Lietuva basketbola čempionātā uzvar Argentīnu; pusfinālā pret ASV

Lietuvas basketbola valstsvienība ceturtdien vēlu vakarā Turcijā notiekošā pasaules čempionāta ceturtdaļfināla spēlē ar rezultātu 104:85 sakāva Argentīnas izlasi, iekļūstot pusfinālā, kur sagaida cīņa ar ASV.

Pēc līdzīga spēles sākuma pirmās ceturtdaļas otrā pusē laukumā valdīja Lietuva, veicot izrāvienu 12:2 un pēc desmit minūtēm esot vadība jau ar desmit punktu pārsvaru – 28:18. Otrā ceturkšņa sākumā Jasaitis un Delilinkaitis panāca jau plus 15 (35:20), bet argentīniešus atdzīvināja Delfino un Pridžioni. Lietuva bija iemetusi visus sešus izmestos tālmetienus, kamēr argentīniešiem metienos no distances – 0/9... Četras minūtes pirms puslaika beigām Skola pēc ilgāka laika panāca desmit punktu starpību (28:38). Minūti pirms puslaika Beigām Lietuva (Kleiza) aizmeta garām pirmo trīspunktnieku šajā mačā pēc tam, kad pirmos astoņus bija trāpījuši. Tas gan netraucēja lietuviešiem noslēgt pirmās 20 minūtes ar 20 punktu pārsvaru – 50:30.

Pa deviņiem punktiem lietuviešu labā puslaikā bija guvusi Delininkaitis, Kalnietis un Jasaitis, bet argentīniešiem astoņus sametis Delfino. Visi statistikas rādītāji abām komandām bija diezgan līdzīgi, izņemot vienu un pašu svarīgāko šoreiz – tālmetienus.

Kalnietis ar tālo un Pocius ar danku caurgājienā panāca jau plus 25. Četras minūtes pēc sākuma Jasaitis iemeta lietuviešu 11. trejaci šovakar un pirmo reizi tika sasniegts arī 30 punktu pārsvars (66:36), un argentīniešiem neatlika nekas cits kā pieprasīt minūte spārtraukumu, lai atgūtos no šāda nokdauna. Pēc tā Pridžioni beidzot iemeta pirmo Argentīnas tālmetienu šajā mačā. Turpinājumā leiši nedaudz atslāba, arī metieni vairs nekrita tik labi kā iepriekš, un Argentīna spēja pietuvoties līdz 21 punktam (51:72). Īsti vietā Kemzura ņēma minūti, un tas deva rezultātu – ceturtdaļai beidzoties, jau 85:53 Lietuvas labā.

Arī pēdējā ceturtdaļā, tikko Argentīna veica kaut nelielu izrāvienu kā rezultātā samazināja lietuviešu pārsvaru, Kemzura pieprasīja minūtes pārtraukumu, lai neļautu savējiem atslābt. Septiņas ar pusi minūtes pirms beigām laukumu atstāja Argentīnas izlases lielākais spēks Luiss Skola. Argentīna ķērās pie presinga pa visu laukumu, kā rezultātā spēja samazināt lietuviešu pārsvaru, taču baltiešu iepriekš iekrātais pārsvars bija pārāk liels. Lietuva izcīnīja uzvaru ar rezultātu 104:85, pēc pagājušā gada neveiksmīgā starta Eiropas čempionātā pierādot, ka ir starp četrām spēcīgākajām pasaules komandām. Pusfināla pretinieks - ASV.

Jāatceras, ka Lietuva uz pasaules čempionātu tika vien tādēļ, ka FIBA tai piešķīra "wild card", bet šobrīd turnīrā septiņos mačos septiņas uzvaras...

Svarīgākais