Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Šovakar basketbola čempionātā Balkānu ceturtdaļfināli

Eiropas čempionātā basketbolā šodien turpināsies milžu cīņas jeb ceturtdaļfināli - 19:15 cīnīsies Turcija un Grieķija, savukārt 22:00 Slovēnija un Horvātija, ko tiešraidē demonstrēs arī TV3.

Jau vakardienas pusfināli bija milžu cīņām pielīdzināmi, tomēr saldais ēdiens Spānija pret Franciju īsti nesanāca nekāds saldais ēdiens, jo cerētās saspringtās cīņas vietā spāņi pārliecinoši apspēlēja francūžus un jau no mača sākuma, tādējādi sagādājot Francijai pirmo, taču noteikti sāpīgāko zaudējumu turnīrā. Otrā vakardienas mačā Serbija uzveica Krieviju, pirmo reizi kopš čempiontitula izcīnīšanas (2001. gadā) iekļūstot pusfinālā. 2007. gadā serbi palika vietu aiz Latvijas - 14. pozīcijā...

Pirmās šovakar laukumā Katovicē dosies Turcijas un Grieķijas valstsvienības. Turki pēc ne visai pārliecinoša snieguma pārbaudes mačos čempionātu iesāka ar piecām uzvarām pēc kārtas. Vien zaudējums Slovēnijai (67:69) izbojāja lielisku startu un nopietnu pieteikumu medaļām. Grieķi savukārt sāka ar 32 punktu uzvaru pār maķedoniešiem un vēl trim panākumiem pēc kārtas, tomēr pēdējos divos mačos pret komandām, kas vairs necīnās par medaļām (Krieviju un Franciju) piedzīvoti zaudējumi.

Turcijai izteikts līderis ir nevis Hedo Turkoglu, bet gan 22 gadus vecais uzbrucējs Ersans Iljasova. 208 centimetrus garais vieglais uzbrucējs vidēji mačā guvis 17,3 punktus un izcīnījis 7,3 atlēkušās bumbas. Pret serbiem ticis arī pie "double-double" - 22 punkti un 11 bumbas zem groziem. Grieķijai tikmēr labākais punktu guvējs aizsargs Vasilis Spanulis - 15,7 punkti, kā arī 4,5 rezultatīvas piespēles. Pret vāciešiem un krieviem pat pa septiņām piespēlēm.

Ceturtdaļfinālā, ko redzēsim TV3 kanālā, tiksies Slovēnija un Horvātija - komandas, kas iepriekšējos divos čempionātos ierindojušās blakus - 2005. gadā slovēņi bija sestie, bet horvāti septītie. Divus gadus vēlāk Spānijā komandas apmainījās vietām. Horvātiem uzvaras gadījumā šovakar pirmo reizi izdosies kvalificēties pasaules čempionātam. Slovēņi tur jau pabija 2006. gada un arī šogad ir lieliskas iespējas kvalificēties Turcijas turnīram 2010. gadās, pat ja ceturtdaļfinālā tiks piedzīvots zaudējums.

Slovēnija turnīru aizvadījusi teicami - piecas uzvaras sešos mačos, zaudējot vienīgi spāņiem (84:90). Horvātija spēlējusi mainīgām sekmēm - izdevies izcīnīt trīs uzvaras un nācie spiedzīvot arī trīs zaudējumus. Marko Popovičs vidēji metis 12,5 punktus, kas ir labākais rādītājs komandā. Arī slovēņiem naskākais punktu guvējs ir aizsargs - Jaka Lakovičam vidēji 15,3 punkti.