Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Dairis Bertāns novembrī nevarēs palīdzēt valstsvienībai

© Romāns Kokšarovs/ F64 Photo Agency

"Kluba vadība man nevar neko aizliegt, taču nevaru neuzklausīt darba devēja viedokli – viņi vēlas, lai veltu laiku treniņiem un komandas izaugsmei, nevis nogurdinošai ceļošanai. Izlases novembra sasaukumā nepiedalīšos," ceturtdien, 9. novembrī, telefonsarunā ar Sportacentrs.com teica basketbolists Dairis Bertāns.

Starptautiskās basketbola federācijas (FIBA) un Eirolīgas komercnodaļas (ECA) karš nonācis līdz nepatīkamākajai un neglītākajai fāzei. Nespējot vienoties par kompromisu ar starptautisko jumta organizāciju, Eirolīga izvēli par spēlēšanu valstsvienībās atstājusi spēlētāju rokās, liekot izvēlēties starp lojalitāti klubam (algas maksātājam) un izlasei.

Divkārtējais labākais Latvijas basketbolists, kurš valstsvienības sastāvā spēlējis četros Eiropas finālturnīros, emocionāli norāda, ka palikušas tikai sāpīgas izšķiršanās. “FIBA nostādījusi basketbolistus drausmīgā situācijā - izvēle (par spēlēšanu klubā vai valstsvienībā) nogrūsta uz spēlētāju pleciem.”

Neraugoties uz to, ka Bertāns izlasē spēlējis daudzas vasaras pēc kārtas, viņam individuāli nebūtu iebildumu arī ziemā atsaukties valstsvienības aicinājumam. “Ļoti gribētu spēlēt izlasē. Atbraukt uz pāris dienām mājās - tas būtu superīgi, taču cilvēki Eirolīgas un FIBA birojos piespieduši spēlētājus domāt par lietām, ar kurām viņiem normālos apstākļos nebūtu jānodarbojas. Pašreiz viss ir otrādi.”

“Kluba vadības atbilde - nevaram tev neko uzspiest vai aizliegt. Lēmums ir tavā ziņā. Viņu domas - ņemot vērā situāciju (1-4 Eirolīgā - Sportacentrs.com) un darba devēja - algas maksātāja - statusu, kluba interesēs būtu redzēt tevi trenējoties un spēlēt Milānā. Lai mēs augtu kā komanda un būtu gatavi nākamajai Eirolīgas spēlei (30. novembrī izbraukumā pret “Anadolu Efes”).”

Bertāns atzīst, ka nevar ignorēt darba devēja viedokli. “Viņi vēlas, lai būtu atpūties un labā sportiskā formā. Trenētos Milānā, nevis lidotu mājās, spēlētu un atkal lidotu. Papildus ceļošana tikai nogurdinātu. Mans lēmums - valstsvienības novembra sasaukumā nepiedalīšos.”

Latvietis nebija vienīgais. “Runāju ar treneri Simoni Pjanidžāni un ģenerālmenedžeri Flavio “Lupo” Portaluppi. Nonācām pie līdzīga kopsaucēja, ka klubs vēlas sekmīgi cīnīties Eirolīgā. Lietuvieši Mants Kalnietis un Artūrs Gudaitis nonāca tādā pašā situācijā kā es un pieņēma tādu pašu lēmumu.”

Itāliešiem ir citādāka situācija. “Squadra Azzurra” galvenais treneris Meo Saketi 16 kandidātu vidū iekļāvis divus Milānas spēlētājus - 1993. gadā dzimušo Avudu Abasu un 1995. gadā dzimušo Simonu Fonteko. “Itāliešu spēles laiks Eirolīgā ir ļoti mazs. Tā ir liela starpība - spēlēt dažas vai 20-25 minūtes.”