pārvērtēt - tieši viņš spējis savienot dažādas spēlētāju paaudzes, dažādus raksturus un ambīcijas, uzlicis Latvijas basketbola ambīcijas tik augstu, kā tas nav bijis kopš pagājušā gadsimta trīsdesmitajiem gadiem, kad 1935.gadā Šveicē Latvija kļuva par pirmajiem Eiropas čempioniem basketbolā.

Banki ir kā neaizskaramais mūsu basketbolā šodien, gandrīz kā Jēzus, kas spēj staigāt pa ūdens virsmu, tomēr arī viņš ir tikai cilvēks un aizvadītā basketbola sezona viņiem nebija vienkārša - Eirolīgas turnīrā viņa trenētā Boloņas vienība dramatiski neiekļuva starp astoņām labākajām un nekvalificējās izslēgšanas spēlēm. Vai viņam pietiks emociju un svaiguma darbam Latvijas izlasē? Valdis Valters: “Trenera faktors Latvijas izlasē šīs nedēļas turnīrā būs ļoti liels - daudzi no izlases basketbolistiem nav labā sportiskā formā, jo nav “ieslēgušies” pēc klubu sezonas noslēguma. Te ir trenera darbs salikt visu kopā, lai mehānisms strādā. Tas nebūs viegli, bet Banki meistarība ir augsta, līdera īpašības lielas, arī cieņa un respekts spēlētāju acīs. Tas ir būtiski. Šobrīd ļoti grūti pateikt, kā izlase izskatīsies laukumā - pārbaudes spēlēs pret Ēģipti un Somiju redzējām, ka daudz kas nestrādā, ka nav formā pērnais līderis Artūrs Žagars, kurš nav pilnībā atguvies pēc smagā savainojuma. Pēc pirmā mača pret Gruziju varēs labāk novērtēt situāciju. Labi, ka tagad izlasē ir Lomažs un Strēlnieks, kas var to kompensēt. Turnīra formāts ir nežēlīgs - viens slikts vakars un sapnis ir vējā. Trenerim Banki jāatrod pareizie vārdi un pieeja, lai izlase būtu viena dūre un darītu pareizas lietas laukumā. Latvija var, bet viegli nebūs!”
Latvija spēlēs pret Gruziju otrdien plkst.19.00, bet trešdienas vakarā pret Filipīnām. Turnīra pusfināli notiks sestdien, bet svētdien - izšķirošais fināls, kur noskaidros vienīgās olimpiskās ceļazīmes ieguvējus.