VEF budžets 1,4 miljoni, klāt nāks 1-2 latviešu spēlētāji

© Romāns Kokšarovs/f64

Basketbola kluba "VEF Rīga" budžets 2018. gada sezonā būs 1,4 miljoni eiro, ieskaitot 0,6 miljonus spēlētāju algām, pirmdien, 2. oktobrī, preses konferencē Rīgas ostas pārvaldē pastāstīja kluba prezidents Edgars Jaunups.

Edgars Jaunups, "VEF Rīga" prezidents

"Sastāva komplektācija vēl nav beigusies. Jaunumi, iespējams - divi, būs tuvākajās dienās. Papildināsim sastāvu ar latviešu spēlētājiem. Tehnisku un juridisku iemeslu dēļ viņu vārdus šobrīd vēl nevaram atklāt.

Mērķi - aizstāvēt Latvijas čempionu godu un kvalificēties VTB līgas izslēgšanas spēlēm. Sastāvs un budžets ir pietiekams, lai cīnītos par izvirzītajiem mērķiem. Budžetu izdevies saglabāt iepriekšējā gada līmenī - 1,4 miljoni eiro. Algu budžets nepārsniedz 600 tūkstošus eiro gadā. Mums izdevies noturēt visus atbalstītājus - tai skaitā Rietumu banku un apdrošināšanas sabiedrību “Balta”.

Sports, kultūra un citas bezpeļņas nozares vasarā nonāca jaunā situācijā. Līdz pēdējam brīdim nebija skaidrs, kāda būs nodokļu reforma, kura stāsies spēkā 2018. gada 1. janvārī. Nozarē valdīja totāla neskaidrība un neprognozējamība. Tas ir liels trieciens sporta nozarei, ko izjutīs visi klubi.

Valdības pārstāvju izteikumi LOK izpildkomitejas sēdē pagājušajā nedēļā neradīja optimismu - sporta budžeta ievērojams palielinājums nākamajos četros gados nav paredzams. Viena vai divu miljonu pieaugums, rēķinot inflāciju, reāli nozīmēs stagnāciju un kritumu. Dod, Dievs, visiem izpildīt mērķus attiecībā uz tuvāko sezonu."

Pāreja uz trīs apļu turnīru Latvijas basketbola līgā notika pēkšņi un negaidīti. Pēc BK “Barons” izstāšanās piekritām pārmaiņām pēdējā brīdī. Jāsaprot īpatnība - VTB līgas spēles notiek nedēļas nogalēs, Baltijas līgas spēles nedēļas vidū, tādēļ atrast savietojamus datumus nebija vienkārši.

VTB līgas spēles pret CSKA, Himkiem, Kazaņu, Krasnodaru un Sanktpēterburgu, kā arī LBL finālsēriju aizvadīsim Rīgas arēnā. Pārējās spēles - “Elektrum” Olimpiskajā centrā. Pirmā mājas spēle būs Salaspilī, vēl pāris cīņas reģionos, taču pārsvarā spēlēsim Rīgā.

Par valstsvienības sastāvu Pasaules kausa kvalifikācijā bažu nav. Pat bez NBA un Eirolīgas spēlētājiem pieejams labs, konkurētspējīgs sastāvs. Nav pamata samierināties ar pieticīgu startu - Latvija ir viena no divām grupas favorītēm. Iztrūkumi sastāvā būs arī mūsu pretiniekiem.

VEF desmito gadu pēc kārtas rīko tradicionālo asins donoru dienu. Spēlētājiem piedalīšanās tajā ir brīva izvēle. Ja būtu vasara - stāvētu rindā. Asins nodošanā piedalās viss kluba personāls un Klāvs Čavars. Bez ironijas - donoru kustība Latvijā ir dramatiski mazskaitlīga, asinis nodevuši tikai 1,7% iedzīvotāju. Izdarām labu darbu un liekam par to aizdomāties."

Jānis Gailītis, "VEF Rīga" galvenais treneris

"Pagājusī sezona bija pietiekama veiksmīga. Iznākums - radās problēmas noturēt daļu no spēlētājiem. Lielākā daļa, tai skaitā Jānis Blūms, Mārtiņš Meiers, Abdula Gadijs, atradusi augstāk apmaksātas darba vietas.

No sezonas beigu sastāva palika četri spēlētāji - Mareks Mejeris, Arnolds Helmanis, Iļja Gromovs, Arns Labucks. Būvējām sastāvu ar spēlētājiem, ko varējām atļauties, ņemot vērā latviešu pieejamību un tirgus piedāvājumu.

Ieskaitot Labucku, sastāvā būs trīs ārzemnieki. Alekss Peress ir meksikāņu spēlētājs ar amerikāņu saknēm. Pussezonu spēlējis Izraēlā, vairāk laika pavadījis Argentīnā un Meksikā. Amerikānis Antveins Skots - labākais punktu guvējs Holandē un Somijā, sezonu pabeidza Grieķijā.

Lielākā pārmaiņa - Kristapa Janičenoka atgriešanās. Komandu veidosim ap viņu. Kristapa pieredze un meistarība būs neatsverama jauno spēlētāju izaugsmē. No Ventspils pārnācis Atis Ate - spēlētājs, kuram nepieciešams laiks izaugsmei.

Klāvs Čavars ir viens no daudzajiem jaunajiem spēlētājiem, kurš uzturējies Spānijā. Pērn spēlējis arī Turcijas otrajā līgā - pieredze nav tikai pozitīva, tur nebūt neklājas viegli. Šobrīd Klāvam ir neliels savainojums un viņš ierindā atgriezīsies vēlāk.

Kaspars Vecvagars turpina atveseļoties, taču viss nenotiek, kā gribētos. Šodien komandai būs jauna informācija. Ceram uz viņa atgriešanos nākamo divu mēnešu laikā. Gints Antrops? Sagaidāms, ka viņš līdz Jaunajam gadam spēlēs Ogrē (smaida).

Prieks, ka LBL ienāk jaunie spēlētāji, taču tas notiek piespiedu kārtā. Ogre kļuvusi stiprāka un pretendē uz pirmo trijnieku. Daudzi labi spēlētāji finanšu problēmu dēļ devušies projām, tāpēc turnīra vidējais līmenis ir stipri krities.

Novembrī un februārī - valstsvienību paužu laikā - skatīsimies, kādi spēlētāji būs pieejami. Zināms, ka Aleksu Peresu šajā laikā vēlas redzēt Meksikas izlase. Labā ziņa - Kristaps Janičenoks šajā laikā būs kopā ar komandu."

Kristaps Janičenoks, “VEF Rīga” spēlētājs

"Pirmie iespaidi bija savādāki, nekā gaidīju. Nomainījies treneru korpuss, spēlētāju kodols. Sākumā šķita, ka viss būs pierasts un saprotams. Realitātē bija (neliela) ārzemju sajūta. Svarīgākais - atgūt sportisko formu. Tagad jūtos labāk nekā pirms desmit dienām - esmu priecīgs un motivēts.

Mana karjera valstsvienībā ir beigusies. Nepārdomāšu - tas ir akmenī iecirsts lēmums. Gribējās beigt skaļāk, taču nesūdzos, ka Turcijā sēdēju uz soliņa. Protams, gribēju vairāk būt laukumā, lai nezaudētu fizisko formu."

Sports

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) ir izsludinājusi iepirkumu par Biķernieku kompleksās sporta bāzes tuneļa pārbūvi un būvju demontāžu, liecina informācija Elektronisko iepirkumu sistēmā (EIS).

Svarīgākais