Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Lietuva zaudē Spānijai un paliek ārpus ceturtdaļfināla

Eiropas basketbola čempionāta ceturtdaļfinālā šogad neiekļūs Lietuvas komanda, kurai visas cerības zudušas pēc zaudējuma Lodzā pret spāņiem ar 70:84. Spāņiem lielāko artavu uzvaras kaldināšanā devā Pau Gasols, kurš guva 19 punktus.

Abas komandas šajā čempionātā pagaidām spēlējušas ne tā kā to vēlētos, tāpēc šodien kā vienai, tā otrai komandai obligāti bija jāuzvar, lai saglabātu cerības iekļūt ceturtdaļfinālā.

Spēli ar 4:0 sāka spāņi, taču pirmās ceturtdaļas turpinājumā pārliecinošāk nospēlēja Lietuva, kas pakāpeniski palielināja pārsvaru un pirmo ceturtdaļu pabeidza ar +9 (24:15). Jāpiebilst, ka pirmās ceturtdaļas beigās sabojājās tablo virs groza, kuram uzbruka lietuvieši. Tehniskas problēmas ar šo grozu bija arī mača turpinājumā.

Serdžio Skariolo pārtraukumā noteikti spāņiem bija pateicis kādu skarbāku vārdu, jo otrajā ceturtdaļā laukumā bija pavisam cita Spānijas komanda, kas bija krietni pielikusi aizsardzībā. Pēc Rūdija Fernandeza trīnīša un Pau Gasola četriem pēc kārtas gūtiem punktiem (22:24) Ramūns Butauts pieprasīja minūtes pārtraukumu. Lietuvas sniegums neuzlabojās arī pēc tā.

Spāņi turpināja otrās ceturtdaļas starta izrāvienu, kas bija sasniedzis 23:0 un rezultātā Spānijai deva 14 punktu pārsvaru (38:24). Lietuvai pirmos punktus otrajā ceturtdaļā, kad bija nospēlētas septiņas minūtes, no stūra ar tālmetienu guva Linas Kleiza. Līdz pirmā puslaika beigām lietuviešiem izdevās atgūt samaņu un nospēlēt sakarīgāk. Dodoties lielajā pārtraukumā, astoņu punktu pārsvars spāņiem – 40:32.

Trešo ceturtdaļu ar ''danku'' sāka P. Gasols. Lietuvai kādu laiku vēl izdevās turēt pretī spāņiem un pēc Kleizas trieciena grozā no augšas lietuviešiem bija vairs tikai piecu punktu deficīts (37:42), taču tuvāk viņi vairs netika, un spāņi, galvenokārt pateicoties P. Gasola un Horhes Garbahosas pūlēm, palielināja savas komandas pārsvaru, kas pirms pēdējās ceturtdaļas sasniedza jau 21 punktu – 64:43.

Arī pēdējo ceturtdaļu Lietuvas basketbolisti sāka cerīgi, taču turpinājuma iesāktajam nebija, divreiz pēc kārtas bumbu pārtvēra Rikijs Rubio un rezultatīvi piespēlēja partneriem, un ceturtdaļas vidū spāņiem bija drošs 18 punktu pārsvaru – 71:53. Spēles izskaņā spāņi nospēlēja nedaudz pavirši, taču iegūtais pārsvars bija gana liels, lai neuztrauktos. Spānija uzvarēja ar 80:74 un saglabā izredzes iekļūt ceturtdaļfinālā, bet Lietuvai tādu vairs nav. Spāņiem pēdējais mačs parīt pret turnīra saimniekiem poļiem, bet Lietuvai neko neizšķiroša spēle pret Serbiju.

Šajā mačā rezultatīvākais ar 19 punktiem bija P. Gasols, bet Lietuvai 13 punkti Marijonam Petrāvičum.