Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Slovēņi apspēlē horvātus un tiek pusfinālā

Eiropas čempionātā basketbolā pusfinālā iekļuvuši Slovēnija spēlētāji, kas dramatiskā cīņā ar 67:62 pieveica Horvātiju.

Līdz ar to Slovēnija arī nodrošināja vietu pasaules čempionātā.

Dienvidslāvijas basketbola skolu cīņu nedaudz veiksmīgāk iesāka slovēņi, panākot 3:1 savā labā, taču horvātu atbilde bija iespaidīgāka, un drīz vien bija vadībā 11:4. Divas lietas, kuras pirmajā ceturtdaļa regulāri darīja Horvātijas basketbolisti, bija punktu gūšana un noteikumu pārkāpumi. Piezīmju normu viņi savāca ļoti ātri, turklāt Marko Baničs bija sasitis jau trīs piezīmes, tomēr ar punktu gūšanu klājās vēl labāk. Slovēnija spēlētāji gan atguvās, tomēr pakaļdzīšanos bija jāatliek uz nākamajām desmit minūtēm, jo horvāti meta ievērojami precīzāk – 25:18 viņu labā.

Otrās ceturtdaļas sākumā Lakovičs iespēja četru punktu gājienu, samazinot slovēņu mīnusus līdz trim punktiem (24:27), bet drīz vien tie saruka vēl par punktu. Lāča pakalpojumu savai komandai izdarīja Bostjans Nahbars, kurš īsā laikā izcēlās ar divām muļķīgām epizodēm. Vispirms viņš nopelnīja piezīmi uzbrukumā par nepareizi veidotu bloku, ko gan enerģiski apstrīdēja. Horvāti šo epizodi nokomentēja ar Zorana Planiniča trīs punktiem, bet jau nākamajā slovēņu uzbrukumā Nahbars saņēma tehnisko par tēlošanu... Pēc tās Horvātija guva vēl sešus punktus pēc kārtas, izvirzoties vadībā ar 38:27.

Slovēņu spēle pajuka, turklāt gan aizsardzībā, gan uzbrukumā, un gan jau viņiem pārtraukumā būtu jādomā, kā sadeldēt vairāk nekā desmit punktu deficītu, ja ne horvātu nemiera gars Marko Popovičs. Viņš tik ilgi diskutēja ar tiesnešiem, kamēr ieraudzīja savā priekšā žestu, kas simbolizē tehnisko piezīmi. Tas notika 15 sekundes līdz puslaika beigām, turklāt pēc Horvātijas pieprasītā minūtes pārtraukuma... Slovēnija no šīs situācija izspieda četrus punktus, krietni uzlabojot savas izredzes pacīnīties par pusfinālu – 39:47.

Trešajā ceturtdaļā Slovēnijā aizsardzībā ieslēdza tādu jaudu, ka horvātiem nekā neizdevās tikt sakarīgās metiena pozīcijās, bet samocītāki mēģinājumu mērķi sasniedzi ļoti reti. Ceturtdaļa vien trīs punkti! Pārāk iespaidīgi neuzbruka arī slovēņi, toties vadību atgūt spēja. Neapturams uzbrukumā bija Erazems Lorbeks, viņam piebalsoja arī citi, turklāt līdzēja arī veiksme cīņā par atlēkušajām bumbām pie sāncenšu groza. Pēc pusstundas spēles ar 53:50 vadībā jau bija slovēņi.

Ceturto ceturtdaļu ar diviem punktiem sāka E. Lorbeks, taču pēc tam slovēņi uz brīdi nobremzēja, ļaujot attapties Horvātijai. Pēc divām veiksmīgāk viņu epizodēm (55:54), Slovēnija pieprasīja minūtes pārtraukumu, kas tiešām deva labumu. Īstajā brīdī "atvērās" Urošs Slokars, ātri realizējot divus tālmetienus un panākot Slovēnijai piecu punktu pārsvaru 61:56. 63 sekundes līdz mača beigām Sandro Nicevičs ar diviem soda metieniem samazināja horvātu mīnusus tikai līdz trim punktiem, turklāt Horvātijai arī izdevās atsisties aizsardzībā. Sekoja sasteigts un neprecīzs uzbrukums, vēl lieliskas 24 sekundes aizsardzībā, taču pēdējā mirklī precīzs metiens padevās Nahbaram. Atlikušajās piecās sekundēs Horvātija vēl spēja gūt trīs punktus (Ukičs), taču maču glābt jau bija par vēlu – slovēņi uzvarēja 67:65 un pirmo reizi spēlēs Eiropas čempionāta pusfināla, kurā sestdien tiksies ar Serbiju.