Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Latvijas basketbolisti ar zaudējumu sāk 2019.gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīru

© AP/Scanpix

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienība piektdien, 24. novembrī, piedzīvoja pirmo zaudējumu Pasaules kausa kvalifikācijā, izbraukumā Bursā zaudējot Turcijai ar 73:85. Nākamā spēle 26. novembrī Rīgā pret Zviedriju.

Arnis Vecvagars starta pieciniekā laukumā sūtīja abus saspēles vadītājus. Ingus Jakovičs “pieskatīja” Eirolīgas čempionu Mahmutolu, kamēr Aigars Šķēle organizēja spēli un nogādāja bumbu soda laukumā Anžejam Pasečņikam. Jaunais centra spēlētājs pirmajās minūtēs bija lielisks, vairākas reizes apspēlējot pieredzējušo Semihu Erdenu un ātri gūstot sešus punktus - 8:0. Erdens tika nomainīts jau pēc 100 sekundēm, bet turki pastiprināja spiedienu uz bumbas turētājiem. Pretiniekiem neizdevās izsist latviešus no ritma. Žanis Peiners no labās malas ielauzās turku soda laukumā un realizēja 2+1 gājienu, bet Jānis Blūms 154. spēli valstsvienības rindās sāka ar diviem precīziem tālmetieniem - 18:10. Turki soda laukumā bloķēja vairākus metienus un ceturtdaļas izskaņā nedaudz samazināja starpību - 20:14.

Nākamās desmitminūtes sākumā Latvijas pirmie numuri aktīvi pieslēdzās uzbrukumam - Jakovičs iemeta tālmetienu, otro reizi grozu iekaroja Šķēle. Ar bumbas kontroli tik labi vairs neveicās - Koksals ar partneriem agresīvi gāja virsū latviešu aizsargiem, piespiežot viņus kļūdīties. Vairākas reizes zaudēta bumba un pretinieki tuvojās - 25:23. Jānis Blūms iemeta trešo tālmetienu, Peiners realizēja divus brīvmetienus, taču puslaika beigas labāk aizvadīja Turcijas basketbolisti. Mājinieki sāka trāpīt tālmetienus, pirmo grozu spēlē ar brīvu danku guva līdz tam neitralizētais Erdens - 31:34. Žanis Peiners neļāva turkiem aizbēgt, uzreiz atbildot ar 2+1 gājienu un gūstot savu desmito punktu spēlē - 34:34. Minūti pirms pārtraukuma Erdens aizķērās ar Šķēles kājas, saķēra kreisās kājas ceļgalu un, partneru balstīts, klibojot nogāja malā. Pāris sekundes pirms došanās atpūtā Mahmutolu tomēr iemeta tālmetienu - 34:37.

Latvieši pirmajā puslaikā bija pārāki cīņā par atlēkušajām bumbām (25-15, uzbrukumā 8-4), taču biežāk kļūdījās (9-3) un divdesmitminūtes beigās piekāpās arī metienu precizitātē no spēles (11/30 pret 13/33). Koksals sameta deviņus punktus, bet Mahmutolu un Eiropas junioru čempions Birsens pievienoja pa astoņiem punktiem katrs. Latvijas rindās Blūmam un Peineram bija pa 10 punktiem, Pasečņiks pievienoja septiņus, bet Šķēle - četrus punktus.

Romāns Kokšarovs/ F64 Photo Agency

Pasečņiks atklāja arī otrā puslaika rēķinu, taču Mahmutolu nekavējoties atbildēja ar savu trešo un komandas sesto tālmetienu - 36:40. Šķēle un Peiners ātri panāca izlīdzinājumu - 40:40. Turku līderis nenomierinājās, īsā laikā pievienojot vēl piecus punktus. Anžejam Pasečņikam bija, ko teikt - centra spēlētājs atgādināja, ka arī spēj iemest no perimetra, tomēr pretiniekiem sekmējās labāk. Turcijas basketbolisti veica izrāvienu 4:15, divdesmit sestajā minūtē panākot 11 punktu pārsvaru - 44:55. Ieguvuši pārliecību uzbrukumā, viņi ar augstu precizitāti meta no visām pozīcijām. Turku ofensīvu ar sešiem gūtiem punktiem pēc kārtas pārtrauca Žanis Peiners. Universālais uzbrucējs pēc pārkāpuma perimetrā iemeta trīs brīvmetienus, bet nākamajā bumbas kontrolē bija precīzs arī no perimetra - 49:57 un 52:60. Partneriem klājās pieticīgāk, kamēr Mahmutolu turpināja “ārdīties” - astoņās minūtēs 16 punkti. Turki trešajā ceturtdaļā pavisam sameta trīsdesmit - 54:67.

Vēl viena satraucoša tendence līdzās zemākai metienu precizitātei un rezervistu pienesumam - pirmajās 30 minūtēs no soliņa 12 punktus guva tikai Blūms - kļuva cīņa par atlēkušajām bumbām. Otrajā puslaikā bieži neizdevās atbloķēt pretspēlētājus un tikt pie otrajām iespējām. Pagāja četras minūtes, Turcijai joprojām bija divciparu pārsvars, neraugoties uz to, ka mājinieki šajā laikā guva tikai sešus punktus - 58:73. Šajā brīdī ātrā pārejā ar kārtējo 2+1 gājienu izcēlās Žanis Peiners - 61:73. Nākamajā uzbrukumā izdevās gūt otrās iespējas punktus, aiznākamajā tālmetienu iemeta Rolands Freimanis - 66:75. Trīs minūtes pirms pamatlaika beigām Freimanis perimetrā izcēlās vēlreiz - 69:79. Nākamajā uzbrukumā kārtējā garāmgājienā devās, piezīmi izprovocēja un brīvmetienus iemeta Peiners - 71:79. Aizsardzībā pretiniekiem tika ļauts tikt pie brīviem metieniem un viņi tos realizēja - 71:83. Pēdējā pusotrā minūtē nācās domāt, kā samazināt rezultāta starpību, taču tuvāk tikt neizdevās.