Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Nepārsūdzēs Kambalam piespriesto sodu

Latvijas Basketbola savienība (LBS) visdrīzāk nepārsūdzēs Latvijas valstsvienības centra spēlētājam Kasparam Kambalam piespriežamo sodu 6000 eiro un 4 spēļu diskvalifikācijas apmērā par sitienu ar elkoni Vācijas basketbolistam Štefanam Hamanam.

Pagaidām sods Kambalam nav stājies spēkā. FIBA Eiropa 2009. gada 3. jūnijā publicēto noteikumu punkts 145.2.1 paredz, ka pārsūdzētājiem septiņu dienu laikā lēmums jāpārsūdz un angļu valodā jānosūta pirmo lēmumu pieņēmušajai instancei. Dokumentam jāpievieno neatmaksājami 3000 eiro (Regulations of FIBA Europe 2010, 78.-79. lappuse).

LBS visdrīzāk lēmumu nepārsūdzēs, otrdien teica LBS viceprezidents un sporta direktors Edgars Šneps. „Izrunājām šo jautājumu ar Kasparu un, visticamāk, nepārsūdzēsim lēmumu.” Lietas izskatīšana notikusi vakarā pēc Latvijas – Vācijas spēles, uzklausot liecības, zobārsta ziņojumu un noskatoties video materiālu. Demonstrēts arī Hamanam izsistais zobs, teica Šneps. Pušu viedokļi par piespriežamo sodu atšķīrušies un beigās nav ticis piespriests maksimālais iespējamais mērs.

Vardarbības pielietošanu laukumā reglamentē FIBA Eiropa noteikumu 126. punkts. Gadījumā, ja agresīvas darbības tiek vērstas pret sāncenšu komandu ārpus spēles laika, par pārkāpumu paredzēts sods 4000 – 10 000 eiro apmērā plus diskvalifikācija no minimums divām līdz četrām spēlēm (punkts 126.3). Ja tajā pašā sezonā vardarbība tiek lietota atkārtoti, minimālais sods ir divreiz lielāks par pirmo sodu, savukārt maksimālais sods ir 20 000 eiro un/vai aizliegums piedalīties pašreizējās un nākotnes sacensībās (126.4).

Ingo Vaiss, Vācijas Basketbola federācijas (DBB) prezidents, izteicies, ka „sods ir samērīgs” (angemessenen Strafe), ņemot vērā, ka pierādījumiem bijušas pieejamas tikai aculiecinieku liecības un kameras fiksētās bildes, raksta Kicker.de. Vācu prese atzīmē, ka papildus aizliegumam piedalīties četrās spēlēs Kambalam jāmaksā naudas sods.

Kaspars Kambala šosezon spēlēs Ainara Bagatska trenētajā Krievijas superlīgas klubā Krasnojarskas "Enisey".