Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Dikeulaku netrāpa izšķirošo metienu; Latvija drāmā zaudē Senegālai

© Romāns Kokšarovs, F64 Photo Agency

Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība svētdien, 23. septembrī, zaudēja Senegālai ar 69:70. Otrdien plkst. 20:00 spēle pret ASV.

Mārtiņa Zībarta, Aigara Neripa, Gunta Endzela un Ivara Ikstena trenētajai komandai pietika ar divām dienām, lai izcīnītu pirmo panākumu Pasaules kausā. Iepriekšējā uzvara globāla līmeņa turnīrā tika nopelnīta 2008. gada 13. augustā Pekinā pret Brazīliju.

Treneri sestdienas vakarā uzmanīgi sekoja ASV un Senegālas cīņai, lai naktī sagatavotu jaunākās norādes. Astoņos no rīta komanda devās uz vingrošanu un taktisko variantu pārbaudi. Tā notika “Manolo Santaella” laukumā - brīvdabas paviljonā ar jumtu un asfalta segumu 100 metrus no Atlantijas okeāna.

Romāns Kokšarovs, F64 Photo Agency

Starta piecinieki

Latvija: Dikeulaku, Rozenberga, Strautmane, Šteinberga, Putniņa
Senegāla: Dieme, Diop, Sy-Diop, Traore, Diarra

Pirmā 101 sekunde pagāja Senegālas zīmē. Centra spēlētāja Diarra realizēja pirmo metienu no spēles, savukārt nākamajās divās bumbas kontrolēs ar precīziem raidījumiem izcēlās atlētiskā Džasine Diopa - 0:6. Minūtes pārtraukums palīdzēja latvietēm koncentrēties. Pretinieču uzbrukumus ierobežoja zonas aizsardzība, savukārt pretējā pusē bumba tika izspēlēta uz brīvo labo stūri, kur divreiz precīza bija Elīna Dikeulaku - 10:9. Klāt nāca sekmīga cīņa zem groziem - Aija Putniņa un Anete Šteinberga uzvarēja vairākumu divcīņu abās laukuma pusēs, palīdzot komandai tikt pie otrās . Latvijai bija labāka bumbas kustība, kas ļāva izspēlēt to līdz brīviem metieniem. Virkne tālmetienu bija neprecīzi, bet ceturtdaļas beigās no labā stūra izšāva Kristīne Vītola - 17:15. Nākamajā uzbrukumā Ieva Pulvere atspēlēja bumbu Aijai Brumermanei - 19:15.

Kristīne Vītola kļuva par vienīgo Latvijas spēlētāju, kurai izdevās gūt punktus otrās ceturtdaļas pirmajās četrās minūtēs. No pārējiem pieciem metieniem ceļu grozā neatrada neviens, kamēr Senegāla uzlaboja cīņu par atlēkušajām bumbām un pretuzbrukumos atguva vadību - 21:22. Sešpadsmitajā minūtē Elīna Dikeulaku pārķēra bumbu un aizskrējā ātrajā izrāvienā, bet viņas partneres izcīnīja vairākas bumbas pie pretinieču groza, taču punktus gūt neizdevās. Piecu minūšu sauso sēriju pārtrauca iespēle Ievai Pulverei - 23:24. Sekoja divi trīspunktu gājieni. Kristīne Vītola izcīnīja bumbu uzbrukumā un guva divus punktus ar sodu, savukārt Kitija Laksa sestajā mēģinājumā no spēles realizēja pirmo tālmetienu - 29:26. Pēdējie punkti puslaikā Astu Traorei - 29:28.

Latvietes pirmajās 20 minūtēs uzvarēja cīņu par atlēkušajām bumbām (29-23, uzbrukumā 11-7) un sameta daudz otrās iespējas punktu (13-4). Senegāla bija precīzāka pozicionālos uzbrukumos groza tuvumā (soda laukumā 10-16, metienu izteiksmē 5/18 pret 8/19). Kļūdu skaits gandrīz vienāds (8-9), tāpat kā pārķerto bumbu skaits (5-4). Kristīne Vītola izcēlās ar astoņiem punktiem, kamēr Elīna Dikeulaku un Aija Putniņa pievienoja pa sešiem punktiem katra. Pretinieču rindās 21 no 28 punktiem sameta starta piecinieka spēlētājas.

