Latvija gandrīz izsēj 29 punktu pārsvaru, tomēr beigās uzvar britus

© AP / Scanpix

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienība pirmdien, 4. septembrī, Stambulā iemeta 17 no 34 tālmetieniem un uzvarēja Lielbritāniju ar 97:92. Briti galotnē samazināja starpību no 84:55 līdz 95:90.

Danks, tālmetiens, danks, danks - Kristaps Porziņģis pirmajās divarpus minūtēs bija precīzs gan perimetrā, gan izmantoja divas Jāņa Timmas piespēles. Lielbritānijas galvenais treneris Džo Prantijs pēc latvieša izvirduma bija spiests saukt vīrus malā - 9:2. Ar Gabi Olaseni un Dena Klārka pūlēm briti samazināja starpību līdz minimumam (9:8), taču drīz saņēma jaunu triecienu. Porziņģis pēc Daira Bertāna piespēles realizēja otro tālmetienu, bet laukuma otrajā pusē nobloķēja Klārku - 14:8. Briti vēlreiz atspēlējās un izlīdzināja rezultātu - 14:14. Pirmās ceturtdaļas beigās ar diviem tālmetieniem izcēlās Dāvis Bertāns, bet Rolands Šmits pēdējā sekundē diviem punktiem no groza apakšas pievienoja brīvmetienu - 25:20.

Komandas spēlēja brīvi, neizmantojot ciešu aizsardzību - briti pirmo reizi pārkāpa noteikumus tikai desmitās minūtes izskaņā. Kristaps Porziņģis un Dāvis Bertāns pirmajās 10 minūtēs realizēja visus četrus tālmetienus, kamēr viņu partneri sešas reizes meta neprecīzi. Dāvis trāpīja arī trešo trīspunktu metienu, turklāt bumbas palaišanas brīdī skotu spēlētājs Ačara pārkāpa noteikumus - 29:20. Briti atbildēja ar pirmo tālmetienu, savukārt Porziņģis un Boatengs apmainījās ar bumbas triecieniem grozā no augšas - 31:27. Latvieši joprojām neiespringa aizsardzībā un briti bez garām bumbas izspēlēm turpināja izlauzties līdz apakšai (33:31), taču ceturtdaļas vidū savā grozā saņēma Dāvja ceturto un Jāņa Strēlnieka pirmo tālmetienu - 39:31. Izrāviens turpinājās, latvieši 18 minūtēs sasniedza 50 gūto punktu robežu - 50:37. Puslaika izskaņā rēķinu papildināt neizdevās - 50:40.

Kristaps Porziņģis puslaiku pabeidza ar 21 punktu (2p 5/6, 3p 3/4), sešām izcīnītām bumbām zem groziem un diviem bloķētiem metieniem, kā arī lietderības koeficientu 27. Brāļi Bertāni pievienoja vēl 19 punktus, tai skaitā realizēja 6 no 9 tālmetieniem, bet Strēlnieks izcēlās ar sešām rezultatīvām piespēlēm. Komandas izdarīja vienādu skaitu metienu no spēles (18/37 pret 16/37), toties latvieši iemeta par pieciem tālmetieniem vairāk (8/17 pret 3/11). Trešo spēli pēc kārtas brīvmetienu realizācija bija teicama (4/4 pret 5/8).

Dāvis Bertāns 23. minūtes sākumā iemeta sesto tālmetienu, atkārtojot Uvja Helmaņa, Sanda Valtera un Jāņa Blūma dalīto trīspunktnieku rekordu finālturnīros - 60:44. Nepilnas divas minūtes vēlāk tas tika pārspēts, turklāt uzbrucējs realizēja 7 no 8 mēģinājumiem! Pusstundas beigās ar tālmetieniem izcēlās Jānis Blūms un Jānis Timma, bet Latvijas pārsvars strauji tuvojās 30 punktu atzīmei - 84:55 Pēdējos trīs punktus ceturtdaļā tomēr guva pretinieki - 84:58.

Briti nepārtrauca pretoties, ceturtās ceturtdaļas pirmajās piecās minūtēs sametot par 10 punktiem vairāk nekā latvieši (6:16). Summā Latvijas pārsvars saruka līdz 16 punktiem, tiesa, komanda spēlēja ar otro piecinieku - 90:74. Vēlāk salinieki pietuvojās arī 12 punktu attālumā (92:80), tomēr latvieši uzreiz atjaunoja plus četrpadsmit.

Lielbritānija cīnījās līdz galam, 33 sekundes pirms pamatlaika beigām pietuvojoties vairs tikai sešu punktu attālumā - 94:88.

Pretinieki ķērās pie segšanas pa visu laukumu un sodu taktikas. Kristaps Janičenoks un Jānis Timma realizēja tikai vienu no četriem mēģinājumiem, tādējādi Lielbritānija tika vēl tuvāk - 95:90. Jānis Strēlnieks bija precīzāks par kolēģiem.

Sports

Neuzvarētais Latvijas bokseris Jevgenijs "The Hurricane" Aleksejevs vakar Spānijā pieveica Misto Abdulaevu no Vācijas, tādējādi sasniedzot jaunus augstumus profesionālajā karjerā. Aleksejevs izcīnīja IBO Eiropas čempiona jostu vidējā svarā un pagarināja savu uzvaras rekordu līdz 17-0-0.

Svarīgākais