Basketbola «bezdarbinieki» trenējas, cer un gaida

Armands Šķēle un Uģis Viļums, Māris Gulbis un Akselis Vairogs, Sandis Buškevics, Artūrs Štālbergs un Aigars Vītols, Ivars Timermanis un Artūrs Brūniņš... Kas viņiem visiem ir kopīgs?

Pareizi – visi šie mūsu pietiekami labi zināmie un vairāk vai mazāk jau atzītie pagaidām ir bez kluba jeb bez darba. Basketbola sezona jau sākusies gandrīz visās Eiropas valstīs, startējusi arī Baltijas Basketbola līga, kvalifikācijas spēļu pirmā kārta aizvadīta ULEB Eirolīgā, pavisam drīz startēs ULEB Eiropas līga. Būs jāgaida «pirmais atbirums»? Iespējams, jau šodien kāds nominētajiem un vēl citiem līdz šim bez kluba esošajiem Latvijas basketbolistiem jau ir ar līgumu jaunajai sezonai. Cerams. Vienam tikt kādā komandā traucē pārvērtēta paša vērtība, citam nav pie ņemams piedāvājums, vēl kādam pakaļ velkas nebūt ne labā slava, bet vēl kādam pārāk augstu samaksas latiņu ir uzcēlis aģents. Viena iemesla, kā pēc viens vai otrs vēl nav «pierakstīts» kādā klubā, nav, un iemesli arī bieži vien nav tik neapšaubāmi, kā dažkārt no malas izskatās.

Armands Šķēle.Pazīstamākais no visiem mūsu basketbolistiem, kuriem pašreiz vēl nav kluba. Arī viens no dārgākajiem, un tas varētu būt viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc Šķēle pašreiz vēl ir bez kluba. Trenējas ar Pētera Višņevica vadīto LBL 2. divīzijas klubu «Turība», tuvākajā laikā vajadzētu būt skaidrībai, kur Armands Šķēle sāks jauno sezonu.

Ivars Timermanis un Artūrs Brūniņš basketbola līdzjutēju aprindās jau ir «pierakstīti» Rīgas BK «Barons» rindās, taču nevienam, ne otram ar šo klubu līguma pašreiz vēl nav. Timermanis jau sekmīgi spēlēja «baronu» rindās Jelgavas domes kausa izcīņā, un ir diezgan liela varbūtība, ka viņš tuvākajā laikā parakstīs līgumu. Šajā turnīrā būtu spēlējis arī Brūniņš, taču viņam ir trauma. Tiesa, tas nav iemesls, kāpēc viņam nav līguma ar «Baronu», un arī viņš jauno sezonu varētu sākt šajā klubā.

Pieredzējušais saspēles vadītājs Sandis Buškevics mēģināja sākt sezonu BK «Ventspils» rindās, taču kājas muskuļa traumas dēļ līdz īstai mēģināšanai nemaz netika un pašreiz ir bez kluba.«Ir komandas, kas gribētu, lai es tajās spēlēju, taču nav pieņemami finansiālie nosacījumi, un arī komandas – tās visas ir ārzemju – neliekas īpaši nopietnas,» saka Sandis. «Turklāt es tikai jaunnedēļ (Saruna notika sestdien. – A. K.) atkal pilnā apjomā varēšu atsākt trenēties. Vispirms jāsāk pilnvērtīgi trenēties, un tad jau redzēs, kā būs. Ir iespējams variants, ka sezonu sākšu Latvijā, bet jau tās laikā braukšu prom. Varianti ir... Ne jau vienmēr komandas treneris izlemj, ņemt vai neņemt kādu spēlētāju.»