Spēle atsākās ar Latvijas kļūdām uzbrukuma noslēgumos, kamēr senegālietes tika pie diviem 2+1 gājieniem pēc kārtas. Pirmajā no tiem brīvmetiens palika neizmantots, otrajā pretinieces nopelnīja trīs punktus - 29:33. Divdesmit trešajā minūtē Anetei Šteinbergai izdevās pārķert bumbu un aizskriet ātrajā izrāvienā - 31:33. Sekoja abpusējas nesportiskās piezīmes Kristīnei Vītolai un Džasinai Diopai. Ņemot vērā, ka tas notika Senegālas bumbas kontroles laikā, pretinieces ieguva tiesības izpildīt divus brīvmetienus - 31:35. Šteinberga ātri divus punktus atspēlēja, bet 24. minūtē ar otro tālmetienu izcēlās Kitija Laksa - 36:35. Trešās ceturtdaļas vidū notika vēl daudzas vadības maiņas. Senegāla izrāvās priekšā (38:40), Anete Šteinberga ar 2+1 gājienu atguva minimālu priekšroku latvietēm - 42:41. Pretinieces tika pie brīviem metieniem groza apakšā, kurus realizēja ar augstāku precizitāti nekā latvietes.

Abas komandas sasniedza piezīmju normu, Kristīne Vītola regulāri stājās uz soda metienu līnijas. Šajā rādītājā viņa bija perfekta, dažās minūtēs trāpot sešus no sešiem brīvmetieniem - 45:44. Vienlaikus Kristīnei un Aijai Putniņai sakrājās pa trīs piezīmēm katrai. Priekšējā līnija nepievīla. Aija Brumermane pēc maiņas guva divus punktus no groza apakšas, Anete Šteinberga trāpīja no labā stūra - 50:47. Nākamajā aizsardzībā Šteinberga pārķēra bumbu, bet Ieva Pulvere ātrajā pārejā nogādāja to Elīnai Dikeulaku - 52:47. Pusstundas beigās senegālietes iemeta trīs no četriem brīvmetieniem (52:50). Latvijas atbildes uzbrukums beidzās ar kļūdu piespēlē. Līdz svilpei katrai komandai bija vēl pa vienai bumbas kontrolei, tomēr punkti netika gūti.

Izšķirošā ceturtdaļa sākās ar vēl vienu kļūdu (52:52), taču tad latvietes spēja iemest no trīspunktu līnijas. Pirmā precīza bija Elīna Dikeulaku, otrā Kitija Laksa - 58:52. Nākamās iespējas palika neizmantotas. Senegāla veica 0:7 izrāvienu, kuru vainagoja Astu Traores tālmetiens - 58:59. Iepriekšējie astoņi pretinieču trīspunktnieki nesasniedza mērķi. Pēc nākamās latviešu kļūdas Traore pievienoja vēl divus punktus - 58:61. Trīsdesmit sestās minūtes sākumā tiesneši fiksēja nesportisko piezīmi Kitijai Laksai. Si Diopa trāpīja pirmo no diviem brīvmetieniem, bumbas kontrole beidzās ar neprecīzu Diarras metienu - 58:62. Senegāla un uzreiz pēc tam Latvija sasniedza komandas piezīmju normu - 60:64.

Pamatlaikā palika četras minūtes. Senegāla izmantoja pilna laukuma presingu, Dikeulaku netrāpīja, Diarra atbildēja ar diviem punktiem - 60:66. Ieva Pulvere uzņēmās un ieskrēja soda laukumā - 62:66. Nākamajā uzbrukumā Aija Brumermane saņēma bumbu apakšā - 64:66. Latvija nosargāja savu grozu, bet Laksas mestā bumba no labā stūra atsitās pret stīpu. Vēl 78 sekundes. Si Diopa uzbrukumā pārkāpa noteikumus pret Aneti Šteinbergu. Kitija Laksa 51,5 sekundi pirms svilpes iemeta ceturto tālmetienu - 67:66. Diopa atbildēja ar diviem punktiem, bet Aija Brumermane groza apakšā saņēma piespēli no Elīnas Dikeulaku - 69:68. Bumba Senegālai un 26,6 sekundes. Si Diopa iemeta. Latvijas uzbrukumam 12,8 sekundes.

Sporta Avīze