Lietuva basketbola čempionātā salauž Ķīnu un iesoļo 1/4 finālā

Šodien pasaules čempionāta ceturtdaļfinālam kvalificējās Lietuvas vīriešu basketbola izlase, kas, teicami cīnoties par atlēkušajām bumbām, ar 78:67 pieveica Ķīnas valstsvienību. Par Ķīnas galveno kapraci kļuva lietuviešu uzbrucējs Lins Kleiza, kuram 30 gūti punkti un deviņas bumbas zem groziem.

Lietuva iesāk lēnīgi...

Mačs lietuviešiem sākās ar aukstu dušu – pēc piecām nospēlētām minūtēm rezultāts uz tablo 5:16 par labu Ķīnai. Sajutuši iespējamās problēmas, lietuvieši atraisījās un sāka demonstrēt sev ierastu sniegumu ar ļoti labu cīņu par atlēkušajām bumbām. Līdz pirmā ceturkšņa beigām Ķēstuta Kemzūras trenētajiem vīriem izdevās samazināt ķīniešu pārsvaru līdz pieciem punktiem (17:22). Otro vadību spēles laikā lietuvieši ieguva tikai otrās ceturtdaļas vidū, kad metienu no groza apakšas realizēja Javtoks. Ejot lielajā atpūtā, lietuviešu pārsvars trīs punktu vērtē (43:40), taču ikvienam spēles vērotājam bija skaidrs – ja Lietuva veiksmīgo cīņu par atlēkušajām bumbām turpinās arī mača otrajā cēlienā, ķīniešu izredzes uz panākumu būs tuvu nullei.

...un pabeidz ar uzviju

Trešās ceturtdaļas vidū lietuvieši turpināja valdīt pie groziem un deva vēl vienu smagu triecienu ķīniešiem – 11 bezatbildes punkti, un rezultāts no 48:48 kļūst 59:48. Līdz trešā ceturkšņa beigām mūsu kaimiņiem izdevās palielināt savu handikapu līdz 13 punktiem (64:51). Ceturtās ceturtdaļas sākumā Āzijas basketbolistiem izdevās veikt vērā ņemamu atrāvienu (9:2) un pietuvoties līdz sešu punktu atzīmei (60:66). Lietuviešiem uzvaru nokārtoja Kleiza, kurš kopš minētā brīža guva desmit punktus, nodrošinot uzvaru Lietuvai ar 78:67.

Turnīra ceturtdaļfinālā leiši sacentīsies ar Argentīnas/Brazīlijas pāra uzvarētāju.

Uzvarētāju rindās teicamu spēli aizvadīja Lins Kleiza, kurš ne tikai guva 30 punktus (divpunktnieki - 14/20, tālmetieni - 0/2, soda metieni - 2/3). Lielu ieguldījumu uzvarā ieguldīja arī Martins Gecēvičs, kurš realizēja trīs no trim tālmetieniem, kopā sakrājot 14 punktus. Ķīnas sastāvā ar 21 punktu izcēlās Vei Liu, bet Jī Jianlians tika sekmīgi neitralizēts - viņam tikai 11 punkti.

Svarīgākais