Latvijai četri scenāriji pirms ceturtdienas spēlēm

© AFP / Scanpix

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienība pēc uzvaras pār Krieviju teorētiski turpina pretendēt uz pirmo vietu Eiropas čempionāta D grupā, taču neveiksme pret Turciju var atsviest komandu uz ceturto pozīciju.

Latvija uzvar D grupā

Ja Krievija uzvarēs Lielbritāniju, Serbija zaudēs Beļģijai un Latvija apspēlēs Turciju, divas komandas grupas turnīru pabeigs ar bilanci 4-1. Latvija, pateicoties uzvarai pār Krieviju, izcīnīs pirmo vietu un astotdaļfinālā tiksies ar C grupas ceturto spēcīgāko komandu (šobrīd Ungārija).

D1 un C4 pāra uzvarētāji ceturtdaļfinālā pretiniekos iegūs A2 - B3 pāra labāko komandu. Šobrīd kaimiņpāri veido Somija, kura savstarpējā spēlē pieveica Franciju (pagarinājumā 86:84), un Itālija, kura bija pārāka pār Izraēlu (69:48).

Latvijai otrā vieta D grupā

Ja Krievija pieveiks Lielbritāniju, Serbija tiks galā ar Beļģiju un Latvija pārspēs Turciju, trīs komandas finišēs ar uzvaru un zaudējumu attiecību 4-1. Savstarpējo spēļu rezultāti ir labvēlīgi Serbijai (1-1, +7), kura atrodas priekšā Latvijai (1-1, +5) un Krievijai (1-1, -12).

Šajā gadījumā Latvija astotdaļfinālā spēlēs pret C grupas trešo spēcīgāko komandu - pašlaik tā ir Melnkalne, kura savstarpējā cīņā pieveica Ungāriju ar 72:48. Pāra uzvarētāji ceturtdaļfinālā mērosies spēkiem ar A1 - B4 pāra veiksminiekiem (pašlaik Slovēnija - Gruzija; gruzīni jau pēc raksta publicēšanas papildlaikā uzvarēja Izraēlu).

Romāns Kokšarovs / f64

Rezerves variants: ja Serbija uzvarēs Beļģiju, Krievija zaudēs Lielbritānijai un Latvija piekāpsies Turcijai ar 1-8 punktu starpību, trīs komandas finišēs ar bilanci 3-2. Latvieši būs otrie, jo, pateicoties labākai gūto un zaudēto punktu starpībai, apsteigs turkus un krievus (1-1, -12).

Latvijai trešā vieta D grupā

Ja Serbija tiks galā ar Beļģiju, Krievija piekāpsies Lielbritānijai un Latvija zaudēs Turcijai ar 9-27 punktu starpību, trīs komandām būs uzvaru un zaudējumu attiecība 3-2. Turcijai šajā gadījumā būs labākā gūto un zaudēto punktu attiecība (sākot no 1-1, +6 un uz augšu), tāpēc tā ierindosies otrajā vietā, apsteidzot gan Latviju (1-1, +6 un uz leju), gan Krieviju (1-1, -12).

Minētais scenārijs paredz, ka Latvija astotdaļfinālā spēlēs pret C grupas otro labāko komandu Horvātiju. Dueļa uzvarētāji ceturtdaļfinālā mērosies spēkiem ar B1 - A4 pāra stiprāko komandu (šobrīd Lietuva - Polija).

Latvijai ceturtā vieta D grupā

Ja Serbija uzvarēs Beļģiju, Krievija pieveiks Lielbritāniju un Latvija netiks galā ar Turciju, divas komandas finišēs ar bilanci 4-1 un vēl divas ar uzvaru un zaudējumu attiecību 3-2. Krievija, pateicoties panākumam pār Serbiju, finišēs pirmā. Turcija izcīnīs trešo vietu, bet Latvija būs ceturtā.

D grupas ceturtajai komandai astotdaļfinālā būs jāspēlē pret C grupas uzvarētāju Spāniju. Pāra stiprāko komandu ceturtdaļfinālā gaidīs spēkošanās ar B2 - A3 pāra veiksminieci (pašlaik Vācija un Francija).

Izspēles kārtība

Divdesmit četras komandas, sadalītas četrās grupās pa sešām vienībām katrā (A, B, C, D), no 31. augusta līdz 7. septembrim izspēlēs apļa turnīru pēc sistēmas 2+2+1 (katrai komandai starp spēlēm būs divas brīvdienas). Izslēgšanas spēlēm kvalificēsies katras grupas četras spēcīgākās komandas.

Astotdaļfinālā 16 komandas, atkarībā no sasniegtajiem rezultātiem, tiks sapārotas astoņos pāros, izveidojot četrus mazos “zarus”:

1. zars: B2 - A3 un C1 - D4;
2. zars: A1 - B4 un D2 - C3;
3. zars: B1 - A4 un C2 - D3;
4. zars: A2 - B3 un D1 - C4.

Astotdaļfinālu uzvarētāji ceturtdaļfinālā tiksies ar kaimiņpāra stiprāko komandu. Pirmajā un otrajā zarā pusfinālisti tiks noskaidroti 12. septembrī, trešajā un ceturtajā zarā - 13. septembrī. Pirmā un otrā zara uzvarētāji pusfinālā tiksies 14. septembrī, trešā un ceturtā zara līderi - 15. septembrī. Fināls un spēle par trešo vietu notiks 17. septembrī.

Svarīgākais