Artūrs Štālbergs debitēja Latvijas izlasē Eiropas čempionātā, runāja, ka viņš varētu doties spēlēt uz Kipru, taču Artūrs ir Liepājā un trenējas ar «lauvām». «Varianti te parādās, te pazūd... Kipra? Divas dienas sūta vienu e–pas tu, sola, ka piezvanīs, piemēram, šodien, bet piezvana pēc divām dienām. Vēl jau punkts šim variantam nav pielikts, taču neredzu iemesla minēt klubu,» spriež Artūrs. «Pagaidām ir neziņa, lai arī kiprieši teica, ka kuru katru dienu atsūtīšot līgumu. Iespējams, nedēļas sākumā to saņemšu. Gribas spēlēt, nevis gaidīt. Sezonu, iespējams, iesākšu Liepājā, jo ir tāds piedāvājums, bet tad aizbraukšu, tiklīdz būs vērā ņemams piedāvājums no ārzemju komandas.No sava aģenta un no citiem spēlētājiem esmu dzirdējis, ka pašreiz Eiropā ir diezgan daudz brīvu spēlētāju. Basketbolisti pazemināja cenas, bet klubi tomēr nogaida, lai pazemina vēl.»

Pieredzējušākais no tiem, kurš pašreiz ir bez komandas, ir Aigars Vītols. Bijušais Latvijas izlases kapteinis un savulaik viens no valstsvienības līderiem trenējas individuāli un kopā ar «Baronu». Ir iespējama arī viņa parādīšanās 2008. gada Latvijas čempiona rindās, lai arī neko konkrētu šajā sakarā Aigars vēl nevar teikt. «Runu līmenī ir itkā dažādi piedāvājumi, taču tos nevar uzskatīt pat par variantiem,» saka Aigars. «Visā Eiropā šogad situācija ir daudz citādāka nekā iepriekšējos gados, un ar to jārēķinās. Trenējos, lai būtu sportiskajā formā, varbūt arī es sākšu sezonu Latvijā, bet tad kaut kur došos. Kur varētu spēlēt Latvijā? LBL šosezon ir paplucināta, izvēle nemaz nav tik liela...»

Ernests Kalve nesen bija aizbraucis uz Itālijas A sērijas klubu «Angelico Biela», taču viņš jau ir atpakaļ Rīgā un pagaidām bez komandas. «Pašreiz trenējos individuāli. Nesaprotu,kāda jēga man bija braukt uz Itāliju atrādīties, ja abās spēlēs katrā izgāju laukumā apmēram uz divām minūtēm. Ko tik īsā laikā var pārbaudīt,– man nav skaidrs,» neizpratnē ir Ernests. «Aģents meklē variantus, es cenšos uzturēt sevi formā. Vai varētu sākt sezonu Latvijā? Bija piedāvājums no VEF, taču tikai līdz jaunajam gadam, bet tad – skatīšoties. Tieši tajā laikā pienāca uzaicinājums no Itālijas un tāpēc atteicos. Notiek sarunas ar «Baronu». Gribētos uzspēlēt ārzemēs, šet varētu iegūt spēļu praksi, kādu laiku uzspēlēt un tad doties prom. Ja vien kāds klubs būs tā ar mieru, sezonu varētu sākt arī Latvijā.»

Nav skaidrības par jauno sezonu arī draugiem Akselim Vairogam un Mārim Gulbim. Abi nāk uz treniņiem «Baronā», taču pašreiz tas neko vairāk arī nenozīmē. «Sarunas ar mani notiek, taču par šo tematu vēl nav vērts runāt,» Akselis konkretizē situāciju. «Ventspilī man līgums beidzās un pagarināt to nepiedāvāja. Daudzi klubi Eiropā tagad gaida, ņem spēlētājus no Amerikas, no NCAA čempionāta, bet tad nāks pirmais «atbirums»... Jātrenējas, jāgatavojas un jābruņojas ar pacietību.»

Mārim Gulbim situācija ir līdzīga: «VEF man nepiedāvāja pagarināt līgumu, bet es arī negribēju tur vairs spēlēt. Jau mēnesi ir bijusi situācija, ka tūliņ kāpšu lidmašīnā un lidošu prom, bet allaž kaut kas nojuka. Pagājušās sezonas otrajā pusē traumas dēļ izlaidu daudz spēļu, un tas situāciju noteikti ietekmēja. Vai varētu sākt sezonu Latvijā? Tas acīmredzot būs pēdējais variants...

Visu rakstu lasiet 6. oktobra izdevumā Sporta Avīze.

Svarīgākais