Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Latvija spēlēs EuroBasket 2011 finālturnīrā

Starptautiskās Basketbola federācijas Eiropas nodaļa svētdien Stambulā nolēma atbalstīt Lietuvas priekšlikumu palielināt 2011. gada Eiropas čempionāta dalībnieku skaitu no 16 līdz 24 komandām.

Tādējādi ceļazīmes uz finālturnīru iegūs Latvija, Itālija, Ukraina, Bosnija-Hercegovina, Gruzija, Bulgārija un Polija, bet atlikušās vietas tiks izspēlētas papildu kvalifikācijas turnīrā, svētdien ziņo Itālijas basketbola federācija.

Pēc šobrīd pieejamās informācijas, papildu kvalifikācijas turnīrā nākamā gada augustā piedalīsies Somija, Ungārija un Portugāle. Finālturnīrs notiks 2011. gada 3. - 18. septembrī Alītā, Šauļos, Paņevēžā, Klaipēdā, Viļņā un Kauņā. Priekšlikums paredz 24 komandas sadalīt četrās grupās pa sešām vienībām katrā, trīs labākajām kvalificējoties nākamajai kārtai un turpinājumā spēlēt pēc ierastā modeļa.

2010. gada maijā FIBA Europe pieņēma lēmumu likvidēt divīziju sistēmu Eiropas vīriešu basketbolā un, sākot no 2013. gada finālturnīra, paplašināt finālturnīra dalībnieku skaitu no 16 līdz 24 komandām. Pēc augustā notikušā EuroBasket 2011 kvalifikācijas turnīra vairāku valstu basketbola sabiedrība pauda neapmierinātību ar neskaidro nākamā finālturnīra izspēles kārtību.

Reaģējot uz Eiropā valdošo noskaņojumu, Lietuvas basketbola federācija sagatavoja priekšlikumu par finālturnīra paplašināšanu jau 2011. gadā, saņemot citu valstu atbalstu. Lietuviešu priekšlikumu aktīvi atbalstījuši Ukrainas un Bulgārijas pārstāvji, ziņo Polijas portāls Sport.pl, interesi par paplašināšanu paudusi Itālija.

„Pieņemts svarīgs lēmums,” Itālijas basketbola federācijas (FIP) mājas lapā citēts FIP prezidents Dino Menegins. „Tā ir liela iespēja. EuroBasket 2011 kvalifikācija ir nozīmīga, jo 2012. gadā Londonā notiks Olimpiskās spēles un šādā ceļā lielākam skaitam komandu radusies iespēja pacīnīties par ceļazīmi. Lēmums ļauj izbēgt no vēl vienas smaga darba, ceļojumu un izdevumu vasaras.”